Kirjoitukset avainsanalla Vallisaari

Kuvat: Ari Liimatainen

Toissa vuonna yleisölle avautunut Vallisaari on Helsingin saariston helmiä. Suomenlinnan naapurissa sijaitseva vanha sotilassaari on 20 minuutin laivamatkan päässä Kauppatorilta. Miksi siis jäädä hikoilemaan asfalttiviidakkoon?

Vallisaareen saa tutustua vain merkittyjä reittejä pitkin. Kolmen kilometrin pituinen Aleksanterin kierros kiertää saarta, ja kannasta pitkin pääsee kävelemään viereiseen Kuninkaansaareen samalla reissulla. 

Sotilashistorian jälkeen Vallisaari ja Kuninkaansaari saivat kehittyä vuosikymmeniä luonnontilassa. Saarikierrokselta avautuvat komeat näköalat merelle, Suomenlinnaan ja Helsinkiin.

Vallisaari ja Kuninkaansaari toimivat venäläisten merilinnakkeena. Istutetut lehmuskujat ovat venäläistä perua. Saaren eteläosaan ja tervaleppämetsään on pääsy kielletty rangaistuksen uhalla.

Vallisaaren ja Kuninkaansaaren sotilashistoria näkyy joka puolella. Heinäkuussa 1937 Vallisaaren Kuolemanlaaksossa tapahtui räjähdeonnettomuus. Räjähdyksen syyksi on arveltu räjähteiden huolimatonta käsittelyä tai tihutyötä. Räjähteitä voi olla maastossa edelleen.

Vallisaaren harvinaiset kasvit, perhoset, lepakot, mäyrät ja lukemattomat muut lajit kertovat erinomaisista elinoloista ja luonnonrauhasta. Jotta ainutlaatuinen luonto- ja historiakohde pysyy kunnossa, merkityiltä reiteiltä ei saa poistua ja tulenteko on kielletty. Saarella on vesipisteitä, kuivakäymälöitä sekä kahvila- ja opaspalveluja. 

Kommentit (1)

Eetu
1/1 | 

Minulle on tulossa kavereita kylään ja kelasin, että mitä sitä keksisi tekemistä. Varsinkin kun nyt on kesä ja ulkona hyvät kelit voitaisiin lähteä tutustumaan uusiin paikkoihin. Vallisaarihan kuulostaa todella mukavalta ja kauniilta. Toivottavasti näemme siellä myös erikoisia kasveja tai eläimiä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat