Kirjoitukset avainsanalla Elina Mylläri

Päivystyspoliklinikalla hoidetaan äkillisesti sairastuneita ja loukkaantuneilta potilaita ympäri vuorokauden kiireellisyysjärjestyksessä.

Väestön ikääntyessä yhä suurempi osa potilaista on iäkkäitä, ja heidän hoitoonsa liittyy monia erityispiirteitä. Iäkkäät tulevat päivystykseen usein ambulanssilla ja keskimääräistä suurempi osa heistä lähetetään sairaalahoitoon. Myös iäkkään riski kuolla päivystyskäynnin aikana on muita suurempi.

Suuri osa ajasta kuluu odottamiseen.

Geriatriaan erikoistuva lääkäri Elina Mylläri on tutkinut iäkkäiden potilaiden kokemuksia päivystyshoidon laadusta. Hänen mukaansa iäkkäät ihmiset hakeutuvat päivystykseen pakottavan avuntarpeen vuoksi, mutta he kokevat hoidon laadun epätasaiseksi ja sattumanvaraiseksi.

Tyypillinen päivystyskäynti ei etene sujuvasti, vaan suuri osa ajasta kuluu odottamiseen. Iäkäs potilas voi kokea jääneensä päivystyksessä yksin – epätietoisena, hätääntyneenä ja kärsivänä. Pahimmillaan odotus on tuskallista ja turvatonta.

Toki iäkkäiden kokemukset päivystyskäynnistä vaihtelevat suuresti. Parhaimmillaan potilas saa apua, hyvää hoitoa ja huolenpitoa. Enemmistö iäkkäistä kokee käynnin lopputulosten vastanneen siihen avuntarpeeseen, jonka vuoksi hoitoon on hakeuduttu.

Koettu hoidon laatu määräytyy kuitenkin päivystyksen tilanteen, potilaiden lukumäärän, henkilökunnan toimintatapojen ja sattuman perusteella. Henkilökunta tekee liukuhihnatyötä eikä huomioi iäkkään potilaan erityistarpeita.

Iäkkään hyvä hoito ei saa olla sattumaa.

Päivystyspoliklinikat on suunniteltu suoraviivaista ja nopeatahtista toimintaa varten, eivätkä monisairaat ja -lääkityt iäkkäät potilaat sovi toimintakulttuuriin. Jopa henkilökunta saattaa ajatella, että iäkkäät kuuluisivat jonnekin muualle.

Pitäisikö iäkkäille potilaille sitten rakentaa omat geriatriset päivystysyksiköt? Ainakin päivystyspoliklinikalla voisi olla iäkkäiden potilaiden tukihenkilönä toimiva oma hoitaja ja iäkkäiden hoitoon keskittyvä lääkäri.

Päivystyskäyntien syyt ovat kiireellistä hoitoa vaativia ja sairaudet vakavia. Iäkkään päivystyspotilaan laadultaan hyvä hoito ei saa olla sattumaa.

LL Elina Myllärin geriatrian alaan kuuluva väitöskirja "Päivystyshoidon laatu iäkkäiden potilaiden kokemana" tarkastetaan 29.9.2017 Tampereen yliopistossa. Kuva: ITV Studios Finland, Elossa 24h -ohjelma

Kommentit (6)

70-vuotias
1/6 | 

"Päivystyskäyntien syyt ovat kiireellistä hoitoa vaativia ja sairaudet vakavia. Iäkkään päivystyspotilaan laadultaan hyvä hoito ei saa olla sattumaa"   (lainaus)

Vanhuksille kuuluu yhtälailla kiireellinen hoito tarvittaessa kuin muillekin ihmisille. Hieno parannus olisi tosiaan jos Iäkkäille olisi tosiaan oma hoitaja joka osaisi oikealla tavalla suhtautua vanhojen tilanteeseen. Tuntuupa hyvältä kun joku nostaa vanhusten asioita esille ilman kaunistelua.

Vierailija
2/6 | 

Valitettavasti lähiaikojen omat kokmukset päivystyskäynneistä ovat suorastaan pöyristyttäviä, en ensimmäisen käyntikerran jälkeen ole ollut edes halukas mielelläni lähtemään koko päivystykseen (ensihoito ei vain ole halunnut jättää kotiin) , koska .......jokainen käynti sekoittaa entistä enemmän lääkitystäni  (jokaisen opiskelijan - niitähän ne päivystävät ovat kaikki olleet - on pitänyt edes pikkuisen viilata lääkitystä suuntaan tai toiseen) ja on tuloksiltaan muutoinkin negatiivinen enemmän kuin positiivinen. Toivon hartaasti niin toisten kuin omastakin puolestani, että hoito olis vastuullista myös päivystysaikaan, kukaan meistä avuntarvitsijoista ei hakeudu hoitoon tarpeettomasti.

Vierailija
3/6 | 

Toivottavasti en joudu koskaan turvaamaan päivystykseen. Mieheni vietiin päivystykseen kun ei pystynyt enää selkäkivuiltaan vessaan menemään eikä saanut edes sukkia jalkaan. Kotilääkäri kävi piikittämässä ja sanoi että jos ei auta niin ambulanssilla heti  päivystykseen. Siellä hoitajat käskivät riisuutumaan ja kas, ihmettelivät vieressä kun mieheni ei siihen pystynyt. Kyllä suomalaisista sairaaloista puuttuu empatia vanhempaa sairasta kohtaan.

Vierailija
4/6 | 

Olet ihan oikeassa kylla empatia puuttuu .Havetä saisivat kuinka kohtelevat vanhoja ihmisiä!

Hyvämieli
Liittynyt24.8.2015
5/6 | 

Koulutukseen kaikki "vanhus vihamieliset ja empatia kyvyttömät" tai valitkoon ne henkilöt toisen osaston missä tulevat paremmin toimeen potilaiden kanssa.

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
6/6 | 

Kiitos ajatuksia herättävistä kommenteista.

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram