Lonkkamurtumia todetaan Suomessa joka vuosi noin 7 000 ja vanhusten kuolemaan johtaneista tapaturmista valtaosa on kaatumisia. 

Vanhustyön ammattilaiset kysyvät aina iäkkäältä asiakkaalta, onko hän kaatunut viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana. Nimittäin aiemmin kaatuneista jopa puolet kaatuu uudestaan. Kaatumisen pelkääminen taas johtaa liikkumisen vähentämiseen ja toimintakyvyn heikkenemiseen.

Iäkkään hauras keho ei kestä kaatumista yhtä hyvin kuin nuorena, mutta onnettomuuksia voi vähentää tehokkaasti. Kotona asuvan vanhuksen kaatumisvammoja voi ehkäistä

  • liikunta- ja tasapainoharjoittelulla
  • liukuesteillä ja kunnon kengillä
  • lääkehaittojen vähentämisellä
  • D-vitamiinilla
  • kodin ja ympäristön turvallisuutta parantamalla.

Liukastelusta iljanteisella jalkakäytävällä minulla on muistona kymmenen sentin pituinen leikkausarpi vasemmassa kyynärpäässä. Pysytään tänä talvena pystyssä!

Kattava opas Iäkkäiden kaatumisten ehkäisy on saatavana myös internetistä. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla