Kirjoitukset avainsanalla  Petriikka Pohjanheimo

Näyttelijät Raisa VattulainenPetriikka Pohjanheimo ja Maiju Saarinen esittivät Harmony Sistersin tarinan viime talvena Lahden kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Suomen ensimmäinen iskelmälauluyhtye heräsi uudelleen eloon musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingissä, kun taitava kolmikko tulkitsi Harmony Sistersin lauluja pianisti Marko Puron säestyksellä. Samalla esitys kävi läpi Vera, Maire ja Raija Valtosen elämänkaarta Kotkasta Saksaan, Ruotsiin ja Keski-Euroopan kiertueille.

Illoin kynttilät siellä kun syttyy

Harmony Sisters esiintyi asemiesillassa vuonna 1941.
Harmony Sisters esiintyi asemiesillassa vuonna 1941.

Suomalaisen viihteen historioitsijan Maarit Niiniluodon mukaan iskelmien sanoitukset nousivat arvoonsa nimenomaan sota-aikana. Tanssiminen oli kielletty ja radiota kuunneltiin niin kotona kuin rintamalla. Kaiho ja kaipaus valtasivat mielet.

Harmony Sisters esiintyi sotasairaaloissa, asemiesilloissa ja viihdytyskiertueilla sekä Suomessa että Saksassa. Säveltäjä, kapellimestari George de Godzinsky on todennut, että ilman Harmony Sistersiä sodanaikainen Suomi olisi ollut pelkkä kuoppa täynnä toivottomuutta.

George de Godzinsky sävelsi Harmony Sistersille useita hittejä, kuten Sulle salaisuuden kertoa mä voisin, Hymyillen ja Sulle kauneimmat lauluni laulan. Nämä ja amerikkalaisperäinen Kodin kynttilät kuuluivat sotavuosien suosituimpiin iskelmiin.

Niin kuin ennen taas käyn kotihin

Harmony Sistersin Sataman valot -kappaleen levytyksestä tuli kuluneeksi tänä vuonna 80 vuotta. Siskokset lopettivat esiintymisen vuonna 1956, mutta musiikki elää.

Iki-ihana Kodin kynttilät päätti tunteikkaan Harmony Sisters -lauluesityksen Kapsäkin lavalla. Olisipa hienoa saada Petriikka Pohjanheimo, Maiju Saarinen ja Raisa Vattulainen nyt viihdytyskiertueelle kautta maan vanhustentalojen ja palvelukeskusten. Tuskin kukaan säästyisi vuodattamasta ilon ja kaipuun kyyneleitä.

Nyt oon vanha ja ikkunan luona
Istun katsellen yön tähtihin
Taasen nään lapsuusaikani armaan
Niin kuin ennen taas käyn kotihin
Illoin kynttilät siellä kun syttyy
Unelmissain mä siell' olla saan
Kodin kynttilät lämpöisin liekein
Teitä unhoita en milloinkaan 

(Suom. sanat Usko Kemppi)

Harmony Sisters -lauluja musiikkiteatteri Kapsäkissä 15.10.2017. Kuvat: Lahden kaupunginteatteri, Sotamuseo

Kommentit (4)

Hyvämieli
Liittynyt24.8.2015
1/4 | 

Juuri tämä on sitä, mitä vanhukset kaipaavat palvelutaloissa ja joka piristäisi heidän elämäänsä. Kuinkahan palvelutalojen henkilökunnan saisi innostumaan asiasta vai vedotaanko rahan puutteeseen. Tässä miltei naapurissa on palvelutalo ja vielä parisen vuotta sitten oli mukavaa ohjelmaa, mutta nykyään ei enää ole muuta kuin  ompeluseura ja sitä rataa.

Vierailija
2/4 | 

Ei aina vaadita muuta kuin laulavia ihmisiä, joku joka osaa säestää pianolla, kitaralla tms ja tämä porukka voi yhtä hyvin mennä paikallisia  vanhuksia  viihdyttämään.   Tuumasta toimeen vain!

Vierailija
3/4 | 

Mutta laulujen ja musiikin tulisi olla sellaista josta vanhusten nuoruusvuodet palautuvat mieleen.

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
4/4 | 

Kiitos hyvistä kommenteista. Kannattaa kuunnella myös Muistojen bulevardia radiosta Ylen ykköseltä arkisin kello 9.

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram