Kirjoitukset avainsanalla yksinäisyys

Lapsettomuus merkitsee myös sitä, ettei ole lapsenlapsia.

Vanhenemiseen ilman lapsia ja lapsenlapsia ei ole valmista käsikirjoitusta.

VANHENEMINEN ilman lapsia on osa yllättävän monen suomalaisen elämänkulkua, tahtoipa tai ei. Vuoden 2019 tilastojen mukaan 40–44-vuotiaista miehistä jopa 30 prosenttia ja naisista 20 prosenttia on lapsettomia. 

Ikääntyessä lapsettomuuden voi kokea hyvin eri tavoin. Joillekin lapsettomuus on ollut elämänmittainen tosiasia, joiltakin lapsi taas on kuollut. Kokemuksena lapsettomuus vaikuttaa joka tapauksessa kaikilla elämänalueilla, ja moni tahattomasti lapseton käy läpi syvän kriisin ja kokee pitkäaikaista surua.

Yhteiskunnassa monet asiat tapahtuvat yhä perheellisten ehdoilla ja vanhemmuutta pidetään normaalina elämänkulun osana. Äitiys ja isyys kuuluvat ikään kuin standardikäsikirjoitukseen, jonka kautta arvioimme omaa ja muiden elämistä. Vaikka lapsettomuuden stigma ei enää näyttäydykään yhtä vahvana kuin viime vuosikymmeninä, lapseton on edelleen toisenlainen ja toisarvoinen.

Elämä täytyisi uskaltaa säveltää rohkeasti itsensä näköiseksi.
Elämä täytyisi uskaltaa säveltää rohkeasti itsensä näköiseksi.

LAPSETTOMUUS merkitsee myös sitä, ettei ole lapsenlapsia. Jos on aikoinaan itse valinnut lapsettomuuden, vanheneminen ilman lapsenlapsia ei ehkä aiheuta suurta kärsimystä. 

Tahattomasti lapseton sen sijaan joutuu kohtaamaan surun ja kriisin myös lapsenlapsettomuudesta. Isovanhemmuudesta paitsi jäävä voi tällöin kokea osattomuutta ja tyhjän sylin kipua. 

Vanhenemiseen ilman lapsia ja lapsenlapsia ei oikeastaan ole tarjolla valmista käsikirjoitusta. Yksinäisyyden ja ongelmatilanteiden välttämiseksi elämä täytyisi uskaltaa säveltää rohkeasti itse.

Lapsettomana jää lapsipuolen asemaan.

LAPSETTOMUUS voi tarkoittaa kovaa kohtaloa vanhalla iällä, sillä lakeihin ja viranomaistoimiin sisältyy runsaasti olettamuksia siitä, että jokaisella meistä on perheenjäseniä tai muita läheisiä avustamassa.

Vaikka ikäihmisille on laissa taattu oikeus riittävään hoivaan ja huolenpitoon, tämäkin etu on todellisuudessa riippuvainen siitä, auttavatko lähiomaiset tai huolehtivatko he tarvittavan hoivan hankkimisesta. Yksistään tiedonhaku ja palvelujen löytäminen edellyttävät nykyisin jonkinlaista avun saamista.

Lapsettomana jää helposti lapsipuolen asemaan.

Lähteenä mm. Elisa Tiilikaisen väitöskirja Yksinäisyys ja elämänkulku. Laadullinen seurantatutkimus ikääntyvien yksinäisyydestä, 2016

Kommentit (7)

Salha
1/7 | 

Voi olla biologisesti isä tai äiti, ei siis sinällään lapseton. Omilla elämän valinnoilla voi aiheuttaa sen, että on ns. lapseton vanhuudessa. Jos et ole ollut läsnä lastesi elämässä niin miksi he olisivat sinun vanhuudessa läsnä. Nykyiset avioerot tuottavat suunnattomasti ihmissuhteisiin säröjä, joita ei voi korjata. Lapsen hylätyksi tuleminen kun isä tai äiti lähtee ydinperheestä pois ja mahdollisesti uusi elämänkumppani ei hyväksy aiemman suhteen lapsia. Kaikki mitä avioeron yhteydessä tapahtuu kielteistä vaikuttaa myöhemmin. 

Eri asia on, että on lapseton. 

Maija
Liittynyt15.10.2015
2/7 | 

Suvussani on kautta sukupolvien ollut sekä isoja perheitä että lapsettomia, eikä lapsettomia ole pidetty vähempiarvoisina kuin muita, oikeastaan päin vastoin. Kun perheet olivat isoja, oli lapseton täti se, jolla oli aikaa keskustella lapsen kanssa ja kuunnella hänen tarpeitaan.  Vastavuoroisesti täti voi luottaa silloisen lapsen huolenpitoon vanhetessaan. Lapseton voi saada lähelleen lapsia paitsi sisaruksiltaan myös puolisoltaan, eikä äitiys tai isyys ole sen tae, että huolenpitäjiä riittää. Lapsettomuuden ja vanhemmuuden välissä on laaja harmaa alue.

vara-mami
3/7 | 

Jotakin on pahasti vialla sellaisissa ihmisissä jotka pitävät lapsetonta eriarvoisena! Mieli tekisi oikein laittaa perään usempikin huutomerkki. Lapsen saamisesta (omistamisesta) on tehty norsuakin suurempi pakon aihe ja siksipä lapsia yrittetään saada mitä erikoisimmilla tavoilla. Olen monen naapurin lapsen varaäiti ja onnellinen ihminen.

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
4/7 | 

Kiitos ajattelunaiheista kaikille kommentoijille! 

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Vierailija
5/7 | 

Olen onnellinen, kun en halunnut lapsia aikoinaan, sukua ei ole, kuitenkin olen saanut tiettyjä apuja , kun osaa kysyä.

Vierailija
6/7 | 

Tämä on todella tärkeä asia nostaa e siin, kiitos! Vaikka tahattomasti lapseton olisikin päässyt yli siitä kivusta, joka oli kovimmillaan sisarusten ja ystävien saadessa lapsia, eläkeiässä se voi syttyä uudelleen. Vaikka elämme modernissa yhteiskunnassa, ympäristöstä tulee jatkuvasti viestejä: Elämän tarkoitus on suvun jatkuminen, ja iäkkäiden ilo ovat nimenomaan lapsenlapset. Se auttaisi jo monia, jos isovanhemmuuden ilon saaneet eivät jatkuvasti puhuisi lastenlapsistaan niille, jotka ei niitä ole - tai edes lapsia. Osoittaisi kypsyyttä edes kysyä heidänkin kuulumisiaan! Saahan jälkikasvusta iloita, mutta isovanhemmat voisivat vähän enemmän miettiä lapsettomien ja lapsenlapsettomien ystävien ja sisarusten tunteita ja elämäntilannetta. On rankkaa jäädä ikään kuin sivustakatsojaksi, jonka elämä ei tunnu kiinnostavan toisia. Kysymys kuka huolehtii minusta (ja myös puolisostani), kun itse en enää pysty, on noussut väistämättä mieleeni hoitaessani iäkkäiden vanhempieni asioita, kun he eivät enää pystyneet asumaan kotona. Miten paljon työtä ja aikaa meiltä lapsilta onkaan vanhempieni hoidon järjestäminen ja asioista huolehtiminen vaatinut. Ja meitä on sentään monta! Tämä asia vähän ahdistaa, vaikka olenkin saanut elää täysipainoista elämää tahattomasti lapsettomana, ja minulla on hyvät välit suvun nuoriin.

ko
7/7 | 

Usein lapsettomaan (varsinkin vapaaehtoisesti lapsettomaan) liitetään lisäksi tällaisia adjektiiveja: itsekäs, jotenkin keskenkasvuinen, juureton, ajautuja ... Kyllä kaikki ihmiset ovat samanarvoisia!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nuoriso-ongelma meillä on ollut seuranamme kautta aikain, mutta nyt Kiinasta kuuluu kummia. Shanghailaiset vanhukset ovat alkaneet notkua joutilaana kauppakeskuksessa ja häiritä muita asiakkaita.

Vanhukset ovat hengailleet paikallisessa Ikeassa, ja huonekaluliike on saanut valituksia niin mummojen syljeskelystä kuin papparaisten tappelunnujakoista. Henkilökunta on pannut merkille, että sinkkuvanhukset tulevat kauppaan vain deittailemaan ja kahvilassa on pyöritetty jopa laitonta sokkotreffiryhmää.

Nyt vanhusjengit ovat saaneet porttikiellon. Vastedes Ikeaan pääsevät vain ostoksia tekevät asiakkaat ja kahvilassa on vanhusten vetelehtiminen kielletty.

Valtaa vanhuus

Ostarilla hengailevat vanhukset herättivät minussa toivonkipinän. Mieleen tuli vanhusjärjestöjen taannoinen eurovaalikampanja, jossa kehotettiin valtaamaan vanhuus. Teeseihin kuului muun muassa se, että kaikilla on oikeus itselle sopivaan vanhuuteen. Jokainen vanhenee omalla tavallaan. Vanha on yksilö.

Entä jos ikääntyvä väestö ottaa kehotuksen kirjaimellisesti?

Jos kaikki eivät tulekaan kiltisti askartelemaan kultaisen iän korttelikerhoon tai laulamaan maakuntalauluja palvelukeskuksen kuoroon? Ehkä jotkut vanhukset haluavat käyttäytyä holtittomasti ja viettää huonoa elämää.

Oi aikoja, oi tapoja

Ai kamala, entä jos aktiivinen vanhuus tarkoittaa rötöstelyä jossain vanhusjengissä. Etteivät vain ongelmavanhukset palvelutaloissaan punoisi jo juonia meidän kunniallisten veronmaksajien pään menoksi – ihan vain piruuttaan jotta eivät kuolisi tylsyyteen.

Kiinni jääminen ei pelota näitä paatuneita vanhusrikollisia, koska vankila ei ole mikään rangaistus moneen hoivakotiin verrattuna. Toisin kuin vanhuspalvelulakiin vankeuslakiin on kirjattu lokoisat oltavat: kirjasto, harrastustoimintaa, vähintään tunnin ulkoilu päivässä ja suhteiden ylläpito omaisiin tai muihin läheisiin.

Taisin ajautua sivuraiteelle.

Jotenkin tuo uutinen Ikeassa deittaavista yksinäisistä vanhuksista sai minut elättelemään toivoa paremmasta vanhuudesta. Ei ehkä rikollisesta mutta oman näköisestä. Ainakin he yrittävät vallata vanhuuttaan.

Samoin Malmin Prisman eteisaulassa tai Myyrmannin kauppakeskuksessa aikaansa viettävät eläkeläiset saavat päivittäin kaikki sympatiani. Vanhana minustakin olisi mukava päästä ihmisten ilmoille rupattelemaan.

Olisi mukava saada olla oma itsensä.

▶︎ Lue myös: Vanhainkoti ei ole vankila

Kommentit (1)

Tapasin vanhan rouvan, joka kertoi eläneensä avioliiton hyvin yksinäisenä.

Rakkaus vain hiipui. Kun lapset lähtivät kotoa, mies alkoi vieraantua omiin oloihinsa. Hiljaisuus tiheni vuosi vuodelta ja vuosikymmen vuosikymmeneltä.

Mies luki lehteä ja katsoi televisiota olohuoneessa, rouva leipoi ja teki käsitöitä keittiössä. Päivät kuluivat yksin yhdessä.

Rouva sanoi, että kun mies kuoli, hänestä ei oikeastaan tuntunut miltään. Ikään kuin kaikki tunteet olisi aikojen mittaan pakastettu niihin pullapusseihin, joita pakastin oli täpötäynnä.

Lähes 150 000 suomalaista tuntee yksinäisyyttä parisuhteessa.

Tapaamisestamme on jo aikaa, mutta keskustelu muistui elävästi mieleen, kun luin painotuoretta Yksinäisten Suomi -kirjaa. Tutkijat Osmo Kontula ja Juho Saari kirjoittavat, että Suomessa on lähes 150 000 naista ja miestä, jotka tuntevat yksinäisyyttä parisuhteestaan huolimatta tai sen takia.

Parisuhde on ihmisen hyvinvointiin, onnellisuuteen ja terveyteen eniten vaikuttava sosiaalinen suhde. Tutkijoiden mukaan yksinäisyys voikin olla syvintä ja ahdistavinta juuri parisuhteessa, koska yksinäisyyttä ei ”pitäisi” tuntea yhdessä. Yksinäisyyttä hävetään ja se saatetaan kokea henkilökohtaisena epäonnistumisena.

Miehet ovat keskimäärin tyytyväisempiä parisuhteeseensa kuin naiset. Naisilla on suuremmat odotukset parisuhdetta ja siihen kuuluvaa vuorovaikutusta kohtaan, ja myös naisten yksinäisyyden tunteet ovat yleisempiä kuin miehillä. Toisaalta suomalaiset miehet eivät ole tottuneet paljastamaan intiimeimpiä asioitaan muille, ja heidän suppeampi sosiaalinen verkostonsa tuottaa yksinäisyyttä.

Yksinäisyyttä yritetään lievittää surffaamalla netissä.

Kun toiveet kumppanilta saatavasta sosiaalisesta ja henkisestä tuesta eivät toteudu, yksinäisyyden tunnetta pyritään lievittämään monin tavoin. Yleisin tapa on surffata netissä. Sekä miehet että naiset katsovat paljon televisiota, mutta muuten keinovalikoimassa on huomattavia eroja sukupuolten välillä.

Miehet helpottavat yksinäisyyttä alkoholilla, itsetyydytyksellä ja pornolla tai seksillä muiden kanssa. Naisille tyypillisiä tapoja taas ovat syventyminen kirjallisuuteen, ystävien tapaaminen, liikunta ja lemmikkien hoito.

Parisuhteessa yhteinen vapaa-ajan vietto on todettu tärkeäksi. Myös fyysinen läheisyys ja tyydyttävä sukupuolielämä ehkäisevät yksinäisyyttä. Moni pyrkii täydentämään puolison puuttuvaa tukea muiden sosiaalisten suhteiden avulla, mutta tutkijoiden mukaan kehnon parisuhteen aiheuttamaa yksinäisyyttä ei ole mahdollista poistaa muilla suhteilla.

Parisuhde tarjoaa tukea ja läheisyyttä, joita ei saa muualta, ja yksinäisyys on usein viimeinen askel siinä puolisoiden ”erilleen kasvamisen” prosessissa, joka vähitellen johtaa eroamiseen.

Osmo Kontula ja Juho Saari uskovat, että vuorovaikutuksen parantaminen voi vähentää yksinäisyyttä parisuhteessa ja lisätä luottamusta suhteen toimivuuteen. Parisuhdeneuvonnasta tai pari- ja seksuaaliterapiasta saattaa olla apua.

Juho Saari (toim.): Yksinäisten Suomi. Gaudeamus 2016

▶︎ Lue myös: Yksin yksinäinen

 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Yksinäiset miehet ovat myös deittisivustojen pääkohderyhmä, tai siis niiden sivustojen, joissa luvataan seksiseuraa ja niin sanottujen pettämissivustojen. Pettämissivustoilla on pääkäyttäjinä juuri nämä miehet, jotka ovat yksinäisiä parisuhteessa... Jotenkin surullista, mutta varmasti niin totta. Naisilla voi olla muita tapoja lievittää yksinäisyyttä, mutta miehillä yksinäisyys tiivistyy usein seksin puutteeseen. Pettämissivustoista varoitellaan tässä mainiossa jutussa: https://www.mynewsdesk.com/fi/aika/news/ovatko-ulkomaiset-treffisivut-hu... Monilla treffisivuilla ihmisten yksinäisyyttä käytetään häikäilemättä hyväksi, luvataan paljon, otetaan rahat, mutta mitään ei saa rahalle vastineeksi.

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
2/2 | 

Kiitos kommentista. Kannattaa tosiaan pitää varansa. Huijareita on liikkeellä pilvin pimein.

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Kenenkään ei tarvitse hyväksyä väkivaltaa ja huonoa kohtelua. Puhuminen luotettavan henkilön kanssa on avuksi ja auttaa jaksamaan, koska yhdessä on helpompi löytää uusia keinoja tilanteen ratkaisemiseksi.

Aina kyse ei ole kaltoinkohtelusta. Puhumisen tarve voi syntyä muutenkin. Meistä jokainen kaipaa toisen ihmisen läsnäoloa ja kuulijaa, mutta etenkin iäkkäänä on vaara jäädä yksin. 

Onneksi tukea, palvelua ja neuvontaa saa myös puhelimitse kotiin, ja puheluista peritään yleensä vain soittajan oman operaattorin sopimuksen mukainen paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksu.

Kannattaa kokeilla ja keventää sydäntään. Yksi ainoa puhelinsoitto voi olla uuden alku.

Turvallisen vanhuuden puolesta

Suvanto-linjalle voi soittaa kaltoinkohtelua, hyväksikäyttöä, väkivaltaa tai niiden uhkaa kokeneet ikääntyneet tai kuka vain ikääntyneen hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolestunut. Suvanto-linjalle saa soittaa myös nimettömänä. Turvallisen vanhuuden puolesta - Suvanto ry.  − Suvanto-linja päivystää tiistaisin ja torstaisin klo 12–16 numerossa 0800 06776.

Aamukorva kuuntelee joka aamu kello 5–9

Aamukorva on yli 60-vuotiaille tarkoitettu puhelinpalvelu, joka päivystää vuoden jokaisena aamuna klo 5–9. Puhua voi mistä tahansa aiheesta. Kyse saattaa olla esimerkiksi ikääntymiseen, sairauteen, yksinäisyyteen, turvattomuuteen, toimeentuloon tai ihmissuhteisiin liittyvistä asioista. Läheisen ihmisen menetys tai elämänmuutosten tuomat ongelmat voivat myös olla syy soittamiseen. Kaikki aiheet ovat yhtä tärkeitä. HelsinkiMissio − Aamukorva päivystää joka aamu klo 5–9, puh. 045 341 0504.

Tukea omaishoitotilanteisiin

Omaishoidossa tarvitaan monenlaisia palveluja ja tukimuotoja. Jaksaakseen tehtävässään omaishoitajan on hyvä huolehtia myös itsestään ja omien voimavarojensa riittävyydestä. Henkisen väsymyksen kanssa ei saa jäädä yksin. Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry. − Omaishoidon neuvontaa tarjotaan ma–to klo 9–15, puh. 020 7806 599.

Tukea muistisairaan läheiselle

Vertaislinja-tukipuhelin tarjoaa neuvoja ja tukea muistisairaan omaisille arjen tilanteisiin vuoden jokaisena päivänä. Puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut omaishoitajat. Muistiliitto − Vertaislinja palvelee klo 17-21 numerossa 0800 9 6000.

Tietoa muistisairauksista

Muistineuvo-tukipuhelin tarjoaa muistisairauksiin liittyvää ohjausta ja neuvontaa. Muistineuvossa vastaavat aina muistityön ammattilaiset. Muistiliitto − Muistineuvo palvelee ma, ti, to klo 12–17 numerossa 09 8766 550.

Valtakunnallinen kriisipuhelin

Oletko sinä tai läheisesi vaikeassa elämäntilanteessa tai kokenut järkyttävän tapahtuman? Tuntuuko sinusta ettet jaksa enää? Onko sinulla itsemurha-ajatuksia? Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville. Suomen mielenterveysseura − Kriisipuhelin päivystää arkisin klo 9–07, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15–07 numerossa 010 195 202.

Löydä oikea viranomainen

Kansalaisneuvonta auttaa kansalaista löytämään oikean viranomaisen asiansa hoitamiseen. Lisäksi Kansalaisneuvonta vastaa yleisluontoisiin julkisia palveluita koskeviin kysymyksiin. Palvelussa ei ole mahdollista saada vireille viranomaisasioita, vaan se ohjaa oikean viranomaisen luokse. Yksi palvelun tavoitteista on vähentää yleiseen hätänumeroon tulevia kiireettömiä ohjaus- ja neuvontapuheluita. Valtiokonttori − Kansalaisneuvonta palvelee ma–pe klo 8–21 ja la klo 9–15 numerossa 0295 000

Kuvat: HelsinkiMissio ja Turvallisen vanhuuden puolesta - Suvanto ry

Kommentit (0)

Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram