Kirjoitukset avainsanalla vanhus

Ikuisen nuoruuden mallimaassa Yhdysvalloissa vanhus on kuulemma kiellettyjen sanojen listan kärkisijoilla. En tiedä, mikä nimitys olisi tarvittaessa sovelias, mutta harmittaa ylipäänsä, että vanheneminen leimataan yhä laajemmin häpeämerkillä.

Englannin kielessä ageism 'ikäsyrjintä' muistuttaa kovasti racism-sanaa 'rasismi', mikä sinänsä on hyvä asia. Toki suomessakin puhutaan ikärasismista. En kuitenkaan lakkaa ihmettelemästä, miten juuri vanhuksesta tuli uusi neekeri, loukkaava ja poliittisesti epäkorrekti termi.

FT Kaarina Mononen teetti keväällä 2015 kyselyn, jonka tavoitteena oli saada tietoa siitä, millaisia mielikuvia vanhuuteen liittyvät käsitteet herättävät. Vanhus tuotti eniten negatiivisia mielteitä, ja vastauksissa todettiin sanan olevan kartettava ja suomen kielessäkin jopa loukkaava.

Millaiset arvot vallitsevat yhteiskunnassa, jonka vanhuskäsitys alkaa olla näin läpikotaisen negatiivinen?

Ilokseni huomasin äskettäin Vantaalla vanhainkotiin opastavan tienviitan. Pahoin pelkään, että kyltti on jäänyt paikoilleen vuosikymmeniä sitten vahingossa, tai ehkä joku fiksu rakennusviraston maalari on vain kieltäytynyt kirjoittamasta liikennemerkkiin Ikääntyneiden palvelujen hoiva-asumisen tulosyksikön ympärivuorokautisen hoidon osastot tai jotain muuta yhtä pöhköä. Mene ja tiedä.

Minä olisin heti valmis aloittamaan Vanhainkodit kunniaan -kampanjan samalla tavalla kuin hoivakoteja pantiin jo kuntoon. Vanhainkoti-nimitystä saisivat vastedes käyttää vain alan laadukkaimmat hoitokodit, joissa asuvien vanhusten elämä olisi parasta mahdollista aina kuolemaan saakka.

Samalla muuten palauttaisin ukkokodit meille miehille, mutta se on jo toinen juttu.

Kommentit (3)

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
2/3 | 

Hei, sähköposti kulkee ari.liimatainen[ät-merkki]geron.fi

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Tupu
3/3 | 

Ensin on "kantasuomalainen" sitten mamut ja sitten vasta eläkeläinen, tältä se tuntuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lonkkamurtumia todetaan Suomessa joka vuosi noin 7 000 ja vanhusten kuolemaan johtaneista tapaturmista valtaosa on kaatumisia. 

Vanhustyön ammattilaiset kysyvät aina iäkkäältä asiakkaalta, onko hän kaatunut viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana. Nimittäin aiemmin kaatuneista jopa puolet kaatuu uudestaan. Kaatumisen pelkääminen taas johtaa liikkumisen vähentämiseen ja toimintakyvyn heikkenemiseen.

Iäkkään hauras keho ei kestä kaatumista yhtä hyvin kuin nuorena, mutta onnettomuuksia voi vähentää tehokkaasti. Kotona asuvan vanhuksen kaatumisvammoja voi ehkäistä

  • liikunta- ja tasapainoharjoittelulla
  • liukuesteillä ja kunnon kengillä
  • lääkehaittojen vähentämisellä
  • D-vitamiinilla
  • kodin ja ympäristön turvallisuutta parantamalla.

Liukastelusta iljanteisella jalkakäytävällä minulla on muistona kymmenen sentin pituinen leikkausarpi vasemmassa kyynärpäässä. Pysytään tänä talvena pystyssä!

Kattava opas Iäkkäiden kaatumisten ehkäisy on saatavana myös internetistä. 

Kommentit (0)

Vanhustenviikon juhlapuheissa vanhuus on viisautta. Presidentin suojeluksessa muistamme kiitollisina yhteiskuntamme kunniajäseniä, jotka ovat uhrauksillaan hankkineet meille itsenäisyyden, hyvinvoinnin ja koko nykypolven elämän.

Seuraavalla viikolla astuvat taas voimaan suomalaisen ikärasismin perussäännöt. Vanha ja vanhus ovat kirosanoja, joiden käyttö on kielletty niin kansalaisilta kuin virkakielessä. Voimme huokaista helpotuksesta ja ummistaa silmät ikävältä tosiasialta, että vanhenemme ja kuolemme joka ainoa.

Nyky-Suomessa vanhukset eivät todellakaan kuulu vanhainkotiin. Ensinnäkään kukaan ei halua olla vanhus ja toiseksi ei ole vanhainkotejakaan. On asumispalveluyksikköjä, palveluasuntoja, senioritaloja, ryhmäkoteja, hoivakoteja, kotiutusryhmäasuntoja, ympärivuorokautisia palvelutaloja.

Päivisin ikäihmiset kyyditään monipuolisten palvelukeskusten iloisiin toimintatuokioihin ja seniorikeskusten virikehetkiin. Kultaisen iän menojen kiivas tahti saa hien pintaan pelkästä ajatuksesta. Aktiivinen ikääntyminen on pop.

Jos omahoitoportaali ei riitä lonkkamurtuman sattuessa, iäkästä asiakasta kehotetaan ottamaan yhteyttä seniorineuvolaan. Hoito- ja kuntoutussuunnitelman sekä väestöllisen huoltosuhteen sallimissa rajoissa hänelle tarjotaan mobiilia kotihoitoa ja virtuaalikuntoutusta. 

Ja palvelu pelaa! Muistikuntoutuja saa asiakaslähtöistä palvelua muistipalvelukeskuksista ja joustavaa puhelinpalvelua muistipalvelupiiristä. Fysioterapeutin konsultaatiopalvelun ja ateriapalvelun pikavisiitin välissä pitää muistaa varata aika palvelutarpeen arviointipalveluun.

Yleistyneissä senioritaloissa ei tosin ole palvelua eikä henkilökuntaa. Niihin muuttavan täytyy ostaa palvelupaketti vielä jäljellä olevaan henkilökohtaiseen palvelutarpeeseensa, jota entisaikaan kutsuttiin vanhuksen loppuelämäksi.

Teksti on julkaistu Iltalehdessä 7.10.2015

Kommentit (0)

Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat