Juhannuksena mässäillään taas päiväkaupalla. Koko kesä tuntuu huipentuvan vertaansa vailla oleviin bakkanaaleihin, joista ei puutu rasvaista ruokaa eikä alkoholipitoista juomaa.

Silmään pisti aamulla marketin mainos, jossa lihamestari tyrkyttää grilliin japanilaista härän ulkofileetä 300 euron kilohintaan. Seepraa, sammakkoa, kengurua ja krokotiiliäkin näyttää tiskissä olevan tarjolla.

Juhannusiltana hoivakodin ruokakärrystä jaetaan sen sijaan kesäkeittoa. Osastolla on taas minimimiehitys, eikä henkilökunta ehdi siinä kiireessä huolehtia, että vanhukset saisivat lipitettyä sopan lautaselta.

Kotihoidossa kukaan ei ole huolehtimassa ruoka-ajoista muulloinkaan, oli arki tai pyhä.

Niinpä yhdeksän kymmenestä vanhuksesta on aliravittuja tai heillä on vakava aliravitsemuksen riski. Vain syöty ruoka voi antaa ihmiselle ravintoa elintoimintojen ylläpitämiseksi.

Samaan aikaan kun joka niemeen, notkoon ja saarelmaan viritellään juhannustulia – koska grillaus on meille sydämenasia – hoidossa olevat vanhuksemme tuijottelevat nälkiintyneinä ikkunasta ja odottavat paastonajan loppua.

Kovasydäminen kohtalo.

Kommentit (0)

Seuraa 

Geron (kreik.) 'vanhus, vanha mies' 

Olen Ari Liimatainen, geronomi, järjestöviestijä ja freelancer, joka innostuu sekä viestinnästä että vanhustöistä.

Geronomi toimii sosiaali- ja terveysalan vanhustyön asiantuntijana ja kehittää laadukkaita vanhuspalveluja − iäkkäiden ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Palveluksessanne! www.geron.fi

Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää.

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram