Kirjoitukset avainsanalla Kirsi Haapamatti

Kuvat: Ari Liimatainen
Kuvat: Ari Liimatainen

Toimittaja, tietokirjailija Kirsi Haapamatti kertoo uudessa Kiehtovat kotieläimet -kirjassa eloisasta maaseudun arjesta ja kohtaamisista eläinten kanssa.

Haapamatti asuu itse pienellä maatilalla eläinlauman keskellä. Kanat, vuohet, hevonen, poni, kissat ja koirat ovat lemmikkejä, mutta samalla myös tuotantoeläimiä omaan tarpeeseen.

Kirsi Haapamatti avaa tallin, kanalan ja navetan ovet, päästää lukijan käyskentelemään lammaslaitumella ja väistelemään porsaita sikalan käytävällä. Hän muistuttaa, että eläinten seura tuo hyvinvointia kaikille.

Vuorovaikutus eläimen kanssa parantaa oppimista, sosiaalisia taitoja, itsetuntoa ja kehonhallintaa. Kanat voivat virkistää muistisairaita vanhuksia ja hevonen tuottaa iloa autistiselle lapselle.

Eläinten hyvinvoinnista tulisi huolehtia paremmin.

Tosielämän tarinat kuvailevat lystikkäitä eläinpersoonia, ja Kirsi Haapamatti puhuu painokkaasti tuotantoeläinten hyvinvoinnin ja eettisen eläintuotannon puolesta.

Haapamatti korostaa, että kaikilla eläimillä pitää olla mahdollisuus elää ja kasvaa omalle lajilleen tyypillisissä olosuhteissa. Hän ei kuitenkaan romantisoi eläintenpitoa, vaan ymmärtää kotieläintuotannon lainalaisuudet.

Eläintarinat lemmensairaasta kukosta, haaveellisesta vuohesta ja maagisesta pässistä viihdyttävät, mutta kun puhutaan tuotantoeläimistä, puhutaan myös teurastuksesta. Eläimiä syödään, niistä saadaan maitoa ja munia, ja kun tuotanto ehtyy, eläimet lopetetaan. Se on pelin henki.

Kirsi Haapamatti ei halua ottaa kantaa siihen, pitäisikö eläimiä ylipäätään käyttää ravintona ja ravinnonlähteenä. Mutta niin kauan kuin eläimiä hyödynnetään ruoantuotannossa, niiden hyvinvoinnista tulisi huolehtia paljon nykyistä paremmin.

Kirsi Haapamatti: Kiehtovat kotieläimet – Kohtaamisia maatilalla. Otava 2018

Kommentit (4)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram