Kirjoitukset avainsanalla sateenkaariseniorit

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historia on pidetty usein piilotettuna. Kuva: Työväenmuseo Werstas

Tarjotaanko kaikille vieläkään mahdollisuutta olla kokonainen ihminen?

ILOKSENI huomasin, että Helsingissä on nykyisin tarjolla myös sateenkaarisertifioituja vanhuspalveluja. Kampin ja Kinaporin palvelukeskukset sekä kaupungin seniori-info ovat sitoutuneet edistämään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ikäihmisten, eli sateenkaarisenioreiden, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. 

Parhaillaan vietetään sateenkaarihistorian teemakuukautta. Vaikka sateenkaari-ihmisten historia on aina ollut olemassa, se on pidetty usein piilotettuna. Silti se on läsnä kaikkialla, kaikissa aikakerrostumissa, yhteiskuntaluokissa ja kulttuureissa, mutta löytäminen vaatii herkkyyttä ja toisin katsomista.

Viime vuonna tuli kuluneeksi 50 vuotta homoseksuaalisten tekojen dekriminalisoinnista ja 40 vuotta homouden sairausleiman poistosta Suomessa. Transvestisuus ja fetisismi poistettiin sairausluokituksesta vuonna 2011. Ajatella, että Tom of Finlandin kotimaassa nahkahomot ovat olleet terveiden kirjoissa vasta reilun vuosikymmenen!

Poliisimuseon Rikos ja rakkaus -verkkonäyttely kertoo lainmuutosten merkityksestä poliisin toiminnalle ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksille. Kuvituskuva: Poliisimuseo, Kuopion poliisilaitoksen henkilökuntaa vuonna 1913
Poliisimuseon Rikos ja rakkaus -verkkonäyttely kertoo lainmuutosten merkityksestä poliisin toiminnalle ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksille. Kuvituskuva: Poliisimuseo, Kuopion poliisilaitoksen henkilökuntaa vuonna 1913

VANHUUTTAAN nyt elävät sateenkaariseniorit on ehditty leimata eri vuosikymmenillä niin rikollisiksi kuin sairaiksi. Syrjinnän ja epäasiallisen kohtelun pelko on ollut arkipäivää. Nykyisin ymmärretään, että seksuaalinen suuntautuminen, identiteetti, sukupuolen ilmaisu tai fetissit ovat osa normaalia ihmislajin kirjoa eikä niistä voi tai tarvitse parantua.

Vaikka tieto on lisääntynyt ja asenteet muuttuneet, monet vanhustyön käytännöt ja toimintamallit ovat edelleen heteronormatiivisia. Sotejärjestelmään kuuluu yhä vahva hetero-oletus, mikä tulee esille vaikkapa hoitajan tiedustellessa lähiomaisen nimeä. Miehiltä kysytään lähes poikkeuksetta vaimon nimeä ja naisilta aviomiestä. 

Vanhuspalvelujen asiakkaina on aina ollut näkymättömiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, mutta tarjotaanko kaikille vieläkään mahdollisuutta olla kokonainen ihminen? Ei kai vanhana joudu palaamaan takaisin kaappiin? 

Oikean tiedon levittäminen ei ole keneltäkään pois. 

VANHUSTYÖN heteronormien purkamiseen ei tarvita taloudellisia tai ajallisia resursseja, eikä oikean tiedon levittäminen ole keneltäkään pois. Sateenkaari-ihmisten huomioiminen vaatii ainoastaan motivaation päivittää luutuneita ajattelutapoja. 

Ovatko sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen liittyvät käsitteet tuttuja kaikissa sotepalveluissa? Tiedetäänkö hyvinvointialueilla, millaisia ovat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ikäihmisten ongelmat ja tarpeet? Osataanko edes ajatella, mitä kaikkea iloa ja vaihtelua sateenkaariseniorien monimuotoisuus voisi tuoda vanhustyöhön?

Lopulta kysymys on pienistä teoista, joilla on suuri merkitys. Kyse on kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksien edistämisestä. Siksi haluan toivottaa hyvää sateenkaarihistoriakuukautta ja entistä parempaa HLBTQ+-tulevaisuutta kaikille, ikään katsomatta.

HLBTQ+ on lyhenne sanoista homo, lesbo, biseksuaali, transsukupuolinen ja queer. Plusmerkki viittaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin, jotka lyhenteessä jäävät muuten mainitsematta. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen ollut Berliinissä parikymmentä kertaa. Pidän kaupungin ilmapiiristä, jossa otetaan hanakasti kantaa ja jokainen saa taaplata tyylillään. – Leben und leben lassen, sanoisi berliiniläinen juttukaveri. Matkakohteena Berliini sopii kaikenikäisille, sillä pienellä vaivannäöllä itse kukin löytää täältä omat kulmansa ja ainutkertaiset elämyksensä. Tervetuloa mukaan!

Jopa 750 000 ihmistä osallistui Berliinin pride-kulkueeseen vajaan vuorokauden kuluttua Münchenin joukkoampumisesta. Muutama päivä aiemmin turvapaikanhakija oli hyökännyt turistien kimppuun Etelä-Saksassa. Ranskan Nizzan joukkomurhasta on kulunut vain viikko. Sitä ennen Pariisi, Bryssel, Orlando, Istanbul...

Kaikesta huolimatta berliiniläiset päättivät lähteä tänäkin vuonna marssimaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksien puolesta. Sateenkaariliput täyttivät kaupungin, mutta moni oli lisännyt lippuun surunauhan muistuttamaan viime aikojen terrori- ja väkivallanteoista.

"We are unstoppable"

John Lennonin Imagine soi tunnussävelmänä, kun Berliinin homoyhteisö ilmaisi osanottonsa Orlandon homoklubille kesäkuussa tehdyn iskun vuoksi. Seksuaalivähemmistöihin kohdistuneessa viharikoksessa kuoli 49 ihmistä, mutta pride-kulkueessa vihaan ei vastattu vihalla. 

"Imagine all the people, living life in peace"

Pride-kulkue ja -juhla järjestetään Berliinissä vuosittain Christopher Street Day -nimellä. Tapahtuma ottaa vahvasti kantaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksien ja tasavertaisuuden puolesta. Mukana ovat puolueet, järjestöt, liike-elämä, viranomaiset ja mitä erilaisimmat epäviralliset porukat. Tänä vuonna kulkueessa näkyi paljon sateenkaarisenioreja kertomassa nuoremmilleen, että homoelämää on − uskokaa tai älkää − jopa yli viisikymppisenä. 

Asiapitoisuus saa luvan väistyä CSD-päivän edetessä. Olut ja kuohuviini virtaavat, musiikki pauhaa. Yön kuumuudessa kaikki on mahdollista. Prost!

"I will survive"

KUVAT: ARI LIIMATAINEN
KUVAT: ARI LIIMATAINEN

Huomasithan, että ylimpänä oleva valokuva on kuvakaruselli, jota voi selata kuvan vasemmassa ja oikeassa laidassa olevilla nuolinäppäimillä.

Kommentit (0)

Vanhuus elämänvaiheena on aikaa, jolloin käydään läpi elettyä elämää, muistellaan menneitä ja kirkastetaan elämänkokemuksen kartuttamia oivalluksia. 

Iän myötä kertyneet elämäntaidot ovat vanhenevalle ihmiselle parhaimmillaan arvokas voimavara – tunteita, valintoja, ajatuksia ja tekoja, jotka kannattavat vastaan tulevissa tilanteissa. Jopa onnellisuuden sanotaan olevan taito.

Elämäntaidot löytyvät keskustellen, mutta pääsevätkö kaikki vieläkään ääneen? Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten vanheneminen saattaa näyttäytyä hyvinkin erilaisena kuin valtaväestön. Vanhan homon elämäntaidot ovat voineet karttua rikolliseksi leimaamisesta, sairaaksi luokittelusta ja kaapissa elämisestä. Mielen pohjalla häivähtävät pelko ja häpeä.

Se homoseksuaalien sukupolvi, joka järjestäytyi vuosikymmeniä sitten Suomessa edistääkseen vähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia, tarvitsee nyt tukea yhdenvertaiseen vanhuuteen. Identiteettiä ei pidä lukita uudestaan hoivakodin tai palvelutalon kaappiin.

Eletyn elämän muisteleminen ja asioiden hyväksyminen on yhtä tärkeää vanhukselle, joka ei ole koskaan pystynyt elämään avoimesti identiteettinsä mukaista elämää. Historialliset olot, lainsäädäntö ja asenteet ovat vaikuttaneet siihen, että moni on joutunut piilottamaan todellisen minänsä suojellakseen itseään tai lähimmäisiään.

Vanhuspalvelujen tulee nyt mahdollistaa yhdenvertainen vanhuus kaikille. Jokaisella pitää olla mahdollisuus elää elämäänsä ja kertoa elämäntarinansa ilman pelkoa naurunalaiseksi tai syrjityksi joutumisesta. 

Elämäntaidot esiin -kampanja haastaa iäkkäät ihmiset kertomaan tärkeistä elämäntaidoista. Yhdenvertainen vanhuus -projekti tekee ikäihmisten sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta näkyväksi. 

Kommentit (0)

Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram