Äänestäjät ovat nostaneet vanhusten elinolojen turvaamisen kuntavaalien tärkeimmäksi teemaksi. Jopa 94 % suomalaisista pitää vanhustenhuoltoa erittäin tai melko tärkeänä aiheena huhtikuun vaaleissa. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Terveyspalvelut ja sote-uudistus korostuvat vaalikeskustelussa, vaikka kuntien tehtävät liittyvät tulevaisuudessa sosiaalitoimen ja terveydenhuollon sijasta koulutukseen, sivistykseen, hyvinvointiin ja paikallisen elinympäristön kehittämiseen. Puolueet tarttuvat hanakasti teemaan, joka kiinnostaa äänestäjiä.

Mitä puolueet sitten lupaavat eläkeläisille ja vanhusväestölle? Kysyin tärkeintä lupausta eduskuntapuolueilta ja sain vastaukset kaikilta muilta paitsi Suomen Keskustalta.

PERUSSUOMALAISET kantaa huolta oikeuksista ihmisarvoiseen elämään. Puolueessa ikääntynyt ei ole vain taloudellisin perustein siirrettävä rasite, vaan kunnioitusta ja arvostusta ansaitseva ihminen. Perussuomalaiset lupaavat lisää lähipalveluja ja parannusta omaishoitajien asemaan. Hoivan tulee olla riittävää ja inhimillistä, mutta ei liian passivoivaa.

KOKOOMUS antaa lupauksen sujuvasta ja turvallisesta arjesta parantamalla kodin ja ympäristön turvallisuutta sekä panostamalla ennaltaehkäisevään toimintaan, kuten omaishoitajien jaksamiseen. Kokoomus lupaa ottaa hyvinvointialan järjestöt täysimittaisesti mukaan palveluiden tuottamiseen. Osaamista tulee parantaa muistihäiriöiden ja -sairauksien tunnistamisessa ja hoidossa.

SDP lupaa turvata ikääntyvien ihmisten palvelut, parantaa etenkin kotihoitoa sekä vahvistaa turvallista arkea ja toimintakykyä. Sote-uudistuksessa SDP aikoo pitää huolta siitä, että ikääntyvän väestön palvelukokonaisuudet toimivat, eivätkä asiakasmaksut tai digitalisointi nouse palvelujen käyttämisen esteeksi. Puolueelle tärkeintä on pitää kaikki mukana.

VIHREÄT puolustaa julkisia palveluja, joita ikääntyvä väestö tarvitsee ja joiden saatavuus on edellytys arvokkaan vanhuuden turvaamiselle. Lupauksena on vahvistaa terveyskeskuksia matalan kynnyksen palveluna lähellä jokaista. Vihreät pitävät esillä pienituloisimpien eläkeläisten tilannetta. Heille tasavertaiset julkiset palvelut − kulttuuri, liikunta ja kirjastot − ovat tärkeitä.

VASEMMISTOLIITTO lupaa taata turvallisen ja arvokkaan vanhuuden riittävällä hoitajamitoituksella. Puolueen mielestä vanhuspalvelulain säädösten noudattamista kunnissa on valvottava nykyistä tehokkaammin. Vanhushoivassa pitää olla aikaa kohtaamiselle, ulkoilulle ja viriketoiminnalle, eikä hallituksen linjausta hoitajien määrän vähentämisestä tule panna toteen.

RKP antaa lupauksen ikäihmisten asioiden aktiivisesta ajamisesta. Puolue on uudistanut senioripoliittisen ohjelmansa, ja jäsenliitto Svenska seniorer i Finland on edustettuna kaikissa puolueen poliittisissa osastoissa. Paikallisesti RKP toimii vanhusneuvostoissa. RKP haluaa pitää sosiaalipalvelut kunnissa ja vastustaa hallituksen ehdotusta sosiaalipalvelujen viemisestä maakuntiin.

KRISTILLISDEMOKRAATIT haluaa turvata laadukkaan vanhustenhoidon. Vanhuspalvelut on saatava sellaiselle tasolle, ettei vanhenemista tarvitse pelätä. On saatava riittävästi hoitavia käsiä ja aitoa välittämistä. Omaishoitajien taakkaa kristillisdemokraatit lupaavat helpottaa vapaapäiväjärjestelyillä ja kotiavulla. Yksinäisyyttä ja turvattomuutta poistetaan vertaistuella ja tukihenkilöiden avulla.

Niinpä, yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista. Kun puolueissa puhutaan iäkkäistä ihmisistä, puhutaan automaattisesti sosiaali- ja terveydenhuollosta. Turvallinen arki ja riittävät vanhuspalvelut ovat mantroja, joita toistavat taas kaikki.

Ilmoitus äänioikeudesta kolahti juuri postiluukusta. Pitäisikö äänestäjänä sittenkin kiinnittää huomiota uusien kunnanvaltuutettujen todellisiin vaikutusmahdollisuuksiin? Mistä yksittäiset ehdokkaat antavat sanansa? Onko lupauksien lunastus aikanaan edes valtuutetun päätäntävallassa?

Kuuluuko turuilla ja toreilla pelkkää sanahelinää?

Kommentit (5)

PKolli
6/5 | 

Hyvä keskustelun avaus. En oikein jaksa uskoa kenenkään lupauksiin, koska keskustan hellimä maakunta on soten myötä monessa temppelin harjalla. Erilaisia hyvinvointiyhtymiä ollaan jo tekemässä kuntien kesken ja mitä siellä tapahtuu?  Ainoastaan vaatimus säästöistä. Siis suljetaan hyväkuntoisia hoitolaitoksia, vaikka esim. omaishoitajien tarvitsemat vapaapäivät uhkaavat kariutua, koska ei olekaan näitä ympärivuorokauden hoitolaitoksia.  Hyvin moni jo sanoo, että olisi kannattanut korjata ne virheet, mitä on ollut näkyvissä terveyden ja sosiaalipuolen hommissa eikä yrittää runnoa sotea ja maakuntia väkisin. Vanhustenhoito on väliinputoaja monessa kunnassa, koska näyttää , että se jää kunnan tehtäväksi. Miten se leikattu kuntaveroprosentti riittää , kun sivistyspuoli haukkaa varmaan reilusti yli puolet käytettävistä verovaroista.?

vanhusten asialla
8/5 | 

Nyt tarvitaan toimintaa eikä enää sanahelinää. Jo riittää tämä vanhusten huono hoito ja kohtelu.

Mikä maa tämä suomi oikein on, kun ei pida vanhuksistaan huolta. Hävettävää. Nyt on tehtävä jotain.

Jo riittää tämä vanhusten sortaminen. Äänestäkää nyt hyvät ihmiset sellaisia politiikkoja, jotka ovat vanhusten asialla todella!

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
9/5 | 

Kiitos kommentista. Tehdään parhaamme iäkkäiden ihmisten puolesta.

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla