Naisvaltaisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa operoidaan usein käsitteillä, joita miesten on vaikea kokea omakseen. Miehen terveysopas inspiroi elämäntapamuutoksiin.

Miesten selviytymistarinat puhuttelevat.

VANHUUTEEN varautuminen on suosittu elämäntaito-oppaiden aihe, mutta aidosti innostavia oppaita julkaistaan harvakseltaan. Samankaltaisuus tekee sisällöistä puuduttavia ja sormen heristys saa lukijan lähinnä ärsyyntymään.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri, lääkintöneuvos Jarmo Karpakka välttää sudenkuopat teoksessaan Eläköön mies! Enemmän terveitä vuosia (SKS Kirjat, 2023). Kokenut spesialisti tuntee aiheensa syvällisesti ja onnistuu puhuttelemaan yli 50-vuotiaita miehiä kursailematta, ajatuksia herättävällä tavalla.

Karpakka inspiroi elämäntapamuutoksiin ja uuden elämän rakentamiseen vielä ikämiehenä. Perintötekijöille emme mahda mitään, mutta aikuisiässä geenit eivät monestikaan määrää kohtaloamme. Muutos on parempi tehdä myöhään kuin ei milloinkaan.

Jarmo Karpakka on kiinnostunut terveiden elintapojen ja liikunnan merkityksestä aikuisten miesten hyvinvointiin. Hän siirtyi eläkkeelle vuonna 2020. Kuva: SKS Kirjat / Marjaana Karpakka
Jarmo Karpakka on kiinnostunut terveiden elintapojen ja liikunnan merkityksestä aikuisten miesten hyvinvointiin. Hän siirtyi eläkkeelle vuonna 2020. Kuva: SKS Kirjat / Marjaana Karpakka

SUOMALAISTEN miesten selviytymistarinat tekevät Eläköön mies! -kirjasta poikkeuksellisen mielenkiintoisen ja samastuttavan. Jarmo Karpakka on kerännyt teokseen kolmisenkymmentä tarinaa ja kirjoittanut niiden yhteyteen lääketieteelliset analyysit miesten sairauksien taustoista, riskitekijöistä ja ennaltaehkäisystä. 

Karpakka antaa rehelliset kuvaukset myös omasta hyvänlaatuisesta eturauhasen liikakasvusta, uniapneasta, kaljuuntumisesta ja työperäisestä stressistä. Viheliäinen keuhkokuume sai hänet hankkimaan aikuisiällä pneumokokkirokotteen estämään keuhkokuumeen uusimisen.

Elämäntapamuutokset onnistuvat harvoin kertarysäyksellä, mutta tositarinat osoittavat, että pysyvä muutos on mahdollinen. Kirjailijalle jokainen kerrottu tarina on ollut erilainen sukellus aikuisten miesten maailmaan. Mieslukijalle lukukokemus on jopa katarttinen. 

Parhaat vuodet ovat vielä edessäpäin.

POSITIIVISELLA asenteella ja elämänkatsomuksella on todistetusti suotuisia terveysvaikutuksia. Jarmo Karpakan mukaan miehet voisivat vaikuttaa onnellisuuteensa omilla asenteillaan ja olemalla armollisia itselleen. Anteeksianto vapauttaa vihasta ja katkeruudesta. 

Miehen terveyden kannalta tärkeintä on tyydyttävä parisuhde. Karpakka uskoo, että terveyden ennusteelle ei ole merkittävää, onko puoliso vastakkaista vai samaa sukupuolta. Olennaista on parisuhteen kautta syntyvät säännölliset ja terveet elämäntavat. 

Positiivinen psykologia on osoittautunut sopivaksi työkaluksi yhdistää mieltä ja kehoa. Kyse on myös kyvystä nähdä asioita eri näkökulmista; ikä ja elämänkokemus luovat edellytyksiä asioiden monipuoliseen tarkasteluun. Jarmo Karpakka kehottaa miehiä luottamaan siihen, että parhaat vuodet ovat vielä edessäpäin. 

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla