Tiedekeskus Heurekan Dialogi ajassa -näyttelyn oppaiksi valittiin keväällä 30 elämäniloista senioria peräti 578 hakijan joukosta. Nyt he valloittavat näyttelyvieraiden sydämen.

Hurmaavien yli 70-vuotiaiden oppaiden joukossa on muun muassa opettaja, lääkäri, pappi, nuoriso-ohjaaja, autonkuljettaja, matkanjärjestäjä ja maan vanhin työssä käyvä nuohooja. Elämäntarinat poikkeavat toisistaan, mutta koskettavia ja mielenkiintoisia ne ovat yhtä kaikki.

Dialogi tarkoittaa vuoropuhelua, ja Heurekassa on mahdollisuus upeaan sukupolvien kohtaamiseen. Kunpa koululuokat löytäisivät näyttelyn, sillä se antaa myös lapsille ja nuorille mahdollisuuden kokea omakohtaisesti, millaisia arkipäivän haasteita vanhus voi kohdata.

Dialogi ajassa – Vanhenemisen taito -näyttely alkaa Anthony Cerniellon katseen vangitsevalla lyhytelokuvalla Danielle, jossa esitetään kasvu lapsesta vanhukseksi muutamassa minuutissa. Sen jälkeen puheenvuoron saavat viisaat seniorioppaat.

Ikääntyminen on vuorelle nousemista. Näkee mistä on tullut. Näkee laajenevan maiseman, yli puiden latvojen, näkee kaiken sen mitä on, mitä vielä voisi kokea, mihin vielä voisi tutustua, kun aikaa on. − Eija Kujala, 70

Kun käy vuoropuhelua vanhojen ihmisten kanssa, viisastuu. Ikäpolvien kohdatessa ymmärrys ja empatia kasvavat. Ennakkoluulot hupenevat.

Elämästä ei selviydy vaikeuksitta, mutta ympärillä olevat ihmiset vaikuttavat uskomattoman paljon. Kannattaa viettää aikaa niiden kanssa, joilla on myönteinen elämänasenne. Kannattaa olla mukava muille.

Perhe ja rakkaimmat on hyvä asettaa etusijalle. Läheiset ovat tukena ja turvana vaikeina aikoina.

Nauran itselleni useammin kuin ennen, sillä alan jo tottua virheisiini. Rakastan lujemmin kuin ennen, sillä hupeneva aika pakottaa tiivistämään. – Kyllikki Krapinoja, 73

Vanheneminen on hyvin henkilökohtaista. Elämässä tapahtuu paljon asioita, joihin ei voi vaikuttaa, mutta omaan asenteeseensa voi. Ikääntyminen tuo mukanaan varmuutta ja hyväksyvämmän asenteen.

Kun antaa myös hellyydelle mahdollisuuden, voi niin henkisesti kuin fyysisesti paremmin. Ei kannata välittää ihmisistä, joiden mielestä korkea ikä ja hellyys eivät sovi yhteen. Vanhana saa rakastaa.

Ikääntyminen tuo vapauden, esimerkiksi nukkua aamulla pitkään. Risteillä maailman merillä. Lukea kirjat, jotka ovat jääneet lukematta. – Olli Parikka, 75

Ikääntyminen tarjoaa tilaisuuksia. Uudet harrastukset ja vilkas sosiaalinen elämä tuovat piristystä päivään ja antavat elämälle tarkoituksen.

Yhteiskunnallisesti vanheneminen ei ole ongelma vaan voimavara. Vanhuus on merkityksellistä, sillä Suomi on yksi maailman nopeimmin ikääntyviä kansakuntia.

Vain vanheneminen on oikeudenmukaista, sehän koskee kaikkia. Ikääntyminen on kuin kilpaurheilua: pidä huolta kunnostasi, koeta välttää sairastumiset ja loukkaantumiset (myös henkiset), niin nähdään, mihin se riittää. Muista vielä: huumorin kukka kestää kylmyyttä. – Asko Hämäläinen, 77

Koskaan ei ole liian myöhäistä! Ikääntymisen voi ajatella etuna, hienona mahdollisuutena kehittää kykyjään ja löytää uusia mielenkiinnon kohteita. Vanhuus näyttäytyy iloisena ja toiveikkaana. Vanhana voi ja saa innostua.

Vanheneminen on taito. On ihanaa olla vanha.

Dialogi ajassa – Vanhenemisen taito, Tiedekeskus Heureka 1.10.2016–15.1.2017. Näyttely kierretään ryhmissä, joita vetävät yli 70-vuotiaat oppaat. Kierros kestää noin tunnin. Kuva: Anniina Nissinen, Heureka

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla