Kirjoitukset avainsanalla Gärten der Welt

Olen ollut Berliinissä parikymmentä kertaa. Pidän ilmapiiristä, jossa otetaan hanakasti kantaa, mutta samaan aikaan jokainen taaplaa tyylillään. – Leben und leben lassen, sanoisi berliiniläinen juttukaveri. Tänä kesänä ajattelin vierailla taas muutamassa Berliinin kohteessa, joissa voisin kuvitella köpötteleväni uudelleen ja uudelleen vielä ikämiehenäkin. Tervetuloa mukaan!

Vain paatunein shoppailija tai bilettäjä voi välttyä huomaamasta, että Berliini on todella vihreä kaupunki. Puut ja puistot luovat ainutkertaisen tunnelman, ja kaupungissa on viihtyisää jopa kesähelteillä. Jalkakäytävillä ja kerrostalojen sisäpihoilla asukkaat hoitavat omia pikku palstojaan ja kukkatarhojaan.

Botanischer Garten, Berliinin kasvitieteellinen puutarha
Botanischer Garten, Berliinin kasvitieteellinen puutarha

Kukkaloistossaan Botanischer Garten, Berliinin kasvitieteellinen puutarha, on vertaansa vailla. Silmänkantamattomiin jatkuvat istutukset ja kukkakedot lumoavat yltäkylläisyydessään, mutta aina välillä on hauska pysähtyä tarkastelemaan kasvien pienimpiäkin yksityiskohtia.

Komea teräsrunkoinen Großes Tropenhaus -kasvihuone on maailman suurin. Yli 40 hehtaarin alueella on myös vanhoja puita, joiden ympärysmitta lähentelee viittä metriä.

Kasvitieteellisessä puutarhassa järjestetään konsertteja ja tapahtumia läpi kesän. Botanische Nacht huipentuu ilotulitukseen aina heinäkuussa.

Päiväretki kasvitieteelliseen puutarhaan järjestyy helposti esimerkiksi S1-paikallisjunalla. Botanischer Garten -asemalta on 10 minuutin kävelymatka portille. Puutarhassa on kahvila, josta saa myös pikkupurtavaa.

Gärten der Welt, maailman puistot
Gärten der Welt, maailman puistot

Marzahnin kaupunginosassa sijaitseva Gärten der Welt esittelee muun muassa perinteistä japanilaista, kiinalaista ja korealaista puutarhataitoa. Keskellä puistoa on viehättävä lampi, jonka rannalla voi viettää aikaa kiinalaisessa teehuoneessa istuskellen.

Ensi vuonna Gärten der Welt toimii kansainvälisen puutarhanäyttelyn IGA Berlin 2017 tapahtumapaikkana, minkä vuoksi moni alue on nyt remontissa. Rakenteilla on muun muassa uusi trooppinen kasvihuone.

Matkalla paikallisjunan S7 ikkunasta näkyvät kontrastina betonilähiöt. Marzahnin asemalta on vielä lyhyt bussimatka perille, bussi 195.

Natur-Park Südgelände, hylätty ratapiha
Natur-Park Südgelände, hylätty ratapiha

Yksi Berliinin kiehtovimpia puistoalueita on Natur-Park Südgelände. Alue on vanha ratapiha, joka suljettiin ja jäi toisen maailmansodan jälkeen unohduksiin 50 vuodeksi.

Kasvillisuus on vallannut ratapihan vapaasti. Puut kasvavat raiteiden välistä ja rakennusten läpi. Villi luonto sekä rähjääntynyt rakennuskanta muodostavat oudon yhdistelmän, joka saa mielikuvituksen laukkaamaan. Luonto on voittanut.

Kasvien, lintujen ja muiden eläinten lisäksi alueella on urbaania kulttuuria ja graffitien tekijöitä. Vesitornin juurella, metsän katveessa on kahvila. S2-paikallisjuna, Priesterweg.

Huomasithan, että ylimpänä oleva valokuva on ns. kuvakaruselli, jota voi selata kuvan vasemmassa ja oikeassa laidassa olevilla nuolinäppäimillä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram