Kirjoitukset avainsanalla lääkäri

Lääkärin pitäisi muistaa kysyä, miten vaiva vaikuttaa arkeen ja elämään.

Onnistuneeseen diagnoosiin tarvitaan myös potilaan apua.

PÄIVYSTYSPOTILAANA olen aina ihaillut ammattitaitoa, jolla henkilöstö suoriutuu kiireisestä ja vaativasta urakastaan. Hoidon saatuani olen monesti todennut, että jos lääkäri olisi sanonut päivää ja esitellyt vielä itsensä, suoritus olisi ollut täyden kympin arvoinen.

Arkkiatri Risto Pelkonen on korostanut valmistuville lääkäreille, että parantaminen alkaa kohtaamisesta. Kunnioittavaa, yksilöllistä ja arvostavaa potilaskohtaamista painottaa myös terveydenhuollon viestinnän tutkija Harry Köhler uudessa kirjassaan Potilaan ja lääkärin yhteistyö – Parantavan hoitosuhteen ytimessä (Kustannus Oy Duodecim). 

Köhler pitää palvelukokemusta ja potilastyytyväisyyttä tärkeinä, mutta niitäkin merkittävämpää on potilaan paraneminen – ja siihen onnistuneella vuorovaikutuksella voi olla ratkaiseva vaikutus.  

Potilaan on tärkeä tuntea, että lääkäri on hänen puolellaan.
Potilaan on tärkeä tuntea, että lääkäri on hänen puolellaan.

ONNISTUNEESSA kohtaamisessa lääkäri ja potilas saavat varmuuden siitä, että he ovat ymmärtäneet toisiaan. Moni lääkäri kyllä varmistaa, että potilas älyää, mitä hänelle sanotaan. Vähintään yhtä tärkeää olisi varmistua siitä, että lääkäri ymmärtää potilasta. Hoitoprosessissa potilas on oman elämänsä asiantuntija.

Lääkärin antama laadukas hoito perustuu ammattitaitoon ja oikeaan diagnoosiin, mutta diagnoosiin tarvitaan myös potilaan apua. Vastaanotolla kannattaa aina keskustella potilaalle tärkeistä asioista ja potilaan on tärkeä tuntea, että lääkäri on hänen puolellaan. Keskeistä on vahvistaa sitä, minkä potilas kokee jo ennestään merkitykselliseksi. 

Harry Köhler kehottaa lääkäreitä tekemään potilaalle kaksi kysymystä: Miten vaiva vaikuttaa arkeesi ja elämääsi? Miten olet itse hoitanut vaivaa tähän mennessä, ja onko siitä ollut apua? Potilaan kuunteleminen edesauttaa vaikuttavaa keskustelua, mikä taas tukee hoidon tavoitetta. Vasta vaikuttavuus tekee kohtaamisesta hyvän.

Kannattaa valmistautua lääkärin kohtaamiseen ja tehdä muistilappu.

LÄÄKÄRIN tavoitteena on, että valittu hoito tehoaa, potilaan vaiva poistuu tai vähenee, potilas kuntoutuu ja elämänlaatu paranee. Se on myös potilaan tavoite. Ollaan siis yhteisellä asialla. Jos lääkäri ei huomaa ottaa puheeksi jotain olennaista keskustelunaihetta, voin yhtä hyvin tehdä sen potilaana. 

Harry Köhler vinkkaa, että potilaan kannattaa valmistautua lääkärin tapaamiseen ja tehdä esimerkiksi muistilappu, johon kirjoittaa etukäteen vaivaa ja oireita koskevat huomiot sekä mieltä askarruttavat kysymykset. 

Lääkäri ja potilas voivat siis kumpikin auttaa kohtaamista niin, että hoito toteutuu ja onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. Ja eiköhän me pidetä tällä puheella sovittuna, että tervehtiminen kuuluu jo hyviin käytöstapoihin, myös lääkärinammatissa.

Kommentit (4)

vuosia 75
1/4 | 

On hyviä ja vähemmän hyviä lääkäreitä potilaskohtaamisissa. Valitettavasti olen joutunut kohtaamaan myös noita ynseitä, puhumattomia lääkäreitä joille tuntuu olevan kiire päästä potilaasta eroon. Olenkin listannut ne lääkärit joiden kanssa on syntynyt heti kättelyssä yhteisymmärrys (kättely noin kuvaannollisesti). Ihanhan sitä tervehtyy puoliksi kun huomnaa että lääkäri kuuntelee sinua aidosti ja saat kertoa rauhassa omat arviosi asiasta joiden takia olet tullut vastaanotolle. Tuntuu hyvältä jos lääkärillä on niin hyvä itsetunto että uskaltaa kuunnella myös potilaan mielipidettä. Terveyskeskuksissakin olisi hyvä jos olisi säilynyt omalääkäri kokeilu. Aikaa on liian vähän käyntikertaa kohti jolloin lääkäri ehtii kuunnella vain sen hetkisen tilanteen.  Siksipä kertyykin niitä päällekkäislääkkeitä turhaan.

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
2/4 | 

Kiitos kommentista. Ajattelunne on samansuuntaista kuin omani.

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Harry Köhler
3/4 | 

Kiitos, Ari Liimatainen, mielestäni hienosti kiteytit tässä kirjan pääviestejä. Loppukommenttiin lisäisin vielä, että potilaskin voi olla aloitteellinen tervehtimisessä, jos se lääkäriltä unohtuu. Siihen on lääkärin mukava vastata. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen tehnyt monta lääkärireissua vanhusten saattajana. Varsinkin ensimmäinen kerta on jäänyt mieleeni, sillä luulin alkuun, että silmälääkärillä on itsellään pahemmanpuoleinen karsastus.

Iäkäs potilas istui silmälääkärin kanssa vastatusten, mutta lääkäri etsi tuon tuosta katseellaan minua. Yhtäkkiä tajusin, että hän myös puhuu diagnoosista minulle – aivan kuin potilas olisi ollut ilmaa. Kiusallinen tilanne laukesi vasta, kun kerroin, että 85-vuotias potilas tekee terveyttään koskevat päätöksensä itse ja minä olen mukana vain työntämässä pyörätuolia. Taisipa lääkäri mutista jonkinlaisen anteeksipyynnönkin.

Nyt syksyllä satuin terveysasemalle, jonka itsehoitopisteeseen köpötteli vanha rouva mittaamaan verenpainettaan. Rollaattorin avulla liikkunut rouva pysäytti paikalle osuneen hoitajan ja kertoi, että mittari on rikki. ”Voi voi, tulkaa sitten joskus toiste uudestaan”, hoitaja huikkasi ja kiirehti matkoihinsa.

Sairaalan aulassa taas salakuuntelin vastikään, kun vanhus yritti tilata Kelan korvaamaa taksimatkaa keskitetystä tilausnumerosta. Hän ei ilmeisesti tiennyt sairaalan lankapuhelimen numeroa eikä omistanut kännykkää. Jouduin lähtemään, mutta viimeinen lause, jonka kuulin, oli epätoivoinen parahdus: ”Enkö minä oikeasti voi saada kyytiä ilman kännykkää? Miten minä pääsen täältä kotiin, kun minulla ei ole ketään?”

Lääkäreiden ja terveydenhuoltoalan henkilökunnan kehnoista vuorovaikutustaidoista liikkuu monenlaisia juttuja. Sokerina pohjalla voin onneksi kertoa positiivisen kokemuksen viime viikolta.

Nuoren mieslääkärin toiminta oli kuin oppikirjan esimerkki hyvästä palvelusta. Hän tervehti sekä iäkästä potilasta että saattajaa kohteliaasti hymyillen ja käyttäytyi muutenkin niin huomaavaisesti ja suurta ymmärrystä osoittaen, että seuralaiseni kanssa päätimme juhlistaa onnistunutta lääkärireissua vallan leivoskahveilla.

 

Kommentit (2)

Tuulikki
1/2 | 

Valitettavasti tällaiset ymmärtäväiset lääkärit ja hoitajat ovat enemmän poikkeus kuin sääntö. Jouduin sekä isäni että äitini viimeisinä elinvuosina seuraamaan sairaalaelämää läheltä. En tiedä, mistä johtuu, että henkilöstön oletus on, että kun fyysinen kunto rapistuu niin kaikille käy samoin aivotoiminnan suhteen!  Eniten minua sieppasi se huutaminen niinkuin kaikki vanhukset olisivat kuuroja.

Toisaalta. Jouduin itse vähän yli kolmekymppisenä kirurgiseen sairaalaan. Kyllä otti päähän kun olin tutkittavana, makasin tutkintapöydällä ja ympärillä oli lääkäreitä + hoitajia. Kaikki puhuivat keskenään kaiken maailman jonninjoutavaa niinkuin olisin ollut aivoton esine siinä pöydällä enkä läsnäoleva ollenkaan. Niin että ei se aina ole potilaan iästäkään kiinni !

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
2/2 | 

Tuulikki, kiitos osuvista kommenteista. Unohdin mainita tuon HUUTAMISEN. Kerran kysyin lääkäriltä piruuttani, onko huono kuulo tyypillinen virtsatieinfektion seuraus vai miksi hän korottaa ääntään.

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat