Kirjoitukset avainsanalla aivot

Aivoterveydestä kannattaa pitää huolta. Onneksi keinot aivojen kevätsiivouksen aloittamiseksi löytyvät läheltä: omasta arjesta ja ympäristöstä. Viidellä vinkillä pääsee jo hyvään vauhtiin.

1. Nuku hyvin. Uni pitää aivot toimintakykyisinä, mutta unen tehtäviin kuuluu myös kuona-aineiden poisto aivoista. Tiesitkö, että uni siivoaa aivoja?

2. Liiku säännöllisesti. Kaikki, mikä on hyväksi ruumiille, on hyväksi aivoille ja muistille. Liikunta parantaa muistia ja vaimentaa elimistön hiljaista tulehdusta, joka on muun muassa Alzheimerin taudin taustalla. Hiljainen tulehdus liittyy myös diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

3. Syö terveellisesti. Muistiystävällisen ruokavalion tulisi sisältää kasviöljyjä, kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä kalaa, kokojyväviljaa, palkokasveja ja vähärasvaisia maitotuotteita. Syö riittävästi ja huolehdi proteiinista. Hanki vitamiinit ravinnosta. 

4. Rasita aivojasi. Ne eivät kulu käytössä, päinvastoin. Jopa arkiset puuhat ovat hyvää aivojumppaa, koska ne saavat aivojen eri osat pelaamaan yhteen. Pitäisikö sittenkin harkita kodin kevätsiivousta? 

5. Ota ilo irti elämästä. Yksinäisyys, masennus ja stressi heikentävät elämänlaatua ja altistavat muistisairauksille. Ole sosiaalinen. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. 

Aurinkoisia kevätpäiviä ja hyvää aivoviikkoa! 

Lähde: Suomen Aivosäätiö

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten aivot toimivat ja miten Alzheimerin tauti vaikuttaa niiden toimintaan? The Alzheimer's Association esittelee havainnollisella aivokierroksella perusasiat aivoista ja tarjoaa mahdollisuuden katsoa, miltä pään sisällä näyttää.

Kierros on suomenkielinen ja esityksen loppupuolella voi myös nähdä, miten Alzheimerin tauti muuttaa koko aivotoiminnan. 

Alzheimerin tauti on yleisin etenevä muistisairaus. Se on hitaasti ja tasaisesti etenevä aivoja rappeuttava sairaus, jonka oireet aiheutuvat tiettyjen aivoalueiden vaurioista. Aivokierros havainnollistaa, mitä tapahtuu, kun Alzheimer etenee aivoissa.

Alzheimerin tauti aiheuttaa edetessään dementiaoireyhtymän, johon liittyy muistihäiriöiden lisäksi esimerkiksi kielellisiä häiriöitä sekä muutoksia käyttäytymisessä ja tunteiden ilmaisussa. Alzheimerin tautiin sairastuneet ihmiset elävät keskimäärin kahdeksan vuotta, mutta jotkut saattavat elää jopa 20 vuotta sairastumisensa jälkeen. 

Aivokierrokseen kuuluu 16 vuorovaikutteista kuvaa aivoista. Jokainen kuva tarjoaa yksityiskohtaista tietoa, jonka saa esille viemällä hiiren värillisen tekstin päälle. Seuraavaan kuvaan pääsee aina nuolta klikkaamalla. 

Aloita aivokierros tästä!

Kommentit (2)

Arvokas vanhuus - Anneli
1/2 | 

Ehkäpä tämä selittää niille ihmisille, joiden omaiset eivät tätä sairasta, mistä on kyse, kun ihmisellä on muistisairaus. 
Näitä ihmisiä hoidetaan nykyisin kotiin hyvin pitkälle kehittyneen muistisairauden kanssa. Kaikilla ei ole omaisia, jotka kävisivät potilaan luona. Sen takia kotihoidon pitäisi heitä hoitaa. Hoivaa tarvitaan 24/7, mutta sehän ei toteudu.
Itse olen jo saattanut hautaan alzhaimeria sairastaneet mummuni ja 2014 äitini. Lisäksi suvussamme tuntuu olevan sairautta ihan omasta takaa riittävästi. Nyt katselen voimattomana vierestä kuinka oma kehitysvammainen veljeni hiipuu NOPEASTI alzhaimerin takia. Hänen alzhaimerinsa on kehittynyt alle vuodessa 4 luokan alzhaimeriksi. Viime tammikuussa 2015 kuvattiin ja silloin ei vielä ollut sanottavaa muutosta tapahtunut. Joulukuussa 2015 kuvattiin uudestaan ja löydettiin 4 luokan alzhaimer. Eikä todellakaan ole kysymys neurologin väärin tulkinnasta. 
Tätä kokopäiväistä hoivaa tarvitaan myöskin muiden muistisairauksiin sairastuneiden potilaiden osalta. Unohtamatta muita huonokuntoisia, sairauksien takia seurattavia, kuten esim vaikeasti hoidettavat  diabetes-, epilepsia-, aivohalvaus-, halvaantuneet ym. potilaat. 
Kun saamme Kansalaisaloitteelle Arvokas vanhuus 2 sen tarvitsemat 50.000 kannatusta, voin taata, että hallitus ja eduskunta pakotetaan osallistumaan arvokeskusteluun ikäihmisten hoidosta, hoitajamitoituksista, omaishoitajien avuista, kotihoidon työtaakasta ja vähävaraisten maksujen riittämättömyydestä. Kannattakaa siis aloitettamme, jonka ovat laittaneet alulle tava kansalaiset; eläkeläiset ja hoitajat, ilman polilitiikkaa....
Tästä kannattamaan; https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1672

Seuraa 

Geron (kreik.) 'vanhus, vanha mies'

Olen Ari Liimatainen, geronomi, järjestöviestijä ja freelancer, joka innostuu sekä viestinnästä että vanhustöistä.

Geronomi toimii sosiaali- ja terveysalan vanhustyön asiantuntijana ja kehittää laadukkaita palveluja ikääntyneille. Palveluksessanne!

Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää.

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat