Kirjoitukset avainsanalla Marion Rung

Kylläpä ilahduin, kun huomasin, että Katri Helenalla on tänä talvena 55-vuotistaiteilijajuhlakonsertteja eri puolilla maata. Ostin liput saman tien, ja neitsytmatka länsimetrolla Espooseen odottaa maaliskuun alussa.

Sarjakuvasankari Obelix putosi pienenä taikajuomapataan ja sai yli-inhimilliset voimat. Minut on kai rokotettu gramofonin neulalla. Kuuntelin Katri Helenaa jo vaunuiässä, kun Kotimainen puolituntinen soi ikkunanraosta pihalle talvipakkaseen, ja niin vain Katri Helenan iskelmät lumoavat edelleen.

Tuntuu hassulta ajatella, että joku artisti on noussut estradeille koko oman elämäni ajan. Katri Helena -klassikkoja on tarjolla peräti kuudelta vuosikymmeneltä, eikä tahti tunnu hidastuvan.

Katri Helena on levyttänyt jo 500 laulua ja myynyt yli 1,5 miljoonaa äänitettä.

Vie minut

Oma suhteeni iskelmään joutui kai ihan ymmärrettävästi katkolle teini-iässä. Välit Katri Helenaan alkoivat lämmetä, kun Anna mulle tähtitaivas ilmestyi. Silloin 1990-luvun alussa koko Suomi pyysi valoa pimeään ja uskoa elämään – ja taitaa pyytää edelleen.

Vuosituhannen vaihteessa Leidit lavalla -kombo räjäytti pankin. Esiintymisasut olivat muistaakseni kamalia, mutta Katri Helenan, Paula Koivuniemen, Marion Rungin ja Lea Lavenin lavasäteily vei mukanaan.

Voi pojat, olin aivan myyty jossain kalsean Kuopio-hallin eturivissä, ja samaa hittiputkea tanssia rytkytettiin vielä pitkään kiertueen jälkeen. Panin levyn äsken soimaan, ja kyllä nuo muistot saivat ikämiehen hymyilemään posket punehtuen.

Minne tuuli kuljettaa

Katri Helena ei ole ollut enää moneen kymmeneen vuoteen ”pelkkä iskelmälaulaja”. Hän on se ikoninen suomalaisten tunteiden tulkki, joka hiljentää meidät muistoihin ja pohtimaan elämän arvoituksellisuutta – kaipuuta, toivoa, rakkautta.

Onneksi Katri Helena ei ole kuitenkaan jäänyt sinivalkoisen julkisuuskuvansa vangiksi vaan edennyt urallaan kunnianhimoisena artistina.

Nykyisin Katri Helenan kappaleita kuullaan myös hautajaisissa. En ole suunnitellut omiani, mutta sinänsä koskettavat Mun sydämeni tänne jää ja Tulet aina olemaan tuntuvat vähän liian ilmeisiltä.

Mieleen juolahti ilkikurinen ajatus Minne tuuli kuljettaa -letkajenkasta tuhkia siroteltaessa.

Kappaleen alkuperäinen sanoittaja Reino Helismaa kuoli ennen kuin ehti kirjoittaa sanat tähän Toivo Kärjen sävellykseen, mutta säe ”Minne tuuli kuljettaa” on vielä hänen kynästään. Lopullisen sanoituksen Helismaan idean pohjalta kirjoitti toinen mestari eli Juha Vainio.

Kepeät mullat!

Minne tuuli minut viedä saa
minne puuska roskan riepottaa
tuuli on vastainen
kääntyykö suunta sen
minnekä tuuli vienee

Kommentit (2)

70-vuotias
1/2 | 

Katri Helena on kai syöpynyt monen vanhemman väen sydämiin ja hänestä on tullut ikään kuin suomalainen ikoni, niin kuin nykyään hienosti sanotaan. En ole suoranaisesti ihastunut enkä vihastunut hänen lauluihinsa. Ainoaan hänen kaikista lauluistaan olen mieltynyt "anna mulle tähtitaivas"  lauluun. Sanat on niin koskettavat. Täytyy sanoa että hyvin on likka pärjännyt. Arille toivotan elämyksellistä Katri Helena-konserttia ja myös elämysmatkailua länsimetrolla. 

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
2/2 | 

Kiitos! Katsotaan, kuinka äijän käy elämysmatkallaan.

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram