Kirjoitukset avainsanalla Mikko Alatalo

Ei olisi ikinä pitänyt klikata uutista, jonka mukaan korvamadoista on tehty väitöskirja. Toisaalta tiesin jo etukäteen, että pelkkä otsikko laukaisee reaktion. Turha pyristellä.

Aina kun kuulen tai luen jostain sanan korvamato, päässäni alkaa laulaa Mikko Alatalo

Olipa kerran pieni paha noita
Känkkäränkkä nimeltään

Olisin onnellinen, jos oma korvamatoni olisi mikä tahansa muu kappale kuin tuo hirveä rallatus. Maksaisin omaisuuden, mikäli joku pystyisi istuttamaan tilalle Olavi Virtaa.

Joillakin ihmisillä soi päässään Jean Sibelius, joillakin toisilla kuulemma kansanlaulut. Mitä minä olen tehnyt ansaitakseni jonkun vänkkäräsäärisen noidan?

Jos Känkkäränkkä tulee iltaisin
ei lapset pysty nukkumaan

Tutkija Lassi A. Liikkanen käyttää korvamadosta nimitystä tahdosta riippumaton musiikinkuvittelu. Musiikin päässäsoiminen on hänen mukaansa ainutlaatuinen ilmiö, joka poikkeaa muista tahdosta riippumattoman muistin lajeista.

Useimmat tietävät, miten vaikea korvamatoja on hillitä tai pysäyttää. Niiden merkitystä ei täysin tunneta, mutta kyseessä saattaa olla jonkinlainen luonnollinen mielialan hallinnan keino, päänsisäinen levyautomaatti.

Kyllä kylässä voit käydä Känkkäränkkä
kun on Känkkäränkkä-päivä

Päässäsoiminen on muisti-ilmiö, joka on yhteydessä ympäristön ärsykkeisiin. Jokin toinen kappale saattaa pyöriä päässä vähän aikaa, mutta sitten kulman takaa tupsahtaa taas mielleyhtymä, joka laukaisee vanhan känkkäränkän. 

Mahtavatko jotkut ihmiset olla alttiimpia musiikin päässäsoimiselle kuin toiset? Minulla ainakin on tapana poimia tiedostamattani ihan tavallisista keskusteluista iskusanoja, jotka laukaisevat välittömästi jonkin laulun soimaan päässäni.

Mutta älä tule liian usein Känkkäränkkä
tule vain kerran viikossa

Muistan vuosien takaa pitkän automatkan, jonka aikana huvitin kanssamatkustajia laulamalla ääneen iskelmänpätkiä melkein mistä tahansa keskustelussa mainitusta sanasta. Tai siis kuvittelin huvittaneeni.

Muutaman tunnin kuunneltuaan kuljettaja totesi yksikantaan, että jos laulu ei takapenkillä nyt lopu, iskelmäprinssi saa luvan jäädä seuraavalle bussipysäkille.

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram