Kirjoitukset avainsanalla Digital Silver Forum 2016

Ikäteknologia on taikasana, jonka uskotaan tarjoavan entistä parempaa elämänlaatua vanhentuvalle väestölle ympäri maailman. Kuolemattomuuden toivetta paraskaan teknologia ei pysty vielä täyttämään, mutta terveyttä ja pitkää ikää on luvassa. Uusi teknologia mahdollistaa yksilöllisten palvelujen kehittämisen räjähdysmäisesti kasvaville vanhuustalouden markkinoille.

Startup-yritystapahtuma Slush tuo Helsinkiin kymmeniä oheistapahtumia. Tänä vuonna järjestettiin ensimmäistä kertaa oma tilaisuus ikäihmisten digitaalisten palvelujen kehittäjille. Digital Silver – Global Event for Technology & Ageing -foorumin puhujat ja panelistit edustivat muun muassa kansainvälisiä alan yrityksiä, palveluntuottajia ja järjestöjä. Esillä oli myös ikääntymiseen digitaalisia ratkaisuja tuovia startup-yrityksiä.

Elä paremmin.

Voiko teknologia ylläpitää ja parantaa elämänlaatua vanhetessa? Yrittäjiä kuunnellessa asiasta ei ole epäilystäkään, ja koko tapahtuman päätarkoitus oli vauhdittaa paitsi ikäteknologian kauppaa myös siitä saatavien hyötyjen käyttöönottoa.

Kehitystyössä vannotaan tutkimustiedon ja asiakaslähtöisyyden nimeen. Digitaalisten ratkaisujen luvataan olevan helppokäyttöisiä, turvallisia ja asiakkaan yksityisyyttä kunnioittavia. Eettisten näkökulmien tärkeys myönnettiin, mutta samaan hengenvetoon tuli todetuksi, ettei moraalikeskustelulle ole oikein sopivaa foorumia.

Sinänsä oli hauska huomata, että lähes kaikkien bisnesideoiden taustalla oli startup-yrittäjän oman äidin tai mummon tarpeeseen kehitettyjä ratkaisuja. Itse asiassa myös maailman suurimman hoivapalveluyrityksen kerrottiin syntyneen, kun amerikkalainen Paul Hogan auttoi rakasta isoäitiään asumaan kotona. Tarinat ovat tärkeitä.

Vanhustyöseminaarien tyypillisten fraasien ja voivottelun sijaan oli suorastaan virkistävää kuunnella yhden päivän ajan lennokasta puhetta vanhuustaloudesta, seniorimarkkinoista ja ikäinnovaatioista. Ikääntyminen on yksi aikamme suurimpia haasteita, ja digitaalisen teknologian vakuutettiin olevan suurimpia mahdollistajia.

Elä persoonallisemmin.

Yrittäjät jos ketkä tuntuvat tiedostavan, etteivät ikäihmiset ole mikään yhtenäinen ryhmä. Samanlaisia vanhusmatkoja, vanhuskännyköitä tai vanhustentaloja on turha yrittää markkinoida kaikille yli 65-vuotiaille. Iäkäs asiakas oli kehottanut matkanjärjestäjää luopumaan seniorimainonnasta ja antanut kullanarvoisen neuvon: Make us feel young again!

Nuoret yrittäjät sanoivat Digital Silver -tilaisuudessa tiukasti, etteivät he itsekään halua muutaman kymmenen vuoden kuluttua hiihtää millään seniorisuksilla tai voidella kasvojaan ikäihmisen rasvoilla. Vanhoina he ovat edelleen yksilöitä ja persoonallisuuksia omine haluineen ja tarpeineen. Onneksi digitalisaatio auttaa myös personoimaan palveluja aiempaa paremmin ja kustannustehokkaammin.

Kansainvälisesti tuntuu nousseen ongelmaksi, etteivät palveluntarjoajat todellakaan tiedä, miten ikääntyvää väestöä tulisi puhutella. Suomessa vanhus-sana on pannassa, mutta englannin kielessä seniors, silvers ja mature adults tuntuvat jo saaneen samanlaisen häpeämerkin.

Elä pitempään.

Hyvä terveys on ikääntyvän ihmisen tärkein voimavara. Hoiva- ja terveysbisneksessä puhutaan valtavista summista, koska kuluttajamarkkinoiden lisäksi kauppaa käydään myös verorahoilla.

Digitalisoinnilla ja robotisoimisella uskotaan olevan huikea vaikutus terveydenhuoltoomme. Hyvinvointiteknologia muuttaa koko palvelujärjestelmän, ja esimerkiksi kotihoidon toimintamalli tulee muuttumaan ratkaisevasti.

Teknologiayrittäjät eivät halua mitata palvelun laatua asiakkaan kotona vietetyn ajan perusteella vaan panostavat räätälöityihin digitaalisiin palveluihin ja personoituun hoivaan. Foorumin puhujat totesivat yhteen ääneen luottavansa siihen, että teknologia mahdollistaa paremman hoidon vähemmillä henkilöresursseilla.

Ensimmäisen, maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen Digital Silver -foorumin tavoitteena oli koota kaikki osapuolet, joita tarvitaan ikääntyvän väestön digitaalisten palveluiden tuottamiseen. Osanottajat olivat silmiinpistävästi miessukupuolta. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram