Vanhuus elämänvaiheena on aikaa, jolloin käydään läpi elettyä elämää, muistellaan menneitä ja kirkastetaan elämänkokemuksen kartuttamia oivalluksia. 

Iän myötä kertyneet elämäntaidot ovat vanhenevalle ihmiselle parhaimmillaan arvokas voimavara – tunteita, valintoja, ajatuksia ja tekoja, jotka kannattavat vastaan tulevissa tilanteissa. Jopa onnellisuuden sanotaan olevan taito.

Elämäntaidot löytyvät keskustellen, mutta pääsevätkö kaikki vieläkään ääneen? Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten vanheneminen saattaa näyttäytyä hyvinkin erilaisena kuin valtaväestön. Vanhan homon elämäntaidot ovat voineet karttua rikolliseksi leimaamisesta, sairaaksi luokittelusta ja kaapissa elämisestä. Mielen pohjalla häivähtävät pelko ja häpeä.

Se homoseksuaalien sukupolvi, joka järjestäytyi vuosikymmeniä sitten Suomessa edistääkseen vähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia, tarvitsee nyt tukea yhdenvertaiseen vanhuuteen. Identiteettiä ei pidä lukita uudestaan hoivakodin tai palvelutalon kaappiin.

Eletyn elämän muisteleminen ja asioiden hyväksyminen on yhtä tärkeää vanhukselle, joka ei ole koskaan pystynyt elämään avoimesti identiteettinsä mukaista elämää. Historialliset olot, lainsäädäntö ja asenteet ovat vaikuttaneet siihen, että moni on joutunut piilottamaan todellisen minänsä suojellakseen itseään tai lähimmäisiään.

Vanhuspalvelujen tulee nyt mahdollistaa yhdenvertainen vanhuus kaikille. Jokaisella pitää olla mahdollisuus elää elämäänsä ja kertoa elämäntarinansa ilman pelkoa naurunalaiseksi tai syrjityksi joutumisesta. 

Elämäntaidot esiin -kampanja haastaa iäkkäät ihmiset kertomaan tärkeistä elämäntaidoista. Yhdenvertainen vanhuus -projekti tekee ikäihmisten sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta näkyväksi. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla