Kirjoitukset avainsanalla HelsinkiMissio

Miltä seksuaalisen hyväksikäytön uhrista tuntuisi katsoa valistuselokuvaa, jossa näytetään raiskaus yksityiskohtia myöten? Miten liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi reagoisi tietoiskuun, joka esittää lapsen törkeän yliajon suojatiellä?

Miltä vanhasta ihmisestä tuntuu nähdä mainosvideo, jossa hänet heitetään olan yli roskasäiliöön?

Mainostoimisto Folk Finland on suunnitellut HelsinkiMissio-järjestölle näkyvän kampanjan, jossa aikuinen poika viskaa tyytyväisenä äitinsä jäteastiaan. Vanhus joutaa kaatopaikalle.

Tuntuu hyvin ahdistavalta.

Mainoskampanjalla on hyvä tarkoitus kerätä rahaa järjestön yksinäisyyden vastaiseen työhön, mutta toteutus on epäonnistunut. Väitän, että provosoiva viesti päinvastoin lisää vanhenemiseen liittyviä pelkoja.

En kerta kaikkiaan ymmärrä, millä tavalla vanhuksen roskiin heittäminen antaisi meille rohkeutta ikääntyä. Kampanjassa vanha ihminen on alistettu heittopussiksi, jolla ei ole toivoa eikä vapaata tahtoa.

Olen pahoillani.

Kuka täällä uskaltaa vanheta?

HelsinkiMissio kysyy mainoskampanjassaan, kuka täällä uskaltaa vanheta. Minä teen puolestani vastakysymyksen: ajattelitteko siellä mainostoimistossa yhtään, miltä vanhasta ihmisestä tuntuu nähdä video, jossa hänet heitetään roskasäiliöön? Ja millä tavalla kampanja ylipäätään valmistaa ihmisiä hyvään ja arvokkaaseen vanhuuteen?

Lähes kaikki suomalaiset ovat jo nyt huolestuneita vanhustenhoidosta, ja tilanteen parantamiseksi tarvittaisiin paitsi hyvää tahtoa myös järkeviä vanhuspoliittisia päätöksiä. Vaikka hyvin vanhojen ja huonokuntoisten ihmisten määrä kasvaa yhteiskunnassamme huimaa vauhtia, juuri heidän hoidostaan määrärahoja vähennetään nyt kaikista eniten.

Joulu on monelle kotona yksin asuvalle vanhukselle vuoden ahdistavin juhla. Huolta, tuskaa ja hätäännystä tuskin lievittää samaan aikaan mainostauluissa pyörivä video roskiin heitettävästä vanhasta ihmisestä.

Vanhukset eivät jouda kaatopaikalle. 

Valokuva on kuvakaappaus HelsinkiMission videosta.

Kommentit (3)

70-vuotias
1/3 | 

Nyt on HelsinkiMissio on haksahtanut pahemman kerran tyylittömyyteen. Ajatelkaas jos joku lastensuojelujärjestö tekisi mainoksen jossa vauva heitetään roskakoriin koska se ei ollut haluttu? Mutta täysin groteskia on mainostaa vanhusten kohtelua moisella mainoksella. Mainos ei edistä vanhusten asiaa.

Vierailija
2/3 | 

Älä heitä vanhusta roskikseen 

HelsinkiMissio kantaa huolta siitä, että yleinen asenne vanhuutta ja vanhoja ihmisiä kohtaan ei ole Suomessa tällä hetkellä arvostava.

He saavat lukea olevansa uhka Suomen kansantaloudelle ja että Suomi ei kestä vanhusten määrän kasvua. Lehtijutuissa kerrotaan, kuinka resurssien puute on romahduttanut suomalaisen vanhustenhuollon.

 HelsinkiMission kampanja kysyy: Kuka täällä uskaltaa vanheta? Ja vastaa: se uskaltaa vanheta, joka ei jää yksin. 

Filmissä yhdistyy pelko hylätyksi tulemisesta, unohduksesta ja siitä, että on valmis poisheitettäväksi. Kampanja tekee näkyväksi, miltä vanhasta ihmisestä tuntuu, kun kukaan ei välitä. Yksinäinen vanhus on valmis poisheitettäväksi.

 Jos katsoo filmin yhdessä ikääntyneen kanssa – ja me olemme tehneet niin – yleisin vastaus on huokaus. Ja että tuolta minusta tuntuu.

Oma vanhuusaika tuntuu huolettavan lähes kaikkia täysi-ikäisiä suomalaisia. Tutkimuksessa 84 % vastaa olevan aiheesta ainakin jossain määrin huolissaan. 57 % vastanneista pelkää sitä, että jää vanhana yksin.

 Filmi ei pelottele. Näkökulma on siinä, miten paljon vanhenemisen pelkoa suomalaisilla jo nyt on. Kaikki se pelko mitä mainokseen kätkeytyy, on siis jo olemassa. Tarjoamme jokaiselle mahdollisuuden olla mukana lieventämässä tätä pelkoa.

 HelsinkiMission tehtävä on auttaa yksinäisiä ja haastaa ihmiset taisteluun yksinäisyyttä vastaan. Mainoksen viesti ja tarina ovat tietoisesti voimakkaita. Hyssyttelemällä nämä asiat eivät parane. Viestimme ydin on selvä: Älä heitä vanhusta roskikseen.

Meistä jokainen voi olla se toinen ihminen – ihminen ihmiselle, naapurille tai yksinäiselle sukulaiselle. Voi ryhtyä vapaehtoiseksi yksinäisen tueksi tai lahjoittamalla yksinäisyyden vastaiseen työhön.

Olli Valtonen, HelsinkiMission toiminnanjohtaja

70-vuotias
3/3 | 

Olli hyvä, Helsinki  Missio on ihan hyvällä asialla vanhusten puolesta. Eipä suomessa monia järjestöjä olekaan jotka meitä vanhoja puolustavat ja meidän oikeutta hyvään elämään. Jotenkin vain tuo mainos mielestäni ei onnistu luomaan oikeaa mielikuvaa tärkeästä asiasta josta puhutaan. Siihen liittyy liikaa koomisia piirteitä vaikuttaakseen uskottavalta. Haluan kuitenkin kiittää Helsinki Missiota hienosta työstä ja toivottavasti saatte enemmän näkyvyyttä mediassa herättääksenne välinpitämättömät päättäjät, omaiset, ym. tahot huomaamaan mitä vanhukset tarvitsevat tänä päivänä eniten. Hivenen hellyyttä, ystävällisen lauseen, omaisten käyntejä, hoitajien kärsivällisyyttä ja tärkeintä kaikista, vanhukset ovat ihmisiä niin kuin kaikki muutkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kenenkään ei tarvitse hyväksyä väkivaltaa ja huonoa kohtelua. Puhuminen luotettavan henkilön kanssa on avuksi ja auttaa jaksamaan, koska yhdessä on helpompi löytää uusia keinoja tilanteen ratkaisemiseksi.

Aina kyse ei ole kaltoinkohtelusta. Puhumisen tarve voi syntyä muutenkin. Meistä jokainen kaipaa toisen ihmisen läsnäoloa ja kuulijaa, mutta etenkin iäkkäänä on vaara jäädä yksin. 

Onneksi tukea, palvelua ja neuvontaa saa myös puhelimitse kotiin, ja puheluista peritään yleensä vain soittajan oman operaattorin sopimuksen mukainen paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksu.

Kannattaa kokeilla ja keventää sydäntään. Yksi ainoa puhelinsoitto voi olla uuden alku.

Turvallisen vanhuuden puolesta

Suvanto-linjalle voi soittaa kaltoinkohtelua, hyväksikäyttöä, väkivaltaa tai niiden uhkaa kokeneet ikääntyneet tai kuka vain ikääntyneen hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolestunut. Suvanto-linjalle saa soittaa myös nimettömänä. Turvallisen vanhuuden puolesta - Suvanto ry.  − Suvanto-linja päivystää tiistaisin ja torstaisin klo 12–16 numerossa 0800 06776.

Aamukorva kuuntelee joka aamu kello 5–9

Aamukorva on yli 60-vuotiaille tarkoitettu puhelinpalvelu, joka päivystää vuoden jokaisena aamuna klo 5–9. Puhua voi mistä tahansa aiheesta. Kyse saattaa olla esimerkiksi ikääntymiseen, sairauteen, yksinäisyyteen, turvattomuuteen, toimeentuloon tai ihmissuhteisiin liittyvistä asioista. Läheisen ihmisen menetys tai elämänmuutosten tuomat ongelmat voivat myös olla syy soittamiseen. Kaikki aiheet ovat yhtä tärkeitä. HelsinkiMissio − Aamukorva päivystää joka aamu klo 5–9, puh. 045 341 0504.

Tukea omaishoitotilanteisiin

Omaishoidossa tarvitaan monenlaisia palveluja ja tukimuotoja. Jaksaakseen tehtävässään omaishoitajan on hyvä huolehtia myös itsestään ja omien voimavarojensa riittävyydestä. Henkisen väsymyksen kanssa ei saa jäädä yksin. Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry. − Omaishoidon neuvontaa tarjotaan ma–to klo 9–15, puh. 020 7806 599.

Tukea muistisairaan läheiselle

Vertaislinja-tukipuhelin tarjoaa neuvoja ja tukea muistisairaan omaisille arjen tilanteisiin vuoden jokaisena päivänä. Puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut omaishoitajat. Muistiliitto − Vertaislinja palvelee klo 17-21 numerossa 0800 9 6000.

Tietoa muistisairauksista

Muistineuvo-tukipuhelin tarjoaa muistisairauksiin liittyvää ohjausta ja neuvontaa. Muistineuvossa vastaavat aina muistityön ammattilaiset. Muistiliitto − Muistineuvo palvelee ma, ti, to klo 12–17 numerossa 09 8766 550.

Valtakunnallinen kriisipuhelin

Oletko sinä tai läheisesi vaikeassa elämäntilanteessa tai kokenut järkyttävän tapahtuman? Tuntuuko sinusta ettet jaksa enää? Onko sinulla itsemurha-ajatuksia? Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville. Suomen mielenterveysseura − Kriisipuhelin päivystää arkisin klo 9–07, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15–07 numerossa 010 195 202.

Löydä oikea viranomainen

Kansalaisneuvonta auttaa kansalaista löytämään oikean viranomaisen asiansa hoitamiseen. Lisäksi Kansalaisneuvonta vastaa yleisluontoisiin julkisia palveluita koskeviin kysymyksiin. Palvelussa ei ole mahdollista saada vireille viranomaisasioita, vaan se ohjaa oikean viranomaisen luokse. Yksi palvelun tavoitteista on vähentää yleiseen hätänumeroon tulevia kiireettömiä ohjaus- ja neuvontapuheluita. Valtiokonttori − Kansalaisneuvonta palvelee ma–pe klo 8–21 ja la klo 9–15 numerossa 0295 000

Kuvat: HelsinkiMissio ja Turvallisen vanhuuden puolesta - Suvanto ry

Kommentit (0)

Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram