Liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat tunnetusti tehokkaita elämän eliksiirejä, mutta on olemassa vieläkin vaikuttavampi lääke.

Vanhustyö-lehdessä 1/2017 neurologi Markku T. Hyyppä kirjoittaa, että kulttuuria harrastavat ihmiset elävät vähintään kolme vuotta pitempään kuin ihmiset, jotka eivät harrasta kulttuuria.

Tutkimusten valossa kulttuurin myönteinen vaikutus on parempi kuin liikunnan ja ruokavalion ja melkein yhtä tehokas kuin tupakoimattomuuden.

Kulttuuriharrastus lisää ihmiselle elintärkeää läheisyyden ja sosiaalisen läsnäolon tunnetta. Taide-elämyksiä koetaan usein yhdessä ventovieraiden kanssa, ja siitä syntyvä yhteishenki sekä keskinäinen luottamus pidentävät elinaikaa.

Ei se määrä vaan elämänlaatu

Ihminen tarvitsee yhteisöllisyyttä elääkseen, mutta kulttuurin avulla sosiaalisen olon ja tunteen lähimmäisistä voi saavuttaa myös yksin. Myönteinen vaikutus syntyy jo pelkästä musiikin kuuntelemisesta tai romaanin lukemisesta. Kaunokirjallisuus antaa elinvoimaa ja pitää ihmisen kirjaimellisesti hengissä.

Kulttuuri – taide, viihde, virikkeet – kuuluu hyvään elämään. Se, että kulttuuriharrastus pidentää ikää, on mielestäni kaupanpäällisiksi tuleva positiivinen sivuvaikutus.

Parhaimmillaan kulttuuri antaa syyn elää.

Kuva: Pieni eläin – Seela Sella 80 vuotta. Kansallisteatteri, kuvaaja Krista Mäkinen

Kommentit (2)

Vierailija
3/2 | 

Tämäpä olikin jännä tieto. Itsessäni heräsi sisäinen skeptikko, ja oletin, että tuo eliniänennusteen kasvu johtuisi esimerkiksi siitä, että kulttuuria harrastavat olisivat normaalia rikkaampia ja näin ollen hyvinvoivempia, mutta ilmeisesti tuo kasvu johtuu tosiaan kulttuurin vaikutuksesta.

Pitää ottaa päivittäisen salaatin kylkeen vähintäänkin viikottainen annos kulttuuria. :)

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
4/2 | 

Kiitos kommentista. Sisäisen skeptikon oletus on sinänsä osuva. Kulttuuriharrastuksesta saa maksaa itsensä kipeäksi. Esimerkiksi Helsingin kaupunginteatterissa eläkeläiset saavat nykyisin vain 3 euron alennuksen.

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla