Säveltäjä Toivo Kärjen syntymästä on kulunut 100 vuotta. Aamun Helsingin Sanomissa häntä verrataan täydestä syystä Sibeliukseen: "Kärki on tehnyt suomalaiselle kevyelle musiikille sen, mitä Sibelius teki suomalaiselle klassiselle musiikille: nostanut tasoa, tehnyt siitä omaleimaista."

Toivo Kärjen rakastettuja sävelmiä voi kuunnella helposti internetistä. Tuotantoa, historiaa ja elämää käsittelevään sivustoon toivokarki.net on koottu upea valikoima musiikkinäytteitä aikajärjestykseen. Suosituimmat ikivihreät on merkitty vielä erikseen. 

Helsingin Sanomien soittolista (vaatii kirjautumisen) löytyy Spotifysta, jossa Kärjen klassikkoja on muutenkin runsaasti. Myös YouTubesta voi kuunnella onnistuneita uusia tulkintoja, joita ovat tehneet tänä syksynä muun muassa Amadeus Lundberg ja Kyösti Mäkimattila.

Ylen Areena ja Elävä arkisto tarjoavat useita Kärjen elämää ja teoksia käsitteleviä ohjelmia. 

Toivo Kärjen poika Kalervo Kärki on julkaissut vastikään kirjan Sydämeni sävel, jossa esitellään säveltäjän musiikilliset elämänvaiheet sekä tuotanto. Ainakin kirjastosta on saatavana Maarit Niiniluodon kokoama elämäkerta Siks oon mä suruinen.

Toivo Kärjen melodiat herättävät kultaisia muistoja ja tarjoavat sirpaleen onnea harmaaseen arkeen. Toivottavasti Vanhan veräjän luona, Kaksi vanhaa tukkijätkää, Lauluni aiheetTäysikuu ja lukemattomat muut ikivihreät soivat tänään myös vanhainkodeissa kautta maan. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla