Tässä eräänä päivänä en muistanut millään verkkopankin käyttäjätunnusta. Tuijotin tietokoneen näyttöä epäuskoisesti ja aprikoin, pitäisikö kirjoittaa ajankohta muistiin päivänä, jolloin ensimmäistä kertaa säikähdin ajatusta omasta muistisairaudesta.

Hetki oli pelottava, vaikka jälkeenpäin ajatellen olin vain väsynyt. Aloin heti miettiä, ovatko työkaverit tai läheiset panneet merkille jotain epäilyttävää. Sanoisivatko, jos huomaisivat?

Päätin tarkkailla tilannetta vaivihkaa. Tiedän, että varhainen taudinmääritys ja hoito ovat erittäin tärkeitä, mutta ainakin toistaiseksi olen päässyt toimittamaan pankkiasiani taas ongelmitta.

Paidan pukeminen voi kertoa muistin heikkenemisestä.

Mistä alkavan muistisairauden voi edes huomata? Muistan lukeneeni, että heikentynyt hajuaisti saattaa olla ensimmäisiä merkkejä kehittymässä olevasta dementiasta.

Tuoreen italialaistutkimuksen mukaan t-paidan pukemiseen kuluva aika voi paljastaa muistin heikkenemisen. Mitä hitaammin paidan pukee, sitä todennäköisemmin muisti heikkenee. Myös huono sorminäppäryys liittyi tutkimustuloksissa heikompiin muistitestituloksiin.

Alzheimerin taudin tärkeimpiä riskitekijöitä ovat korkea ikä ja taudin esiintyminen lähisuvussa. Vaarassa ovat myös henkilöt, joilla on paljon verisuoniperäisiä riskejä, kuten korkea verenpaine ja kolesteroliarvo.

Yllättävä aivotreeni ylläpitää älykkyyttä.

Jokainen tietää, että muistisairauksia voi ehkäistä korjaamalla elintapojaan. Pitää syödä terveellisesti kalaa, sieniä ja kasviksia. Pitää laihduttaa ja liikkua monta kertaa viikossa. Pitää lopettaa juopottelu.

Niinpä, kaikki hauska ja herkullinen – paitsi kahvi – tuntuu olevan mustalla listalla.

Minkähän takia siitä ei puhuta, että säännöllinen seksi piristää aivoja? Ainakin seksiä viikoittain harrastavat 50–83-vuotiaat pärjäsivät älyllistä toimintakykyä mittaavassa amerikkalaistutkimuksessa paremmin kuin muut.

Seksuaalisen aktiivisuuden todettiin olevan yhteydessä parempiin kognitiivisiin kykyihin ja auttavan ylläpitämään älykkyyttä. Eroottinen hyväily ja itsetyydytys ajoivat saman asian kuin yhdyntä.

Aivokapasiteettia voi treenata vielä iäkkäänä. Pitää harrastaa seksiä.

Kommentit (1)

Raksu
2/1 | 

Oi ja voi, tuohon tutkimustulokseen en usko puupennin vertaa! Ihme kun ei ole hoksattu että seitsemän kertaa viikossa äly ja muisti lisääntyy seitsenkertaisesti ja jos lisää volyymiä niin ihmisen pirteys on teini-ikäisen tasolla (siis jos ei satu olemaan murkku ) Kysynkin että miksiköhän tuota seksiä yritetään  tuputtaa joka paikkaan ihan kuin se olisi joku Doping-aine.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla