Kirjoitukset avainsanalla palveluohjaus

Moni meistä kantaa huolta iäkkäiden omaisten selviytymisestä, mutta yhä useampi joutuu olemaan huolissaan myös puolituttujen tai jopa tuntemattomien vanhusten elämäntilanteesta.

Etenkin kotihoidossa olevien vanhusten turvallisuus huolettaa. Lähikadulla voi törmätä eksyneen oloisena harhailevaan muistisairaaseen. Kykeneeköhän naapurin vanha pariskunta huolehtimaan terveydestään?

Sydäntä ahdistaa, kun tuntuu, ettei pysty tekemään mitään.

Huoli-ilmoitus on taikasana.

Laki tarjoaa yhden takuuvarman keinon auttaa. Huoli-ilmoitus on taikasana, joka pakottaa kunnan edes selvittämään iäkkään ihmisen palveluntarpeen.

Vanhuspalvelulaki määrää, että kunnan on järjestettävä iäkkäälle henkilölle laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka ovat hänen tarpeisiinsa nähden oikea-aikaisia ja riittäviä. Jotta lain kirjain voi toteutua, täytyy tarpeista ensin hankkia selvyys.

Huoli-ilmoituksen tarkoituksena on varmistaa, että iäkäs ihminen saa tarvitsemansa hoidon ja palvelut silloinkin, kun hän ei itse osaa tai ymmärrä niitä pyytää.

Ilmoituksen iäkkään henkilön palvelutarpeesta voi tehdä joko yksityishenkilö tai viranomainen. Esimerkiksi poliisille sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ilmoitus on lakiin perustuva velvollisuus. Tavalliselle kuntalaiselle huoli-ilmoituksen tekeminen on oikeus, jota käytetään turhan varovaisesti.

Laki määrää tutkimaan kaikki huoli-ilmoitukset.

Jos iäkäs ihminen ei kykene huolehtimaan itsestään, terveydestään tai turvallisuudestaan, kuka tahansa voi tehdä huoli-ilmoituksen kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle viranomaiselle. Ilmoittaja voi olla esimerkiksi naapuri tai ystävä.

Huoli-ilmoituksen tekemisen käytännöt vaihtelevat eri kunnissa, mutta tämän ei pidä antaa hämätä. Kaikissa kunnissa ilmoitus on otettava vastaan ja sen on johdettava aina palvelutarpeen selvittämiseen.

Oikean tavan tehdä huoli-ilmoitus saa tietää oman kunnan nettisivuilta, neuvonnasta tai puhelinvaihteesta. Monissa kunnissa ilmoituslomakkeen voi täyttää kätevästi netissä, myös niin että ilmoituksen tekijän nimi jää salaiseksi.

Palvelutarpeen arvioinnissa selvitetään, miten vanhus suoriutuu tavanomaisista elämäntilanteista ja missä hän tarvitsee apua. Arvioinnissa otetaan huomioon esimerkiksi esteettömyys, turvallisuus ja palvelujen saatavuus.

Kommentit (7)

huolestunut naapuri
1/7 | 

Minua kiinnostaa tietää, koskeeko tämä huoli-ilmoitus myös mielisairaita ihmisiä ja minkä ikäinen on iäkäs? Naapurissani on asunut noin 10 vuotta, nykyään 66 vuotias skitsofreniaa sairastava nainen. Hän on kirjoilla yli sadan kilometrin päässä olevassa kunnassa , jossa oli avohoidossa mutta jätti sen kesken viitisen vuotta sitten eikä perään ole kyselty. Hän muutti naapuriini, vanhemmiltaan perimäänsä omakotitaloon mutta ei ole siirtänyt kirjojaan kuntaan, jossa asuu. Mihin  kuntaan tehdään huoli-ilmoitus, siihen missä oikeasti asuu vai siihen missä on kirjoilla? Nykyaikana kynnys saada henkilö pakkohoitoon on korkea eikä naapurini tunnista olevansa hoidon tarpeessa. Hän vihaa lääkäreitä. Nähdäkseni hän elää nykyisin nälässä koska ei ymmärrä eikä osaa ostaa ruokaa, talo ja piha ovat siivottomassa kunnossa. Hän hukkasi silmälasinsa eikä ole ostanut uusia koska ei halua mennä silmälääkärille näöntarkastukseen jne. Vien hänelle joskus ruokaa ja hän ahmii sitä kuin viimeistä päivää.  Olisiko huoli-ilmoitus ratkaisu tähän ongelmaan? En halua, että hän saisi tietää minun tehneen ilmoituksen.

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
2/7 | 

Kiitos kommentista. Ilmoituksen palvelutarpeen arvioimiseksi voi tehdä niin lapsesta, aikuisesta kuin vanhuksesta  - myös itsestä tai perheestään. Yksityishenkilö voi tehdä ilmoituksen sosiaalipalveluihin nimettömänä, ja ilmoituksen tekemisen jälkeen vastuu hoidon- ja avuntarpeen arvioinnista on ammattilaisilla. - Käsittääkseni kunta huolehtii omista kuntalaisistaan, jolloin ilmoitus tehtäisiin siihen kuntaan, missä ihminen on kirjoilla. Tämä on kuitenkin omaa spekulaatiotani. Ei kai ilmoitusta voi jättää käsittelemättä (esim. pääkaupunkiseudulla) sillä perusteella, että se on tehty "väärään" kuntaan?

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Hoitava
3/7 | 

Tärkeintä on tehdä huoli-ilmoitus. Hallintolain mukaan viranomaisella on velvollisuus huolehtia, että ilmoitus/asia siirretään  toimivaltaisen viranomaisen hoitoon. Eli jos ilmoitus tehdään "väärään" kuntaan, heidän on ohjeistettava tai itse siirrettävä asia oikean kunnan viranomaiselle.

70-vuotias
5/7 | 

Erittäin hyvä tämä huoli-ilmoitus asia. Onhan meidän pidettävä huoli toinen toisestamme ettei kukaan kuole yksin asuntoonsa ja löydetään vasta viikkojen kuluessa. Tämä huoli-ilmoitus mahdollistaa ilmoituksen tekemisen vaikkei tunne lähemmin esim. naapuriaan, eli jos esim. muistisairas naapuri käy säännöllisesti ulkona ja sitten ei näy pariin päivään, niin kannattaa jo huolestua.

Kiitos Ari että tuot tänne tiedoksi erittäin hyödyllisiä asioita ja muutenkin mukava lukea ajatuksiasi ja neuvojasi. Vieläkös sinulla on miten pitkä pesti siellä saksassa?

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
6/7 | 

Kiitos viestistä! Kotimaan kamaralla olen jo täynnä työintoa. 

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Yksi vierestä seuraava omainen
7/7 | 

Tämä on pelkkää sanahelinää. Jos vanhus kieltäytyy hoidoista ja esim. kotiavusta, vaikkei pärjäisikään jää kaikki tähän. Ei tapahdu yhtään mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat