IHMISEN KOSKETUS on voimakkaimpia tapoja kertoa omista tunteistaan. Kosketuksella voimme osoittaa tunteiden koko kirjon lempeästä hyväilystä tuskalliseen satuttamiseen. Koskettaminen on vanhempien ja vastasyntyneen ensimmäisiä viestintäkanavia, ja kosketus voi olla viimeinen tervehdys kuolevalle vanhukselle.

Keho ja tunteet liittyvät läheisesti toisiinsa. Ihminen kokee tunteet sekä mielessä että kehossa. Suomen kielessä tunne viittaa tietoisen aistimuksen lisäksi myös tuntoaistiin. Koskettava taas vaikuttaa tunteisiin ja mieleen, ja miellyttävä kosketus parantaa ihmisen oloa mitattavastikin.

SOSIAALINEN KOSKETUS vähentää ahdistuneisuutta ja jännitystä. Toisen ihmisen kosketus ja kädestä pitäminen voivat jopa vaimentaa kivun tunnetta. Tutkimukseen perustuva lista kosketuksen myönteisistä vaikutuksista on kaiken kaikkiaan vakuuttava. Stressin ja pelon lievityksen lisäksi kosketus parantaa myös elimistön vastustuskykyä.

Kosketuksen avulla voimme säädellä ihmissuhteitamme, ja parisuhteessa koetulla tyytyväisyydellä on yhteys puolisoiden välisen koskettamisen määrään ja laatuun.

Mahdollisuudet koskettaa vähenevät.

TUTKIJAT Lauri Nummenmaa ja Riitta Hari ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että kosketus on vähenemässä modernissa yhteiskunnassamme. Laitoshoidossa olevien potilaiden ja vanhusten kokema kosketus saattaa jo nyt rajoittua hoitajan ammatilliseen kosketukseen.

Kun kosketusmahdollisuus puuttuu digitaalisista viestintäkanavista ja uusista terveysteknologian sovelluksista, virtuaalipalvelut ja hoivarobotit vähentävät inhimillistä kanssakäymistä ja koskettamista entisestään.

VANHUSTYÖSSÄ minulla on onneksi ollut mahdollisuus pitää kädestä monta iäkästä ihmistä. Kosketus on saattanut olla ainoa yhteinen kielemme, ja toivon, että tilanteesta on silloinkin välittynyt kaikki se arvostus ja empatia, jota tunnen vanhuksia kohtaan. Vastalahjana olen saanut niin paljon voimaa ja rakkautta, etten olisi aiemmassa ammatissani voinut moista ikinä kuvitella.

Kiitos ja kumarrus, hyvät Geron-blogin lukijat. Myös teidän palautteenne on ollut voimaannuttavaa ja ilahduttanut mieltä useasti vuoden mittaan. Rauhallista, koskettavaa joulunaikaa!

Olen blogannut joulukuussa ihmismielen arvoituksista Mikko Ylikankaan toimittaman Mielen salat -kirjan innoittamana. Suomen Akatemian ja Gaudeamuksen julkaisemassa teoksessa asiantuntijat avaavat ovet mielen ja aivojen toimintaan.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla