Kirjoitukset avainsanalla miesnäkökulma

Meidän vanhenevien miesten erektiohäiriöt ovat kaikkien tiedossa. ”Mies kun tulee tiettyyn ikään, niin ei sillä pelaa mikään.” Joopa joo.

Tottahan se on, että iän myötä aktiivisuus heikkenee monestakin syystä. Sairaudet ja lääkkeet voivat aiheuttaa jopa impotenssia. Myös psykososiaaliset tekijät ja asenteet vaikeuttavat vanhenevan miehen sukupuolielämää. Että kehtaatte, vanhat irstailevat pukit...

Kuitenkin, jos ikämiehellä on seksikumppani, todellisuudessa yli 90 % 60-vuotiaista ja yli 60 % 80-vuotiaista miehistä on seksuaalisesti aktiivisia. Huippusuoritus, äijät!

Haluatteko kuulla huonot uutiset?

Tiede-lehti uutisoi tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta, joka väittää, että seksi käy vanhenevan miehen sydämelle ja lisää kuolemanriskiä.

Kerran viikossa harrastettu seksi jopa tuplaa sydänoireiden riskin ja poikkeuksellisen vaarallista on, jos mies pitää seksiä erityisen miellyttävänä.

Tutkija tyynnyttelee, että maltillinen määrä seksiä voi olla hyväksi myös vanhoille miehille, mutta tähdentää, että liian usein harjoitettu tai liian nautinnollinen seksi on riski sydämelle.

Miehenä vanhenemiseen liittyvät vaaratekijät tuntuvat kasvavan päivä päivältä. Jos välttyy sepelvaltimotaudilta tai eturauhassyövältä, iskee dementia. Jos ei viina ja tupakka ota hengiltä, tappaa seksi.

Orgasmin on sanottu olevan kuin pieni kuolema. Kaiken uhalla olen valmis ottamaan suuren riskin.

▶︎ Lue myös: Vanhukset valtaavat maailman

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Melkein kaikki sosiaali- ja terveyspalvelujen työntekijät ovat naisia. Kun naisenemmistö lähentelee jopa 90:tä prosenttia, ei haittaisi, vaikka kentälle eksyisi jokunen mies lisää. Vanhustyössä liputetaan nyt motivaation, työhyvinvoinnin ja tuloksen puolesta. Vapaus, veljeys ja tasa-arvo ei olisi hassumpi iskulause sekään.

Muodollisesti laki velvoittaa työnantajia edistämään sukupuolten tasa-arvoa, mutta miestyövoimaa ei kannata huutaa pykäläviidakosta. Suomessa tasa-arvolain tarkoitus on parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Koulun käytännötkään eivät juuri lievitä sukupuolittuneisuutta. Tytöt hakeutuvat edelleen hoitoalalle, ja pojat miehittävät vanhaan tapaan tekniikan ja liikenteen koulutuspaikat.

Joka tapauksessa vanhustyössä on pian huutava ammattilaisten tarve. Ainakin oma kokemukseni on, että myös miehiä halutaan ja tarvitaan mukaan. Välillä kuitenkin tuntuu kuin olisi joutunut pelaamaan naisten joukkueeseen. Ei uskalla taklata ja pukukopista puuttuu äijämeininki.

Vieraskäynnillä pysähdyin kerran jututtamaan minulle tuntematonta hoivakodin ukkokööriä. Vanhat herrat olivat taloon kovin tyytyväisiä, mutta syntyi pitkä hiljaisuus, kun kerroin olevani geronomiopiskelija ja kysyin, millaista vanhustyöntekijää he eivät minusta haluaisi. Lopulta yksi sanoi: ”Jos tulet jonain päivänä vanhainkotiin töihin, älä touhota turhia äläkä ainakaan kailota koko ajan.”

Miehet vaihtoivat merkitsevän katseen, ja minulle jäi vaikutelma, että nyt tuli sanottua ääneen jotain tärkeää − jotain sellaista, mitä he eivät voi herrasmiehinä kertoa heidän hyväkseen uhrautuville naishoitajille.

Merkityksellisintä on, että miesnäkökulma avaa uusia mahdollisuuksia ja uudenlaisia perspektiivejä myös asiakkaille. Oma persoona on vanhustyössä intensiivisesti mukana, ja jos työntekijät edustavat vain yhtä sukupuolta ja yhden sukupuolen näkökulmaa, toiminta jää väistämättä suppeaksi.

Miesten ei myöskään pidä alistua vanhaan naisvaltaiseen työskentelytapaan. Työpaikoilla täytyy sallia rohkeasti niin monta mieltä kuin on miestäkin. Kupletin juoni on monipuolistaa vanhuspalvelujen sisältöä, ja keskustelemalla yhteinen sävel kyllä löytyy ajan mittaan. Kirjailija George Bernard Shaw taivutti kultaisen säännön aikoinaan muotoon ”Älä tee toisille kuten haluaisit heidän tekevän sinulle. Heillä voi olla erilainen maku."

Lue myös: Palautevyöry! Vanhustenhoitoon ei riitä pieni pintaremontti

Kommentit (2)

Miesasia
1/2 | 

Erinomainen kirjoitus ja juuri tätä tarvittaisiin lisää vanhus hoitoon. Miehet eivät mieluusti puhu naisille ja kun olisi mies hoitajia saisivat vanhemmatkin miehet puhua vapaammin ja juttu lentäisi mallikkaammin. Tämä tarkoittaisi myös elämänlaadun parantumista monelle vanhalle miehelle.

Seuraa 

Geron (kreik.) 'vanhus, vanha mies'

Olen Ari Liimatainen, geronomi, järjestöviestijä ja freelancer, joka innostuu sekä viestinnästä että vanhustöistä.

Geronomi toimii sosiaali- ja terveysalan vanhustyön asiantuntijana ja kehittää laadukkaita palveluja ikääntyneille. Palveluksessanne!

Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää.

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat