Kirjoitukset avainsanalla THL

Kävin ottamassa influenssarokotteen työterveyshuollosta ja samalla reissulla kysyin taas jäykkäkouristusrokotetta. Kansallisen rokotusohjelman mukaan tehosterokotus pitäisi tuikata aina 10 vuoden välein ja nyt olisi jo aika.

Sairaanhoitaja totesi, ettei rokotetta ole ollut kunnolla saatavana enää vuosikausiin. Saman olin kuullut toiselta lääkäriasemalta aiemmin.

En ole onnistunut saamaan rokotetta edes julkisesta terveydenhuollosta. Syyskuun lopussa terveysasema perui rokotusajan tekstiviestillä ja ilmoitti syyksi rokotteen loppumisen.

Kaikki rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat aikuisille maksuttomia, ja ne pitäisi saada omalta terveysasemalta. Nyt jäykkäkouristusrokotetta ei saa sieltäkään.

Miten tilanne voi olla mahdollinen?

Toistaiseksi en ole onnistunut saamaan jäykkäkouristusrokotetta mistään. Terveydenhoidon ammattilaiset kertovat kuin yhdestä suusta, että halpoihin perusrokotteisiin satsaaminen ei kiinnosta lääkeyrityksiä.

Jäykkäkouristusrokote on yksinkertaisesti liian halpa mahdollisimman suuria voittoja tavoitteleville lääkefirmoille, ja tällaisista rokotteista on koko ajan pulaa kansainvälisesti.

Suomessa kunnat vastaavat rokotusten käytännön järjestelyistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antaa ohjeet rokotusohjelman toteuttamisesta, eikä se ole ollut ainakaan julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan huolissaan tilanteesta.

Rokotus olisi tärkeä iäkkäille.

Jäykkäkouristusta aiheuttava bakteeri on maaperässä yleinen, ja haavassa tai eläimen puremassa se voi aiheuttaa jopa tehohoitoa vaativan taudin. Jäykkäkouristus voi seurata pienestä haavasta, esimerkiksi ruusunpiikin pistosta.

Kattavien rokotusten vuoksi jäykkäkouristusta on esiintynyt maassamme enää harvoin. Kuinka nopeasti tilanne voi muuttua, kun rokotetta ei kerran saa?

Kustannus Oy Duodecimin Terveyskirjaston mukaan jäykkäkouristusrokotukset olisivat erityisen tärkeitä iäkkäille naisille, koska heiltä puuttuu miesten armeijassa saamia perusrokotuksia.

Kun vakavia sairaustapauksia esiintyy, potilas on lähes aina iäkäs. Riskiryhmään kuuluu etenkin yli 70-vuotiaita naisia.

Hey, let's be careful out there!

Kommentit (1)

Timo Totuus
1/1 | 

Jäykkäkouristusrokote on jo THL.än tilastojenkin mukaan turhin kaikista rokotteista. Koko kansan säännöllinen jäykkäkouristusrokotusohjelma alettiin,max vain 57 tapauksen perusteella 1957,joka ei mitenkään riitä syyksi rokottamiselle. Nyt tapauksia on niin vähän,ettei niitä,edes tilastoida ja harva edes ottaa ko. rokotteen,niin MIKSI rokottaa ja täyttää itsensä vaarallisilla adjuvanteilla ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram