Kirjoitukset avainsanalla elämäntaito

Vanhuudella on ihmisen elämänkaaressa aivan erityinen tehtävä. Se tekee elämästä täyden, solmii langat yhteen ja kristallisoi kertyneen ymmärtämyksen. Toiveet ja pettymykset asettuvat suhteisiinsa, ihmiseen kerääntyy eletty elämä.

Geriatrian professori Jaakko Valvanne ja sairaanhoitaja Lotta Tuohino ovat kirjoittaneet kuusikymppisille moniulotteisen kirjan nautinnollisesta ja omannäköisestä ikääntymisestä. Nämä iloisen vanhenemisen matkasaarnaajat vakuuttavat, että vanhuus voi olla elämän parasta aikaa. Vaikka vuosien kertyminen on monessa suhteessa kiistatta harmillista, vanheneminen ei ole sairautta.

Toki kirjoittajilta liikenee myös aiheellisia varoituksen sanoja − välillä masentavuuteen saakka, kuten he toteavat. Vanhenemisen seuraukset tuntuvat ja näkyvät, mutta hyvä uutinen on se, että koskaan ei ole liian myöhäistä hidastaa ennenaikaista rapistumista ja saada parempi vanhuus.

Ihmiskehon takuuaika kestää noin 65-vuotiaaksi, mutta parhaassa tapauksessa sen jälkeen voi elää vielä monta kymmentä melko mukavaa vuotta. Elämän eliksiiri löytyy liikunnasta, ravitsemuksesta, yhteisöllisyydestä sekä monipuolisesta mielen ja terveyden kunnossapidosta. 

Myöhäisiän dementian riskiä voi vähentää viilaamalla elintapojaan jo keski-iässä, mutta aivojen omahoito tehoaa myöhemmälläkin iällä. Ihmelääke liikunta tepsii jopa muistisairauksiin, sillä sydämen terveyttä hoitamalla hoitaa myös aivoja. Liikunnan puute vauhdittaa aivojen kutistumista iän myötä.

Jaakko Valvanne ja Lotta Tuohino kirjoittavat, että loppuelämän pohtiminen vaatii uskallusta. Ajatus kuolemasta voi olla ahdistava. Kannattaisiko eläessään siis keskittyä elämään?

Elämässä halu tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi on ihmisyyden ydintä, eikä kosketuksen ja inhimillisen kohtaamisen tarve lakkaa missään vaiheessa. Merkityksellinen kaveri lisää elinvuosia, ja innostava ryhmätoiminta vähentää kuolemanvaaraa jopa 60 prosenttia. Kautta maan levinnyt Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminta on tutkitusti tehokas tapa lievittää yksinäisyyttä.

Jaakko Valvanne on kirjannut omaan hoitotahtoonsa viisaan ajatuksen omannäköisistä ja täynnä elämää olevista päivistä − vaikka hän olisi toimintakykyä heikentävän sairauden vuoksi kykenemätön päättämään hoidostaan ja hoivastaan: "Omien hautajaisten miettiminen on minusta kertakaikkisen turhaa. Olen kiinnostunut vain elinpäivistäni, ja jokainen päivä ennen kuolemaa on elämääni."

Jaakko Valvanne & Lotta Tuohino: 60+ Iloa elämään! Kustantamo S&S 2016
Kuva: Vilja Tamminen

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram