Kirjoitukset avainsanalla Katja Valli

Unessa kuka vain osaa lentää, mutta valvemaailmassa lentäjän ammattiin vaaditaan koulutus. Kuva: Finnair
Unessa kuka vain osaa lentää, mutta valvemaailmassa lentäjän ammattiin vaaditaan koulutus. Kuva: Finnair

Tavallisesti nukun kuin tukki, mutta viime yönä ajatukset harhailivat ja näin kummallisia unenpätkiä. Olin illalla oopperassa, ja yöllä Lentävä hollantilainen sekoittui villisti päivän muihin tapahtumiin.

Tutkijat Antti Revonsuo, Jarno Tuominen ja Katja Valli kutsuvat unennäköä aivojen lentosimulaattoriksi. Unessa voimme kokea olevamme fyysisesti erilaisissa paikoissa ja tapahtumissa, vaikka oikeasti unimaailma pysyy aivojemme sisällä, eikä keho todellisuudessa liiku mihinkään sängystä.

Unimaailma on simulaattori tai virtuaalitodellisuus, joka muodostuu aivoissamme. Kun nukumme noin kolmasosan elämästämme, tulemme viettäneeksemme vuosikausia unien kiehtovassa virtuaalitodellisuudessa. Mutta miksi ihmeessä? Eikö olisi järkevämpää panna aivot yöksi narikkaan ja levätä?

Viimeaikaisten teorioiden mukaan unennäön tarkoitus on valmentaa meitä valvemaailman tapahtumiin. Uni tarjoaa toistuvaa ja riskitöntä harjoitusta valveilla oloon ja ihmisen evoluution kannalta uhkaaviin tilanteisiin – ihan kuin lentosimulaattori lentäjille.

Ihmisen rakentamiin simulaattoreihin verrattuna unimaailma on taitavasti toteutettu silmänkääntötemppu. Kun näemme unta, oletamme, että kaikki tapahtuu oikeasti, emmekä tiedosta, että kyse on aivojen luomasta hallusinaatiosta.

Unet ovat sosiaalisia kokemuksia.

Monet unitutkijat ajattelevat, että uni- ja valvemaailma ovat ikään kuin kaksi versiota aivojen luomasta virtuaalimaailmasta. Unessa aivot vain on kytketty irti ulkoisesta ympäristöstä ja koko maailma syntyy aivojen sisällä.

Unimaailman keskipisteessä on melkein aina uniminä, hahmo, jonka kautta koemme unen ja johon samaistumme. Mukana on tavallisesti muitakin unihahmoja, ja näin unet ovat myös sosiaalisten tilanteiden valmennusta.

Vaikka unihahmot ovat kokonaan oman mielemme luomuksia, emme tiedä niiden tarkoituksia, tavoitteita ja mielenliikkeitä etukäteen. Unissa joudumme pohtimaan hahmojen aivoituksia ja mahdollisia tekoja, mikä mahdollistaa ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelun nukkuessamme. Joskus tilanteet riistäytyvät painajaismaisiksi asti.

Saa nähdä, millaisiin seikkailuihin päädymme ensi yönä. Kauniita unia!

Joulunaikaan jokaisen mieli on hyvä, lämmin, hellä. Bloggaan joulukuussa ihmismielen arvoituksista paitsi joulumielen myös Mikko Ylikankaan toimittaman Mielen salat -kirjan innoittamana. Suomen Akatemian ja Gaudeamuksen julkaisemassa teoksessa asiantuntijat avaavat ovet ihmismielen ja aivojen toimintaan.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram