Kirjoitukset avainsanalla Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry

Kenenkään ei tarvitse hyväksyä väkivaltaa ja huonoa kohtelua. Puhuminen luotettavan henkilön kanssa on avuksi ja auttaa jaksamaan, koska yhdessä on helpompi löytää uusia keinoja tilanteen ratkaisemiseksi.

Aina kyse ei ole kaltoinkohtelusta. Puhumisen tarve voi syntyä muutenkin. Meistä jokainen kaipaa toisen ihmisen läsnäoloa ja kuulijaa, mutta etenkin iäkkäänä on vaara jäädä yksin. 

Onneksi tukea, palvelua ja neuvontaa saa myös puhelimitse kotiin, ja puheluista peritään yleensä vain soittajan oman operaattorin sopimuksen mukainen paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksu.

Kannattaa kokeilla ja keventää sydäntään. Yksi ainoa puhelinsoitto voi olla uuden alku.

Turvallisen vanhuuden puolesta

Suvanto-linjalle voi soittaa kaltoinkohtelua, hyväksikäyttöä, väkivaltaa tai niiden uhkaa kokeneet ikääntyneet tai kuka vain ikääntyneen hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolestunut. Suvanto-linjalle saa soittaa myös nimettömänä. Turvallisen vanhuuden puolesta - Suvanto ry.  − Suvanto-linja päivystää tiistaisin ja torstaisin klo 12–16 numerossa 0800 06776.

Aamukorva kuuntelee joka aamu kello 5–9

Aamukorva on yli 60-vuotiaille tarkoitettu puhelinpalvelu, joka päivystää vuoden jokaisena aamuna klo 5–9. Puhua voi mistä tahansa aiheesta. Kyse saattaa olla esimerkiksi ikääntymiseen, sairauteen, yksinäisyyteen, turvattomuuteen, toimeentuloon tai ihmissuhteisiin liittyvistä asioista. Läheisen ihmisen menetys tai elämänmuutosten tuomat ongelmat voivat myös olla syy soittamiseen. Kaikki aiheet ovat yhtä tärkeitä. HelsinkiMissio − Aamukorva päivystää joka aamu klo 5–9, puh. 045 341 0504.

Tukea omaishoitotilanteisiin

Omaishoidossa tarvitaan monenlaisia palveluja ja tukimuotoja. Jaksaakseen tehtävässään omaishoitajan on hyvä huolehtia myös itsestään ja omien voimavarojensa riittävyydestä. Henkisen väsymyksen kanssa ei saa jäädä yksin. Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry. − Omaishoidon neuvontaa tarjotaan ma–to klo 9–15, puh. 020 7806 599.

Tukea muistisairaan läheiselle

Vertaislinja-tukipuhelin tarjoaa neuvoja ja tukea muistisairaan omaisille arjen tilanteisiin vuoden jokaisena päivänä. Puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut omaishoitajat. Muistiliitto − Vertaislinja palvelee klo 17-21 numerossa 0800 9 6000.

Tietoa muistisairauksista

Muistineuvo-tukipuhelin tarjoaa muistisairauksiin liittyvää ohjausta ja neuvontaa. Muistineuvossa vastaavat aina muistityön ammattilaiset. Muistiliitto − Muistineuvo palvelee ma, ti, to klo 12–17 numerossa 09 8766 550.

Valtakunnallinen kriisipuhelin

Oletko sinä tai läheisesi vaikeassa elämäntilanteessa tai kokenut järkyttävän tapahtuman? Tuntuuko sinusta ettet jaksa enää? Onko sinulla itsemurha-ajatuksia? Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville. Suomen mielenterveysseura − Kriisipuhelin päivystää arkisin klo 9–07, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15–07 numerossa 010 195 202.

Löydä oikea viranomainen

Kansalaisneuvonta auttaa kansalaista löytämään oikean viranomaisen asiansa hoitamiseen. Lisäksi Kansalaisneuvonta vastaa yleisluontoisiin julkisia palveluita koskeviin kysymyksiin. Palvelussa ei ole mahdollista saada vireille viranomaisasioita, vaan se ohjaa oikean viranomaisen luokse. Yksi palvelun tavoitteista on vähentää yleiseen hätänumeroon tulevia kiireettömiä ohjaus- ja neuvontapuheluita. Valtiokonttori − Kansalaisneuvonta palvelee ma–pe klo 8–21 ja la klo 9–15 numerossa 0295 000

Kuvat: HelsinkiMissio ja Turvallisen vanhuuden puolesta - Suvanto ry

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mauno Kuusiston Äiti pien soi taajaan radiossa toukokuun toisena sunnuntaina. Herkässä laulussa äidin lämpöinen käsi antaa lapselle turvaa ja pyyhkii kyyneleet. Omat huolensa äiti kantaa vaiti hymyillen. Aikuistunut lapsi puolestaan ilmaisee tunteensa laulamalla: ”Ellen ennen kyllin kiittänyt, sua kiitän äiti nyt.”

Entä jos tuo kaikki on pelkkää valhetta? 

Klaus Härön lyhytfilmissä äitiä pelottaa. Todellisuus voi olla vieläkin rankempi.

Jotkut läheiset ihmiset – puolisot, lapset, lapsenlapset, naapurit – aiheuttavat vanhuksille fyysistä kipua ja tuskaa. Vanhoja ihmisiä alistetaan, kiristetään, uhkaillaan, haukutaan, vähätellään. He kärsivät seksuaalisesta väkivallasta, hengellisestä painostuksesta ja taloudellisesta hyväksikäytöstä.

Kaltoinkohtelulla tarkoitetaan luottamuksellisessa suhteessa tapahtuvaa tekoa, joka vaarantaa ikääntyneen ihmisen hyvinvoinnin, terveyden tai turvallisuuden. Yhtä lailla kaltoinkohtelu voi olla tekemättä jättämistä, esimerkiksi hoidon ja avun laiminlyöntiä. Jopa ammattilaiset voivat kohdella ikääntyneitä asiakkaitaan kaltoin. Valvira selvittää parhaillaan vanhusten kaltoinkohtelun esiintymistä vanhustenhuollossa.

Ikääntyneisiin kohdistuva lähisuhde- ja perheväkivalta on näkymätöntä, mutta kulissien takana joka neljännellä vanhuksella on todellinen syy pelätä lähimmäistään. Vanhat miehet joutuvat kestämään kaltoinkohtelua samalla tavoin kuin naiset.

Nyky-yhteiskunnassa yhä useampi vanhus on riippuvainen omaisten avusta. Läheiset voivat pitää hyvää huolta iäkkäistä, mutta kaikista ei ole huolenpitoon eikä turvan antajaksi. Valitettavan usein iäkäs ihminen on enemmän huolissaan kaltoin kohtelevan läheisensä pärjäämisestä kuin omasta hyvinvoinnistaan.

Monesti kaltoinkohtelu alkaa puhumattomuudesta. Suomessa ei ole totuttu kertomaan vaikeista asioista, mutta jopa vuosien ja vuosikymmenten jälkeen puhuminen voi helpottaa. Ääneen puhuminen vaikeista ja toivottomilta tuntuvista asioista jäsentää tilannetta ja auttaa näkemään asiat oikeissa mittasuhteissa. Auttavassa puhelimessa kuuntelijana on ihminen, joka pystyy neuvomaan.

Kaltoinkohtelun tunnustaminen ja tunnistaminen ei ole helppoa, koska kaltoinkohtelu vääristää normaalin − sen mikä on oikein ja mikä väärin. Iäkästä ihmistä kaltoin kohteleva läheinen ei kuitenkaan muutu, eivätkä kaltoinkohtelu ja väkivalta katoa itsestään. Apua kannattaa hakea ja avun hakemiseen rohkaista.

Jokaisella on oikeus turvalliseen ja ihmisarvoiseen vanhuuteen.

Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry:n valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin 0800 06776 päivystää tiistaisin ja torstaisin klo 12–18. Kun tarvitset kiireellistä apua, hätänumeroon 112 soittamista ei tarvitse epäröidä.

Kuva: Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry, Ossi Gustafsson

Kommentit (0)

Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat