Kirjoitukset avainsanalla Ari Liimatainen

Lääkärin pitäisi muistaa kysyä, miten vaiva vaikuttaa arkeen ja elämään.

Onnistuneeseen diagnoosiin tarvitaan myös potilaan apua.

PÄIVYSTYSPOTILAANA olen aina ihaillut ammattitaitoa, jolla henkilöstö suoriutuu kiireisestä ja vaativasta urakastaan. Hoidon saatuani olen monesti todennut, että jos lääkäri olisi sanonut päivää ja esitellyt vielä itsensä, suoritus olisi ollut täyden kympin arvoinen.

Arkkiatri Risto Pelkonen on korostanut valmistuville lääkäreille, että parantaminen alkaa kohtaamisesta. Kunnioittavaa, yksilöllistä ja arvostavaa potilaskohtaamista painottaa myös terveydenhuollon viestinnän tutkija Harry Köhler uudessa kirjassaan Potilaan ja lääkärin yhteistyö – Parantavan hoitosuhteen ytimessä (Kustannus Oy Duodecim). 

Köhler pitää palvelukokemusta ja potilastyytyväisyyttä tärkeinä, mutta niitäkin merkittävämpää on potilaan paraneminen – ja siihen onnistuneella vuorovaikutuksella voi olla ratkaiseva vaikutus.  

Potilaan on tärkeä tuntea, että lääkäri on hänen puolellaan.
Potilaan on tärkeä tuntea, että lääkäri on hänen puolellaan.

ONNISTUNEESSA kohtaamisessa lääkäri ja potilas saavat varmuuden siitä, että he ovat ymmärtäneet toisiaan. Moni lääkäri kyllä varmistaa, että potilas älyää, mitä hänelle sanotaan. Vähintään yhtä tärkeää olisi varmistua siitä, että lääkäri ymmärtää potilasta. Hoitoprosessissa potilas on oman elämänsä asiantuntija.

Lääkärin antama laadukas hoito perustuu ammattitaitoon ja oikeaan diagnoosiin, mutta diagnoosiin tarvitaan myös potilaan apua. Vastaanotolla kannattaa aina keskustella potilaalle tärkeistä asioista ja potilaan on tärkeä tuntea, että lääkäri on hänen puolellaan. Keskeistä on vahvistaa sitä, minkä potilas kokee jo ennestään merkitykselliseksi. 

Harry Köhler kehottaa lääkäreitä tekemään potilaalle kaksi kysymystä: Miten vaiva vaikuttaa arkeesi ja elämääsi? Miten olet itse hoitanut vaivaa tähän mennessä, ja onko siitä ollut apua? Potilaan kuunteleminen edesauttaa vaikuttavaa keskustelua, mikä taas tukee hoidon tavoitetta. Vasta vaikuttavuus tekee kohtaamisesta hyvän.

Kannattaa valmistautua lääkärin kohtaamiseen ja tehdä muistilappu.

LÄÄKÄRIN tavoitteena on, että valittu hoito tehoaa, potilaan vaiva poistuu tai vähenee, potilas kuntoutuu ja elämänlaatu paranee. Se on myös potilaan tavoite. Ollaan siis yhteisellä asialla. Jos lääkäri ei huomaa ottaa puheeksi jotain olennaista keskustelunaihetta, voin yhtä hyvin tehdä sen potilaana. 

Harry Köhler vinkkaa, että potilaan kannattaa valmistautua lääkärin tapaamiseen ja tehdä esimerkiksi muistilappu, johon kirjoittaa etukäteen vaivaa ja oireita koskevat huomiot sekä mieltä askarruttavat kysymykset. 

Lääkäri ja potilas voivat siis kumpikin auttaa kohtaamista niin, että hoito toteutuu ja onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. Ja eiköhän me pidetä tällä puheella sovittuna, että tervehtiminen kuuluu jo hyviin käytöstapoihin, myös lääkärinammatissa.

Kommentit (2)

vuosia 75
1/2 | 

On hyviä ja vähemmän hyviä lääkäreitä potilaskohtaamisissa. Valitettavasti olen joutunut kohtaamaan myös noita ynseitä, puhumattomia lääkäreitä joille tuntuu olevan kiire päästä potilaasta eroon. Olenkin listannut ne lääkärit joiden kanssa on syntynyt heti kättelyssä yhteisymmärrys (kättely noin kuvaannollisesti). Ihanhan sitä tervehtyy puoliksi kun huomnaa että lääkäri kuuntelee sinua aidosti ja saat kertoa rauhassa omat arviosi asiasta joiden takia olet tullut vastaanotolle. Tuntuu hyvältä jos lääkärillä on niin hyvä itsetunto että uskaltaa kuunnella myös potilaan mielipidettä. Terveyskeskuksissakin olisi hyvä jos olisi säilynyt omalääkäri kokeilu. Aikaa on liian vähän käyntikertaa kohti jolloin lääkäri ehtii kuunnella vain sen hetkisen tilanteen.  Siksipä kertyykin niitä päällekkäislääkkeitä turhaan.

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
2/2 | 

Kiitos kommentista. Ajattelunne on samansuuntaista kuin omani.

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Omaishoitajien jaksaminen on uhattuna.

Omaishoitoa tukevissa palveluissa on suuria puutteita. 

POLIISI tiedotti tällä viikolla epäilevänsä rikosta tapauksessa, jossa iäkäs pariskunta oli jäänyt vaille apua, vaikka mies oli hiljattain pyytänyt tukea pärjäämiseen kunnan kotihoidosta. Reilun viikon yksinolon jälkeen 87-vuotias nainen löytyi kotoa menehtyneenä ja 76-vuotias mies lattialta hyvin huonokuntoisena. 

Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo on pitänyt tapahtunutta äärimmäisenä tragediana. Hänen mukaansa tapaus osoittaa ainakin sen, että kotihoidon tilanne on kestämätön. ”Selvästi mies on pyytänyt apua pitkään jatkuneeseen omaishoitotilanteeseen”, Topo arvioi. (HS 14.9.)

Samana päivänä, kun poliisi kertoi iäkkään pariskunnan murheellisesta tapauksesta, THL julkisti ehdotuksensa omaishoidon tuen myöntämisperusteiden yhtenäistämistä valtakunnallisesti. Raportissa todetaan, että raskaimmissa hoitotilanteissa omaishoitajien jaksaminen on uhattuna.

Omaishoitosuhde on ihmissuhde.
Omaishoitosuhde on ihmissuhde.

NYKYISELLÄÄN laki omaishoidon tuesta toteutuu eri kunnissa eri tavoin. Omaishoitoperheiden kannalta ongelmallista on tuen harkinnanvaraisuus ja riippuvuus varatuista määrärahoista. Myös omaishoitoa tukevissa palveluissa on suuria puutteita. 

Suositusten sijaan yhteneväiset ratkaisut tulisi vastedes kirjata hallitusohjelmaan ja lakitekstiin. Erityistä huomiota on kiinnitettävä omaishoidon tuen yhdenvertaiseen saantiin ja saavutettavuuteen, kuten tilapäishoidon säällisiin järjestelyihin ja räätälöityihin palveluihin. 

Hyvinvointialueilla omaishoidon yhdenmukaistaminen ja palvelujen digitalisointi eivät saa tarkoittaa kasvokkaisten palvelujen niukentumista entisestään. Omaishoidon ohjaajien on pidettävä säännöllistä yhteyttä omaishoitoperheisiin, ja palvelujärjestelmän täytyy reagoida avunpyyntöihin nykyistä tehokkaammin.

Omaishoidon vaativuus on otettava huomioon.

MUISTISAIRAUDET ovat yleisin omaishoidon tuen myöntämisperuste. Tuoreen tutkimuksen mukaan palvelutarpeen arvioinnissa ei huomioida tarpeeksi edes hoivan sitovuutta vaan keskitytään liiaksi fyysiseen toimintakykyyn. 

Omaishoidon tuen tarvetta arvioitaessa tulisi määrittää, miten paljon läsnäoloa ja valvontaa hoivan tarpeessa oleva kotona tarvitsee. Omaishoitajaa pitää kuulla erikseen ja myös hänen omaa jaksamistaan tulee arvioida. Sitovuuden lisäksi arvioinnissa on huomioitava omaishoidon vaativuus.

Yhteiskunta säästää omaishoitajien avulla miljardeja euroja vuosittain, emmekä yksinkertaisesti enää selviydy ilman omaishoitoa. Omaishoitajat ansaitsevat hoivatakuun, joka varmistaa asianmukaiset palvelut läheisen hoitoon ja omaishoitajan hyvinvointiin.

Kiitos taustoituksesta, Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen ja projektipäällikkö Matti Mäkelä. Väitöskirjatutkija Ulla Halosen tutkimusartikkeli omaishoidon tuen hakemisen ongelmista julkaistiin 16.9. Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

 

Kommentit (0)

Huomenna minä lähden -musikaalin rakastavaisia näyttelevät Reeta Vestman ja Mikko Rantaniva. Kuva: Sampo Jaakkola, Kuopion kaupunginteatteri

Oopperan tökerö tuotesijoittelu saa tuntemaan myötähäpeää esiintyjien puolesta. 

OOPPERA | Minnan taivas, kantaesitys Kuopion musiikkikeskuksessa 8.9. Musiikki Jukka Linkola, käsikirjoitus ja ohjaus Veera Airas. Rooleissa mm. Marjukka Tepponen, Esa Ruuttunen, Marjatta Airas, Jukka Romu, Johanna Takalo, Ossi Jauhiainen, Olli-Tapio Tikkanen. ★★ 
MUSIKAALI | Huomenna minä lähden, kantaesitys Kuopion kaupunginteatterissa 7.9. Käsikirjoitus ja ohjaus Kari Heiskanen, sävellys Mika Paasivaara. Rooleissa mm. Reeta Vestman, Mikko Rantaniva, Lina Patrikainen, Markus Petsalo, Ilkka Pentti, Katri-Maria Peltola, Mikko Paananen, Risto Korhonen, Lotta Vaattovaara, Jesse-Joonas Kemppainen, Virpi Rautsiala, Sari Happonen, Jukka Väinölä, Olli-Pekka Hiltunen. ★★★

MUSIIKKITEATTERISTA on nyt runsaudenpulaa ympäri maan. Kuopiossa sai tällä viikolla ensi-iltansa peräti kaksi kantaesitystä. Musiikkikeskuksessa menee Minnan taivas -ooppera ja kaupunginteatterissa samaan aikaan Huomenna minä lähden -musikaali.

Jukka Linkolan ja Veera Airaksen Minnan taivas yrittää hurvitella Kuopiossa vaikuttaneiden historiallisten henkilöiden elämäntarinoiden innoittamana. Kaupunginorkesteri soittaa, ja Minna Canthin korsetissa ihastuttaa sopraano Marjukka Tepponen.

Kari Heiskasen ja Mika Paasivaaran Huomenna minä lähden kertoo tarinan 25-vuotiaasta Hilda Kuusisesta (Reeta Vestman), joka lähtee ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä etsimään onnea Amerikasta. Todentuntuinen kasvutarina on kaikkien aikojen suurin Kuopiossa tuotettu musikaali.

”Uskalsin sanoa ääneen sen, mitä ajattelin tasa-arvosta ja vapaudesta”, muistelee Minna Canth (Marjukka Tepponen). Kuva: Antti Karppinen, Savo-ooppera ry
”Uskalsin sanoa ääneen sen, mitä ajattelin tasa-arvosta ja vapaudesta”, muistelee Minna Canth (Marjukka Tepponen). Kuva: Antti Karppinen, Savo-ooppera ry

ALUEOOPPERAT tekevät kulttuurisesti merkittävää työtä. Taiteellisen toiminnan lisäksi niillä on tärkeitä tasa-arvo- ja kasvatustehtäviä, eikä oopperataiteen pidä vastedeskään kukoistaa vain Töölönlahden kupeessa.

Koronan jäljiltä Minnan taivas -oopperan kantaesitystä odotettiin Kuopiossa jo malttamattomasti. Virallisen ja juhlavan Minna Canthin näköispatsaan sijaan Savo-oopperan tekijät antoivat toiveita jostain ihan uudesta. Ikävä kyllä yritys on epäonnistunut. 

Libretisti ja ohjaaja Veera Airas on menettänyt jossain vaiheessa konseptinsa tyystin, eikä näyttämöllä ja orkesterimontussa ole paljon tehtävissä kokonaisuuden pelastamiseksi. Säveltäjä Jukka Linkola ja esiintyvät ammattilaiset suoriutuvat urakastaan niin kuin pitääkin, mutta käsikirjoitukseen sisältyvä tökerö tuotesijoittelu saa tuntemaan myötähäpeää heidän puolestaan. 

Siirtolaismusikaalissa kuuluu inhimillinen ääni.

KUOPIOLAISTEN onneksi Kari Heiskanen sai potkut Kansallisoopperan Ringin ohjaajan paikalta. Nyt kantaesityksensä saanut Huomenna minä lähden on jo toinen osa Heiskasen Kuopion kaupunginteatterille kirjoittamasta ja ohjaamasta trilogiasta. 

Siirtolaisuus rapakon taakse on hieno aiheenvalinta, eikä rinnastaminen nykyaikaan ja maailmantilanteeseen tunnu lainkaan kaukaa haetulta. Teoksessa kuuluu inhimillinen ääni.

Svengaavan hyvärytminen musikaali viihdyttää sekä traditionaalisilla joukkokohtauksilla että Reeta Vestmanin herkillä sooloilla. Korvaan särähtää ainoastaan väkinäinen räppi. Näyttämöllä jännite pääsee notkahtamaan väliajan jälkeen, mutta piippuhyllyllä orkesteri panee parastaan ensi tahdeista loppukohtaukseen.

Kommentit (0)

Pirkko Lahti painottaa elämäkerrassaan mielen hyvinvoinnin merkitystä. Kuva: Otava

”Rouva Mielenterveys" on hakeutunut aina ihmisten luo, kuuntelemaan. 

PSYKOLOGI, eläkeläinen Pirkko Lahti, 81, on torjunut tähän asti kaikki elämäkertahankkeet. ”Minä olen niin tavallinen, ei minun elämäntarinani ole riittävän kiinnostava kirjaksi”, hän on perustellut kieltäytymistään.

Nyt tietokirjailija Minna Maijala on saanut suostuteltua Lahden henkilökuvaan, joka herättää hyviä kysymyksiä niin mielenterveydestä ja vanhenemisesta kuin aikamme ihmiskuvasta. Näkyvä vaikuttajan rooli on ollut vain jäävuoren huippu ”Rouva Mielenterveyden” työstä, jota hän on tehnyt psyykkisen hyvinvoinnin ja ihmisarvon puolesta.

Maijalan mukaan Pirkko Lahden elämän voima on juuri tavallisuus, tavallinen arki, jonka mukana elämä soljuu eteenpäin. Lahti on hakeutunut aina ihmisten luo, kuuntelemaan. ”Haluan auttaa, jos vain suinkin pystyn”, hän kertoo kirjassa. ”Sitä paitsi ihminen on tavattoman kiinnostava. Kuuntelemalla opin jatkuvasti uutta.”

Minna Maijalan (oik.) kirja "Pirkko Lahti - Kuuntelija" on omistettu mielenterveystyön tekijöille. Kuva: Jonne Räsänen
Minna Maijalan (oik.) kirja "Pirkko Lahti - Kuuntelija" on omistettu mielenterveystyön tekijöille. Kuva: Jonne Räsänen

HYVÄN elämän eväät eivät ole Pirkko Lahden mielestä kovin dramaattisia tai erikoisia, vaan ne kumpuavat arkisesta, mielekkääksi koetusta elämästä. Ihminen tarvitsee taloudellista ja sosiaalista turvallisuutta, kohtuullisen terveyden sekä mahdollisuuksia harrastaa ja elää eettisten arvojensa mukaan. 

Lahti oppi jo lapsena, että erilaiset elämäntavat voivat kulkea sovussa rinnakkain ja että toisten elämää ei tarvitse pakottaa samaan rytmiin. Hän harjaantui itsenäiseksi ja rohkeaksi, eikä elämä köyhyydestä ja isättömyydestä huolimatta ollut ilotonta tai vailla onnen hetkiä.

Pirkko Lahden mielestä on tärkeää, että ihminen ei kiellä historiaa tai elämän varrella opittua. ”Se, että jouduimme kotona tekemään kaikenlaisia töitä, opetti minulle ennakkoluulottomuutta ja toimeen tarttumisen kykyä.”

Elämä ei ole hassumpaa.

PIRKKO Lahti kannustaa puntaroimaan, mikä luo omaan elämään mielekkyyttä, mistä innostuu ja mistä pitää. Hän korostaa, että mikä tahansa asia, joka innostaa ihmistä itseään, on tärkeä. 

Elämää ei kuitenkaan voi hallita ja se yllättää välistä ikävällä tavalla. Lahden mukaan ihmisellä on myös oikeus päättää elämänsä, jos ei itse pidä sitä enää elämisen arvoisena. Jos ihmiseltä puuttuu elämänkipinä ja hän luovuttaa itsensä suhteen, häntä ei voi auttaa. Jokaisen tulisikin pohtia omia selviytymiskeinojaan silloin, kun kaikki on vielä hyvin. 

Pirkko Lahti muistelee painotuoreessa elämäkertateoksessa Pirkko Lahti - Kuuntelija (Otava), kuinka hänen äidillään oli tapana aina sanoa, ettei elämä ole hassumpaa. ”Se on minusta hyvin sanottu. Elämässä on paljon kivoja hetkiä. Se riittää.”

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Tämä nainen kirjoittaa elämänohjeita jumalattomille, eikä ne johda koskaan mihinkään eteenpäin. Rukoilemalla Isä meidän rukouksen uskossa, se johtaa Jeesuksessa Jumalan täydelliseen anteeksiantamukseen, ja ikuiseen elämään. Voiko kukaan muu antaa tätä lahjaa kuin Jumala. Kiitos Jeesus rakkaudestasi ja siunaa meitä kaikkia rauhallasi! Aamen

Qhato
3/4 | 

Elämä nostaa useita kertoja mielenkiintoisia asioita pohdittavaksi ja on onnellista, jos ja kun on myös joku joka kuuntelee. Silloin kun kuuntelu on työasia ilmaisu väkisin hioutuu ja on kohtuutonta odottaa itselle mieluisia kultajyviä joka lauseessa. Ja jos Jumala pitää tähänkin asiaan sekottaa, olen aina pitänyt suhdetta mukavasti kuvaavana fraasina toteamusta, jonka mukaan Jumala auttaa merimiestä, mutta täytyy silti soutaa itse.

Timothy
4/4 | 

https://citychems.com/product/buy-25-nbome-online-in-usa-shipping-discre...
https://citychems.com/product/buy-2c-e-4-ethyl-25-dimethoxy/
https://citychems.com/product/buy-mmc-mephedrone-powder/
https://citychems.com/product/buy-4-aco-dmt/
https://citychems.com/product/buy-4fea/
https://citychems.com/product/buy-4-fma/
https://citychems.com/product/buy-5-mapb/
https://citychems.com/product/buy-5-meo-dmt-research-chemical-online/
https://citychems.com/product/buy-a-ppp-powder/
https://citychems.com/product/buy-alpha-pvp-crystal-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-alpha-pvp-crystal-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-a-pvp-powder/
https://citychems.com/product/buy-acetaminophen-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-adrafinil-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-benzylpiperazine-bzp-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-carfentanil-online-fast-shipping-all-usa/
https://citychems.com/product/buy-crack-cocaine-online/
https://citychems.com/product/buy-crystal-meth-online-discreet/
https://citychems.com/product/buy-diazepam-valium-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-pure-ephedrine-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-etizolam-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-fentanyl-patch-online-discreet-with-bi...
https://citychems.com/product/buy-fentanyl-powder-online-discreetly-with...
https://citychems.com/product/buy-kratom-extracts-online/
https://citychems.com/product/buy-heroin-powder-online-safe/
https://citychems.com/product/buy-hydrocodone-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-hydrocodone-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-ketamine-online-without-prescription/
https://citychems.com/product/buy-lsd-tabs-online-at-city-chems-150ug/
https://citychems.com/product/buy-mdma-powder-crystals/
https://citychems.com/product/buy-mdpv-powder/
https://citychems.com/product/buy-pseudoephedrine-hcl-online-at-city-chems/
https://citychems.com/product/buy-psilocybin-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-u-47700-powder-online-at-city-chems/
https://citychems.com/product/buy-lsd-liquid-online-in-vials/

Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat