Metropolia-ammattikorkeakoulun geronomitutkinnon kymmenvuotisjuhlassa iloittiin vanhustyön vallankumouksesta ja muistutettiin arvokkaan vanhuuden merkityksestä. Juhla kokosi Bulevardin perinteikkääseen saliin vanhustyön päättäjiä, ammattilaisia, opiskelijoita ja sidosryhmiä.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä seuraa vanhustyötä läheltä paitsi virkansa puolesta myös muistisairaan isän tyttärenä. Isän nopeasti edennyt sairaus on avannut silmät näkemään vanhustyön ja vaativan omaishoidon merkityksen.

− Vaikka isän sairaus on edennyt vaiheeseen, jossa hän ei tiedosta omaa muistamattomuuttaan, olen onnellinen, että voin yhä kertoa rakastavani häntä.

Mäntylä sanoo olevansa kiitollinen siitä, että voi luottaa isänsä olevan hyvässä hoidossa.

− Olen ylpeä suomalaisista vanhustyön ammattilaisista, joilla on monipuolista osaamista ja laaja ymmärrys ihmisen vanhenemisesta. Tiedän, että geronomit ovat taitavia asiakaslähtöisen ja osallistavan vanhustyön kehittäjiä.

Hämeenlinnalaiset senioriklovnit kertoivat ministerille, kuinka he vierailevat yksinäisten ikäihmisten luona. Klovnit tuovat kotiin huumoria, elämyksiä ja ainakin yhden iloisen hetken.

Ikinuori Aira Samulin iloitsee kotiin saamastaan monipuolisesta ikäteknologiasta.

− Voin todella suositella kaikkia nykyajan laitteita ja ohjelmia, jotka helpottavat ikääntyneen arkea ja tekevät kotona asumisesta niin paljon huolettomampaa. Omaistenkaan ei tarvitse murehtia, kun yhteydet pelaavat vaikka maapallon toiselle puolelle.

Geronomiopiskelijat Johanna Aunola ja Minna Kuusela toimivat geronomikoulutuksen kymmenvuotisjuhlan juontajina. Aunola on pannut ilokseen merkille, että yhteiskunnassa aletaan enemmän ja enemmän huomata, miten ikääntyneetkin haluavat elää täyttä elämää.

− Ei ole olemassa yhtä vanhuksen mallia, vaan erilaisia ihmisiä tunteineen, haluineen ja toiveineen.

Minna Kuusela sanoo, että positiivista on sekin, että vanhustyön epäkohtia tuodaan entistä  rohkeammin esille. Niistä pitää puhua.

− On hyvä, että media tutkii ja seuraa, mitä tapahtuu vanhustenhoidon arjessa. Onneksi  paikallinen sanomalehti uutisoi vuosikausia jatkuneesta potilaiden järkyttävästä kohtelusta vanhuspsykiatrian osastolla.

Geronomit vahvistavat iäkkään ihmisen toimijuutta ja tarjoavat mahdollisuuksia mielekkääseen elämään ja osallisuuteen. Professori emeritus Jyrki Jyrkämä on tyytyväinen, että vanhustyöhön koulutetaan ammattitaitoisia osaajia, jotka tukevat hyvää ja osallistuvaa vanhenemista.

− Monialaisen koulutuksen ansiosta geronomit ovat hyviä työntekijöitä ja alan kehittäjiä.

Lehtori Anna Puustelli-Pitkänen sanoo, että vanhustyön opiskelijat ovat myös hyvin innostuneita edistämään ikäihmisen oikeuksia ja ihmisarvoisen vanhuuden toteutumista.

− Opiskelijat ovat kiinnostuneita etiikasta ja keskustelevat runsaasti eettisten kysymysten ja periaatteiden merkityksestä hyvän vanhuuden edistämisessä.

Geronomi Erja Ronkainen toimii projektisuunnittelijana Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä. Hänen mielestään työnantajien kannattaa palkata geronomeja rohkeasti mihin tahansa tehtäviin, joissa tarvitaan asiakaslähtöistä vanhustyön osaamista.

− Ikäihmiset ovat arvokas resurssi yhteiskunnalle. On upeaa, että vanhustyössä alkaa näkyä hyvää kehittämisen kapinahenkeä. Iäkkäille asiakkaille on tarjottava sitä, mitä he tarvitsevat.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen uskoo, että vanhustyön vallankumous on vasta alkamassa. Vanhuus ei ole ongelma eikä sairaus.

− Onneksi asennemuutoksesta on jo merkkejä. Ikääntyneet aletaan nähdä yhteiskunnan voimavarana, jolla on arvokasta hiljaista tietoa ja muutenkin paljon annettavaa. Asenteet muuttuvat hitaasti, mutta eteenpäin mennään. Esimerkkinä voisin mainita vaikka muistisairaiden hoidon ja kohtelun kehittymisen, vaikka muistisairauksiin sinänsä liittyy vielä täysin tarpeetonta häpeää.

Dosentti Arto O. Salonen muistuttaa, että väestörakenteen muutos haastaa kokonaisia yhteiskuntia jo lähivuosina. Suomella on nyt mahdollisuus käyttää tämä tilaisuus hyväksi ja rakentaa arvokkaalle ikääntymiselle yhteiskunnallinen malli, jolla on globaali etulyöntiasema.

− Haastan geronomit toteuttamaan tinkimättömästi sellaisia vanhuspalveluja, joissa on mahdollista kokea itsensä entistä arvokkaammaksi ihmiseksi.

Tarvetta arvokasta ikääntymistä vaaliville ratkaisuille tulee olemaan hurjasti, koska tällainen palvelumalli pitää niin asiakkaat kuin työntekijät hyvällä tavalla ylpeinä.

− Itsensä arvokkaaksi ihmiseksi kokeminen antaa syyn elää.

Kommentit (2)

Anneli - Arvokas Vanhuus Kaik...
3/2 | 

Olemme tava kansalaisia jotka yritämme saada muutosta aikaiseksi adressillamme Arvokas Vanhuus Kaikille.
http://www.adressit.com/arvokas_vanhuus_kaikille
Nyt pyrimme saamaan edes keskustelukontaktin aikaiseksi Hallituksen ja Eduskunnan kanssa, jotta saisimme äänemme kuuluville. Olemme tällä hetkellä jonkun asteisessa julkisuuspannassa, lehdistö ja radio sekä TV eivät ole koko kampanjointimme aikana korvaansa lotkauttaneet asiallemme. Olemme kampanjoineet Vanhustenhoidon puolesta jo yli vuoden. Koska meillä ei ole takana puoluetta, järjestöjä eikä mitään muutakaan, olemme vain tava tallaajia Suomessamme. Meitä on noi 100 henkeä jotka yritämme viedä asiaa eteenpäin. Apuja siis tarvitaan.
Osallistu allekirjoittamalla Adressi Arvokas Vanhuus kaikille sekä viemällä tietoutta adressista kaikille Suomen kansalaisille.
Adressi on tehty yli puoluerajojen ikäihmisten hoitoa ja hoitajien työtä ajatellen.
Adressi Arvokas Vanhuus kaikille
Vireillepanijat
Anneli Koivunen Jokela/ Tuusula
- Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva entinen yrittäjä, omainen, edunvalvojana omaiselleen
Kirsti Leskenmaa Riihimäki
- Vanhustyöhön erikoistunut hoitaja, vanhusneuvoston jäsen

Rollaattorilla eteenpäin
4/2 | 

ROLLAATTORIMARSSI su 5.6 2016 KLO. 12-16 HELSINGISSÄ KANSALAISTORILLA

Yli puoluerajojen, ilman eläkeläisjärjestöjä, täysin puolueettomasti eläkeläisten hyväksi
Kokoontuminen Sanomatalon kulmalla, josta lähtee kulkue torille. Kaikki mukaan rollaattorilla tai ilman, näitä nykyhallituksen aina vain lisääntyviä leikkauksia vastaan.
Nyt kaikki kerhot ym. askartelemaan näyttäviä Banderolleja, joissa ilmaisemme vastalauseen leikkauksille samalla annamme mielipiteemme.
Samalla haastamme koko SUOMEN KAIKKI SENIORIT MUKAAN ja heidän omaisensa ja tuttavat sekä kaverit, koska tämä ei ole yksistään pääkaupunki seudun ongelma/asia. Meitä Seniorikansalaisia on Suomenmaassa paljon, meissä on vielä voimaa toimia…
Nyt kaikki turuille ja toreille osoittamaan se.
Raili Lajunen Yksityinen eläkeläinen Helsingistä
Anneli Koivunen Adressi Arvokas Vanhuus Kaikille vireillepanija, eläkeläinen
https://www.facebook.com/events/688089444662849/
( sivu näkyy ilman kirjautumista )

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla