Kirjoitukset avainsanalla IGA Berlin 2017

Kuvat ja video: Ari Liimatainen
Kuvat ja video: Ari Liimatainen

Berliinin kansainvälinen puutarhanäyttely IGA 2017 avasi porttinsa pääsiäisenä. Näyttely levittäytyy Marzhanin kaupunginosassa yli 100 hehtaarin alueelle, ja ensimmäistä kertaa Berliinissä kukkaloistoa voi ihailla myös köysiradan vaunuista.

▶︎ IGA 2017 − Ein Film von Ari Liimatainen

Berliinin puutarhanäyttely on vaikuttava kokonaisuus, jonka värit ja tuoksut muuttuvat vuodenajan mukaan. Huhtikuisella käynnillä myös säätila vaihtelee. Raekuuron ja ukkosen jyrähdyksen jälkeen aurinko lämmittää taas suloisesti ja saa kasvit hehkumaan täydessä väriloistossaan. Kevät!

Sisällä IGA 2017 -näyttelytiloissa floristit panevat parastaan. Trooppisessa kasvihuoneessa hehkuu Balin kasvillisuus, eikä eksotiikkaa puutu muiltakaan kansainvälisiltä osastoilta. Kun kaikkea kaunista on loputtomiin, pysähtyy jo mielellään hengähtämään yksityiskohtien äärelle. Miten uskomaton voi olla pienimmistä pienin kukkanen, kun sitä vain kumartuu tutkiskelemaan.

Puutarhaosaamista, kukkaistutuksia ja maisemasuunnittelua esitellään näyttelyalueella monipuolisesti. Mielikuvituksellisia ideoita ja käytännöllisiä vinkkejä löytää niin harrastaja kuin ammattilainen. Toivottavasti Berliinissä pistäytyy myös seurakuntien hautamääräyksistä vastaavia viskaaleja. Voisiko meilläkin hauta ja hautakivi kuvastaa ihmistä? 

Berliinin puutarhanäyttely osoittautuu unohtumattomaksi kokemukseksi. Kun ilta viilenee ja on palattava suurkaupungin sykkeeseen, mielen täyttää vielä pitkään jonkinlainen valloittava lapsenmielisyys ja vilpitön kiitollisuus kaikesta kauniista ympärillä. On taas uusi kevät!

IGA 2017 -puutarhanäyttely on auki klo 9−20 joka päivä 15.10.2017 asti. Päivälippu maksaa 20 euroa. U5-metrolla pääsee melkein portille. Asema on Kienberg − Gärten der Welt. Näyttely on valtaosaltaan esteetön, ja pääsisäänkäynnin luota voi jopa lainata rollaattorin, pyörätuolin tai sähkökäyttöisen potkulaudan. Erilaisia tapahtumia ja konsertteja järjestetään alueella päivittäin. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen ollut Berliinissä parikymmentä kertaa. Pidän ilmapiiristä, jossa otetaan hanakasti kantaa, mutta samaan aikaan jokainen taaplaa tyylillään. – Leben und leben lassen, sanoisi berliiniläinen juttukaveri. Tänä kesänä ajattelin vierailla taas muutamassa Berliinin kohteessa, joissa voisin kuvitella köpötteleväni uudelleen ja uudelleen vielä ikämiehenäkin. Tervetuloa mukaan!

Vain paatunein shoppailija tai bilettäjä voi välttyä huomaamasta, että Berliini on todella vihreä kaupunki. Puut ja puistot luovat ainutkertaisen tunnelman, ja kaupungissa on viihtyisää jopa kesähelteillä. Jalkakäytävillä ja kerrostalojen sisäpihoilla asukkaat hoitavat omia pikku palstojaan ja kukkatarhojaan.

Botanischer Garten, Berliinin kasvitieteellinen puutarha
Botanischer Garten, Berliinin kasvitieteellinen puutarha

Kukkaloistossaan Botanischer Garten, Berliinin kasvitieteellinen puutarha, on vertaansa vailla. Silmänkantamattomiin jatkuvat istutukset ja kukkakedot lumoavat yltäkylläisyydessään, mutta aina välillä on hauska pysähtyä tarkastelemaan kasvien pienimpiäkin yksityiskohtia.

Komea teräsrunkoinen Großes Tropenhaus -kasvihuone on maailman suurin. Yli 40 hehtaarin alueella on myös vanhoja puita, joiden ympärysmitta lähentelee viittä metriä.

Kasvitieteellisessä puutarhassa järjestetään konsertteja ja tapahtumia läpi kesän. Botanische Nacht huipentuu ilotulitukseen aina heinäkuussa.

Päiväretki kasvitieteelliseen puutarhaan järjestyy helposti esimerkiksi S1-paikallisjunalla. Botanischer Garten -asemalta on 10 minuutin kävelymatka portille. Puutarhassa on kahvila, josta saa myös pikkupurtavaa.

Gärten der Welt, maailman puistot
Gärten der Welt, maailman puistot

Marzahnin kaupunginosassa sijaitseva Gärten der Welt esittelee muun muassa perinteistä japanilaista, kiinalaista ja korealaista puutarhataitoa. Keskellä puistoa on viehättävä lampi, jonka rannalla voi viettää aikaa kiinalaisessa teehuoneessa istuskellen.

Ensi vuonna Gärten der Welt toimii kansainvälisen puutarhanäyttelyn IGA Berlin 2017 tapahtumapaikkana, minkä vuoksi moni alue on nyt remontissa. Rakenteilla on muun muassa uusi trooppinen kasvihuone.

Matkalla paikallisjunan S7 ikkunasta näkyvät kontrastina betonilähiöt. Marzahnin asemalta on vielä lyhyt bussimatka perille, bussi 195.

Natur-Park Südgelände, hylätty ratapiha
Natur-Park Südgelände, hylätty ratapiha

Yksi Berliinin kiehtovimpia puistoalueita on Natur-Park Südgelände. Alue on vanha ratapiha, joka suljettiin ja jäi toisen maailmansodan jälkeen unohduksiin 50 vuodeksi.

Kasvillisuus on vallannut ratapihan vapaasti. Puut kasvavat raiteiden välistä ja rakennusten läpi. Villi luonto sekä rähjääntynyt rakennuskanta muodostavat oudon yhdistelmän, joka saa mielikuvituksen laukkaamaan. Luonto on voittanut.

Kasvien, lintujen ja muiden eläinten lisäksi alueella on urbaania kulttuuria ja graffitien tekijöitä. Vesitornin juurella, metsän katveessa on kahvila. S2-paikallisjuna, Priesterweg.

Huomasithan, että ylimpänä oleva valokuva on ns. kuvakaruselli, jota voi selata kuvan vasemmassa ja oikeassa laidassa olevilla nuolinäppäimillä.

Kommentit (0)

Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat