Koskelan työ- ja vaivaistalo perustettiin vuonna 1912. Vuonna 1914 nimi muutettiin Helsingin kaupungin kunnalliskodiksi, jonka oli määrä huolehtia köyhistä, sairaista ja vanhuudenheikoista. Nykyisin paikalla on Koskelan monipuolinen palvelukeskus.

Kunnalliskodissa oli viljelystoimintaa ja kotieläimiä. Hoidokkien odotettiin osallistuvan töihin kykyjensä ja voimiensa mukaan. Kunnalliskodin järjestyssääntö vuodelta 1938 valottaa vanhustenhuollon arkea vuosikymmenten takaa.

Elämä on ollut kovaa ja ympäristö karu, mutta kunnalliskodissa ei taidettu valittaa päivätoiminnan puutetta tai pitkäveteisyyttä. Vetelehtiminen oli suorastaan kiellettyä.

Helsingin kaupungin kunnalliskodin järjestyssääntö

Kunnalliskodin hoidokin tulee noudattaa järjestystä, puhtautta, siveellisyyttä ja rauhallisuutta, käyttäytyä kohteliaasti ja siivosti sekä tarkoin seurata järjestyssääntöä, päiväjärjestystä ja annettuja määräyksiä.

Hoidokit saavat laitokselta täysihoidon, vaatteet ja jalkineet. Omien vaatteiden ja jalkineiden käyttö on sallittu, mikäli ne ovat hyväksyttävässä kunnossa. Korjauttamisesta ja pesettämisestä huolehtii osastonhoitajatar.

Hoidokin, joka haluaa sairauden vuoksi lääkärin tarkastettavaksi, tulee arkipäivisin aamulla ilmoittautua osastonhoitajattarelle.

Osallistuminen jumalanpalveluksiin, hartaushetkiin ja valistustilaisuuksiin on vapaaehtoista. Laitoksen kirjasto ja lukusali ovat avoinna joka arkipäivä sanomalehtien lukemista ja kirjojen lainausta varten. Lukusalin sulkemisen jälkeen jaetaan päivän lehdet osastoille.

Lomaa haluavan hoidokin tulee ilmoittautua osastonhoitajattarelle, joka esittää asian johtajan harkittavaksi. Lomalle lähtiessään tulee hoidokin olla siististi puettu.

Hoidokin, paitsi sairaana olevan tai muuten siihen kykenemättömän, on

– noustava aamuisin herätysmerkin jälkeen vuoteestaan, laitettava vuoteensa ohjeiden mukaiseen kuntoon, peseydyttävä, pukeuduttava sekä huolehdittava siitä, että asunto ja kalusto ovat siisteinä ja järjestyksessä

– suoritettava kykynsä ja voimainsa mukaan hänelle osoitettua työtä päiväjärjestyksen määrääminä aikoina sekä taloudenhoitoon ja puhtaanapitoon kuuluvia ja satunnaisia tehtäviä määräysten mukaan muulloinkin

– suoritettava vapaa-aikoinaan yksinkertaisimmat vaatetuksensa kunnossapitoa koskevat työt ohjeiden mukaisesti

– kylvettävä heti laitokseen tullessaan ja sen jälkeen kerran viikossa laitoksen saunassa, tai ellei hän kykene saunassa käymään, ammekylvyssä osastollaan.

Hoidokilta on ankarasti kielletty 

– luvaton poistuminen laitoksesta tai työpaikalta

– tupakanpoltto muualla kuin laitoksen pihamaalla ja sitä varten määrätyissä huoneissa osastolla

– sylkeminen lattialla huoneissa, käytävissä tai portaissa

– uhkapelin, korttipelin tai muiden sopimattomien pelien harjoittaminen

– vetelehtiminen laitoksen aitauksen ulkopuolella tai läheisessä metsässä loma-aikana.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla