Kirjoitukset avainsanalla Yle Areena

Helsinkiläinen Kampin palvelukeskus on Suomen suosituimpia eläkeläisten toimintakeskuksia. Tarjolla on palveluja, vertaistukea, liikuntaa sekä monenlaista vapaaehtois- ja harrastustoimintaa. Päivätanssit ja yhteislaulut vetävät talon täyteen.

Neulekahvilaan kokoontuu viikoittain joukko käsitöiden ystäviä. Samalla kun puikot kilkattavat, vaihdetaan kuulumisia ja kahvitellaan leppoisasti.

Tällä kertaa Kampin neulekahvilassa on ylimääräistä ohjelmaa, sillä rouvat ovat lupautuneet testaamaan Yle Areenaan laatimaani 100 kysymystä Suomesta -tv-visailua. Kuinkahan tässä oikein käy? Katso video.

Helppoa se on kun osaa! Neulekahvilan rouvat napsivat täydet pisteet kuin vettä vain. Samalla visailu antoi virikkeitä iloiseen muisteluun porukassa ja vanha kunnon rokkimusiikki sai tanssijalan vipattamaan.

Kun geronomina aloin tehdä näitä visailuja, halusin tarjota uudenlaista materiaalia vanhustyöhön.

Ihminen tarvitsee virikkeitä hyvään elämään kaikenikäisenä. Hoitokodeissa niillä voidaan ehkäistä laitostumista ja tukea vanhuksen identiteettiä. Mieluisat virikkeet edistävät vuorovaikutusta ja suuntaavat huomiota myönteisiin asioihin.

Nostan hattua Pertti Himbergille ja Leo Hildénille, jotka ovat aikoinaan tehneet näitä lyhytelokuvakatsauksia melkein joka viikko. Lii-Filmien lyhytfilmeissä on säilynyt upeaa ajankuvaa, jossa näkyy arkielämä tavallisine ihmisineen.

Itsensä toteuttaminen kuuluu hyvään elämään.

Olen kuullut, että tekemiäni visailuja on katsottu Kampin neulekahvilan lisäksi ainakin muistikerhoissa ja muistisairaiden kuntouttavassa päivätoiminnassa. Arkistomateriaalit ja kysymykset antavat jutun juurta ja herättävät muistoja.

Tutkija Jari Pirhonen on puhunut viime aikoina siitä, että yhteiskuntamme näkymättömät vanhukset on saatava näkyviksi. Unelmani olisi olla vielä mukana tässä prosessissa.

Itsensä toteuttaminen kuuluu hyvään elämään minkä ikäisenä tahansa. Haluaisin antaa videokameran iäkkäille ihmisille, niin että he kuvaisivat itse palvelutalon tai omaishoidon arkea. Materiaalista voitaisiin editoida yhdessä lyhytelokuvia.

Ylen Uutisluokka on jo päästänyt lapset ja nuoret toimittajiksi. Miltähän elämänmeno ja ajankohtaiset aiheet näyttäisivät iäkkäiden suomalaisten näkökulmasta?

Kaikki laatimani Oi maamme! – 100 kysymystä Suomesta -visailut voi katsoa Yle Areenasta.

  1. Vapaa-aika
  2. Muoti ja kauneus 
  3. Liikenne ja turmat 
  4. Työ 
  5. Lapsuus ja nuoruus  
  6. Luonto ja matkailu 
  7. Tekniikka ja media 
  8. Urheilu ja terveys 
  9. Tulevaisuus 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram