Kirjoitukset avainsanalla poliisi

Omaishoitajien jaksaminen on uhattuna.

Omaishoitoa tukevissa palveluissa on suuria puutteita. 

POLIISI tiedotti tällä viikolla epäilevänsä rikosta tapauksessa, jossa iäkäs pariskunta oli jäänyt vaille apua, vaikka mies oli hiljattain pyytänyt tukea pärjäämiseen kunnan kotihoidosta. Reilun viikon yksinolon jälkeen 87-vuotias nainen löytyi kotoa menehtyneenä ja 76-vuotias mies lattialta hyvin huonokuntoisena. 

Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo on pitänyt tapahtunutta äärimmäisenä tragediana. Hänen mukaansa tapaus osoittaa ainakin sen, että kotihoidon tilanne on kestämätön. ”Selvästi mies on pyytänyt apua pitkään jatkuneeseen omaishoitotilanteeseen”, Topo arvioi. (HS 14.9.)

Samana päivänä, kun poliisi kertoi iäkkään pariskunnan murheellisesta tapauksesta, THL julkisti ehdotuksensa omaishoidon tuen myöntämisperusteiden yhtenäistämistä valtakunnallisesti. Raportissa todetaan, että raskaimmissa hoitotilanteissa omaishoitajien jaksaminen on uhattuna.

Omaishoitosuhde on ihmissuhde.
Omaishoitosuhde on ihmissuhde.

NYKYISELLÄÄN laki omaishoidon tuesta toteutuu eri kunnissa eri tavoin. Omaishoitoperheiden kannalta ongelmallista on tuen harkinnanvaraisuus ja riippuvuus varatuista määrärahoista. Myös omaishoitoa tukevissa palveluissa on suuria puutteita. 

Suositusten sijaan yhteneväiset ratkaisut tulisi vastedes kirjata hallitusohjelmaan ja lakitekstiin. Erityistä huomiota on kiinnitettävä omaishoidon tuen yhdenvertaiseen saantiin ja saavutettavuuteen, kuten tilapäishoidon säällisiin järjestelyihin ja räätälöityihin palveluihin. 

Hyvinvointialueilla omaishoidon yhdenmukaistaminen ja palvelujen digitalisointi eivät saa tarkoittaa kasvokkaisten palvelujen niukentumista entisestään. Omaishoidon ohjaajien on pidettävä säännöllistä yhteyttä omaishoitoperheisiin, ja palvelujärjestelmän täytyy reagoida avunpyyntöihin nykyistä tehokkaammin.

Omaishoidon vaativuus on otettava huomioon.

MUISTISAIRAUDET ovat yleisin omaishoidon tuen myöntämisperuste. Tuoreen tutkimuksen mukaan palvelutarpeen arvioinnissa ei huomioida tarpeeksi edes hoivan sitovuutta vaan keskitytään liiaksi fyysiseen toimintakykyyn. 

Omaishoidon tuen tarvetta arvioitaessa tulisi määrittää, miten paljon läsnäoloa ja valvontaa hoivan tarpeessa oleva kotona tarvitsee. Omaishoitajaa pitää kuulla erikseen ja myös hänen omaa jaksamistaan tulee arvioida. Sitovuuden lisäksi arvioinnissa on huomioitava omaishoidon vaativuus.

Yhteiskunta säästää omaishoitajien avulla miljardeja euroja vuosittain, emmekä yksinkertaisesti enää selviydy ilman omaishoitoa. Omaishoitajat ansaitsevat hoivatakuun, joka varmistaa asianmukaiset palvelut läheisen hoitoon ja omaishoitajan hyvinvointiin.

Kiitos taustoituksesta, Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen ja projektipäällikkö Matti Mäkelä. Väitöskirjatutkija Ulla Halosen tutkimusartikkeli omaishoidon tuen hakemisen ongelmista julkaistiin 16.9. Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Poliisi ja Kuluttajaliitto varoittavat jatkuvasti lipeväkielisistä ovelta ovelle -kauppiaista. Tästä huolimatta viranomaiset saavat viikoittain useita ilmoituksia vanhuksille väkisin myydyistä tavaroista tai palveluista.

Tarpeettomista, huonosti tehdyistä ja törkeän hintaisista remonteista kuulee sydäntä särkeviä tarinoita. Kyse on vanhojen ihmisten hyväksikäytöstä.

Etenkin katto- ja ikkunaremontteja tyrkytetään roimaan ylihintaan. Myös kalliit putkiremontit ja lämmitysjärjestelmät saattavat osoittautua jälkeenpäin täysin turhiksi.

Kun taitava huijari saa jalkansa ovenrakoon, vanhus voi menettää helposti kymmeniätuhansia euroja. Häikäilemättömät remonttireiskat ovat sitkeitä suostuttelijoita siihen asti, kunnes saavat nimen sopimukseen.

Soita ensin korjausneuvojalle.

Mitään papereita ei kannata allekirjoittaa kiireellä. Remonttiasioita ei tarvitse silti jäädä miettimään yksin, koska Vanhustyön keskusliitolla on 15 ammattitaitoista korjausneuvojaa ympäri maata.

Korjausneuvojat avustavat iäkkäitä ihmisiä muutostöiden kartoittamisessa, suunnittelussa ja avustusten hakemisessa. Palvelu on täysin ilmaista.

Yleisimpiä vanhusten asuntoihin tarvittavia korjauksia ovat pesutilojen muutokset sekä erilaiset esteettömyyttä parantavat muutostyöt. Myös rakenteiden ja järjestelmien huono kunto voi aiheuttaa peruskorjaustarvetta.

  1. Lähimpään VTKL:n korjausneuvojaan voi ottaa yhteyttä puhelimitse. Puhelimessa käydään läpi perustiedot ja muutostarpeet. Jos muutostöitä tarvitaan, korjausneuvoja sopii tapaamisen.
  2. Korjausneuvoja tulee kartoittamaan tilanteen paikan päälle. Hän tekee mittaukset, selvittää muutostöiden vaihtoehdot ja antaa tietoa avustuksista.
  3. Korjausneuvoja tekee hankkeen luonnospiirustukset, kustannusarvion ja laittaa avustushakemukset eteenpäin. Tarvittaessa hän auttaa myös urakoitsijan etsimisessä.

Korjausneuvonta on maksutonta, mutta remonttikulut asiakas maksaa itse. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) korvaa vanhusten asuntojen korjauskustannuksista enintään puolet ja erityisistä syistä jopa 70 prosenttia. Mitään hakuaikaa ei ole, vaan avustuksia myönnetään määrärahojen puitteissa jatkuvasti.

Lisätietoja saa VTKL:n korjausneuvojilta.

Kommentit (0)

Mikkelissä kotihoidon yöpartio tai palvelutalon yöhoitaja voi vastedes hälyttää apuun palomiehiä, jos sopimus yhteistyöstä syntyy. Palomiehet hoitavat ensi sijassa palo- ja pelastustehtäviä, mutta jos niitä ei ole, he auttavat vanhustyön ammattilaisia vaikkapa raskaissa nostotehtävissä. 

Idea vaikuttaa aivan loistavalta. Kerrankin on lähdetty ratkomaan vanhustenhoidon niukkoja henkilöstöresursseja rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Jos palomiehillä käy yöllä aika pitkäksi, miksi he eivät voisi mennä nostamaan mummoa tai pappaa takaisin sänkyyn? Luulisi työajankin kuluvan juohevammin, kun palomies rauhoittelee joutessaan hoivakodin levottomia yökyöpeleitä. 

Posti ilmoitti tänään suurista yhteistoimintaneuvotteluista, joissa työpaikkansa saattaa menettää jopa 860 postilaista. Kun ei enää ole jaettavaa postia ja asiakkaat ovat kuulemma netissä, ehdotan, että postimiehet alkavat kierroksellaan katsoa kotona asuvien vanhusten perään. Eipä ole sen jälkeen työn eikä asiakkaiden puute.

Suomessa ei kai ole tällä hetkellä montakaan työtöntä poliisia. No, heidät olisin lähettänyt partioimaan syrjäseuduille hoivatyöhön. Suututtaa niin maan perusteellisesti, kun vanhojen ihmisten täytyy muuttaa kärvistelemään kaupunkiyksiöön tai hoivakotiin kirkolle viimeisiksi elinvuosikseen. Mutta pakko mikä pakko, kun ei ole ketään, kuka maaseudulla lämmittäisi tupaa ja huolehtisi.

Entäs opettajat! Toki opettajilla on laskennallinen vuosiloma, kuten tavallisilla kuolevaisilla, mutta muuten työnantaja voi määrätä opettajille virkatehtäviä oppilaiden pitkien lomien aikana. Tervetuloa vanhustyöhön, kyllä siinä ongelmanuoriso pian unohtuu ja kelpaa taas syksyllä palata kateederille.

Mikkelin kokeilusta uutisoi Länsi-Savo.

Kommentit (0)

Muistisairaudesta kärsivä 79-vuotias mies poistui eilen klo 14:n jälkeen tuttavansa luota ja nousi tiettävästi linja-autoon tarkoituksenaan matkustaa kotiin. Hän ei kuitenkaan saapunut asunnolleen. Linja-autoon nousun jälkeen miehestä ei ole tehty havaintoja. Poliisi pyytää asiasta tietäviä tai havaintoja tehneitä ottamaan yhteyttä hätänumeroon 112.

Poliisi joutuu tiedottamaan yhä useammin muistisairaan ihmisen katoamisesta. Viimeisen vuoden aikana poliisi on pyytänyt yleisöhavaintoja kateissa olevasta muistisairaasta kolmisenkymmentä kertaa, mutta virallista tietoa katoamistapausten määrästä ei ole olemassa.

Etsinnän johtaja tiedottaa kadonneen henkilön olevan muistisairas, jos tiedosta on apua löytämisen kannalta. Terveystietojen perusteella tapauksia ei kuitenkaan tilastoida, eikä tiedotteessa aina edes mainita muistisairaudesta. Kaikista kadonneista muistisairaista ei liioin tiedoteta.

Esimerkiksi Helsingissä ilmoitetaan kadonneeksi vuosittain 160−180 ihmistä. Näistä muistisairaita on poliisin karkean arvion mukaan aina muutama. Täsmällistä lukua ei kuitenkaan ole saatavana.

Muistisairaudet näkyvät nyt poliisityössä, ja etsintätehtäviä kerrotaan tulevan koko ajan enemmän. Vanhukset asuvat kotona mahdollisimman pitkään, ja muistisairaiden eksymiset kävelylenkillä ja vaikkapa kauppa- tai marjareissuilla ovat yleistyneet. Omaa kotia saatetaan lähteä hakemaan myös hoitolaitoksen ulkopuolelta.

Valtaosa kadonneista muistisairaista löydetään ja heidät voidaan palauttaa takaisin kotiin tai hoitopaikkaan. Joskus katoamisella on kuitenkin murheelliset seuraukset.

Kateissa ollut muistisairas 79-vuotias mies löytyi iltapäivällä menehtyneenä. Ohikulkija havaitsi rantavedessä olleen miehen. Tapauksessa ei epäillä rikosta ja tutkinta jatkuu normaalina kuolemansyyn tutkintana.

Kiitos taustatiedoista Poliisihallitukseen ja poliisilaitoksille.

Kommentit (2)

Maija
Liittynyt15.10.2015
1/2 | 

Voisiko ajatuskokeena ajatella, että muistisairaalla olisi oikeus kadota ja jouduttaa sillä tavoin väistämätöntä kuolemaansa? Onko mahdollista ajatella, että katoaminen ja paleltuminen on henkilön itsensä kannalta (ei toki löytäjien kannalta) inhimillisempi tapa kuolla kuin itsensä näännyttäminen nälkään omassa potilasvuoteessaan? Kenenkään ei tiedetä vielä pystyneen väistämään kuolemaa. Olen seurannut vierestä tuota jälkimmäistä tapaa, eikä sekään kovin häävi ollut.

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
2/2 | 

Hyviä kysymyksiä. Yksioikoisia vastauksia ei taida löytyä.

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat