Kirjailijat ovat käsitelleet teoksissaan ihmisyyttä, rooliodotuksia, elämää. © Kustantajien kirjailijakuvia

Kirjavuosi on sisältänyt hienoja matkoja ikään, mieleen ja minuuteen. 

OLEN isännöinyt tänä vuonna omaishoitajien lukupiiriä, joka on tarjonnut kimmokkeita vapaamuotoiseen kirjallisuuskeskusteluun niin kotioloissa kuin vertaisryhmissä. Kuukauden kirjan valinta on ollut itselleni mieleinen tehtävä ja saanut tarttumaan myös sellaisiin teoksiin, jotka olisivat ehkä muuten jääneet lukematta. 

Esimerkiksi professori Laura Kolben omakohtainen kirja Keho (Kirjapaja 2022) avarsi näkemystäni ikääntymisestä ja sai pohtimaan, mitä haluaisin vielä tavoitella elämässä. Pystynkö jo hyväksymään oman inhimillisyyteni ja haavoittuvuuteni?

Kolben teos sysäsi kiinnostavalle ja polveilevalle matkalle ikään, mieleen ja minuuteen. Suhde vanhenemiseen ja kehoon kertoo niin muistoista ja toiveista kuin häpeästä ja arvostuksista – kaikesta siitä, mistä minuutemme muodostuu.

Muistisairaudet ja ihmisten erilaisuus puhuttivat lukupiirissä.
Muistisairaudet ja ihmisten erilaisuus puhuttivat lukupiirissä.

KIRJAILIJA Antti Tuuri tunnetaan Etelä-Pohjanmaata ja siirtolaisuutta kuvaavista teoksistaan, mutta Mies kuin pantteri – Wahlroosin elämä (Otava 2022) on vilpitön kuvaus kehitysvammaisen Jukka Jalmari Wahlroosin elämänvaiheista.

Tuuri on seurannut Wahlroosin elämää läheltä yli viiden vuosikymmenen ajan ja toimii tämän edunvalvojana. Kirja on paitsi tärkeä puheenvuoro ihmisyydestä ja Down-ihmisten oikeuksista myös humoristinen kuvaus elämänmittaisesta ystävyydestä.

Kun Wahlroos syntyi vuonna 1955, lääkäri suositteli pojan antamista hoitolaitokseen, ettei tämä pilaisi perheen elämää. Vanhemmat päättivät kuitenkin toisin. Wahlroos sai kasvaa kotona rakkauden ja huolenpidon ympäröimänä ja käydä erityiskoulua. Aikuisena Wahlroos kutoi monet hienot matot ja ryijyt suojatyöpaikassa. Nyt on eläkepäivien aika ja uudet haasteet.

Hän oli vain erilainen – siis vääränlainen.

SKOTLANTILAIS-AMERIKKALAISEN Douglas Stuartin omaelämäkerrallinen esikoisromaani Shuggie Bain (WSOY 2022) kertoo pienestä skottipojasta Shuggiesta ja hänen äidistään Agnesista, joka hukuttaa toivottomuuttaan alkoholiin. 

Agnes ei tunne kuuluvansa ankean näköalattomaan työläisyhteisöön 1980-luvun rähjäisessä Glasgow’ssa. Vaikka elatusmaksut hupenevat juomiseen, äiti on yksinäiselle pikkupojalle rakas. Agnesin pelastaminen osoittautuu kuitenkin mahdottomaksi tehtäväksi.

Herkkää Shuggie Bainia kiusataan julmasti koulussa ja naapurustossa. Hän yrittää olla normaali poika, mutta erilaisuus paistaa hänestä jo kauas. ”Hänestä tuntui että jokin oli pielessä. Tuntui kuin jokin hänen sisällään olisi koottu väärin. Tuntui kuin kaikki olisivat nähneet sen, mutta hän olisi ollut ainoa, joka ei tiennyt, mistä oli kysymys. Hän oli vain erilainen – siis vääränlainen.” 

Omaishoitajien lukupiiri 2022

Douglas Stuart, Shuggie Bain (WSOY)
Ane Riel, Tiima (Aula & Co)
Tommi Kinnunen, Pimeät kuut (WSOY)
Minna Maijala, Pirkko Lahti – Kuuntelija (Otava)
Olli Sinivaara, Puut (Teos)
Laura Kolbe, Keho - Matkoja ikään, mieleen ja minuuteen (Kirjapaja)
Antti Tuuri, Mies kuin pantteri - Wahlroosin elämä (Otava)
Eppu Nuotio, Leinikkimekko (Gummerus) 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla