Kirjoitukset avainsanalla Jonas Rannila

Sevillan parturin sanotaan sopivan meille aloitteleville oopperankävijöille. Ja sopiihan se, kuin nyrkki Figaron silmään. Minulla on ollut ilo nähdä koominen ooppera tänä kesänä kahteenkin otteeseen, yksi versio Berliinissä ja nyt uudemman kerran Helsingissä.

Komische Oper Berlinin näyttämösovituksessa soivat kännykät ja häslätään somessa. Esitys palaa ohjelmistoon huhtikuussa ja kreivi Almavivan roolin esittää tenori Tuomas Katajala.

Jos toimii vikkelästi, ennättää Sevillan parturin nähdä Helsingissä ratkiriemukkaana hupailuna vielä nyt elokuussa. Yksityinen suomalainen oopperayhdistys Opera Box on tuottanut Gioachino Rossinin teoksesta loistavan vinksahtaneen sovituksen Aleksanterin teatteriin.

Ensi-ilta oli Helsingin taiteiden yönä.

Näyttämöllä kuullaan menestyneitä suomalaislaulajia. Parturi Figarona saksii Wienin valtionoopperassa esiintynyt baritoni Markus Nieminen. Rosinan roolissa nähdään Tähdet, tähdet -ohjelmasta suurelle yleisölle tutuksi tullut mezzosopraano Essi Luttinen. Don Bartolon roolissa debytoi Saksassa uraa luonut baritoni Heikki Kilpeläinen.

Opera Boxin johtaja, tenori Ville Salonen on kreivi Almaviva. Sopraano Reetta Haavisto hurmaa hykerryttävän ilmeikkäänä Bertana. Miehityksen kruunaa musiikin ammattilaisista ja ammattiopiskelijoista koottu orkesteri Sinfonietta Ariadne sekä mieskuoro Manifestum.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä täytyy mainita myös tohtori Bartolon epäonnisena potilaana villisti tanssiva Oskari Kymäläinen.

Sillä välin Sevillassa

Ville Saukkosen ohjaus vie Pedro Almodóvarin elokuvista tuttuun maailmaan ja saippuasarjojen Espanjaan. Lopputulos on värikäs, surrealistinen ja absurdi.

En edes yritä mahduttaa tähän mitään juoniselostetta. Sevillan parturin ensiesitys oli Roomassa vuonna 1816, enkä tiedä, oliko alkuperäisessä libretossakaan järjen hiventä. Tässä Opera Boxin versiossa ei ainakaan ole ja se on hyvä.

Pienellä näyttämöllä vouhkataan täysin palkein ja kokonaisuus on pähkähullu. Bravo!

Koko Rossinin hittipotpurin kuulee nyt siis Aleksanterin teatterissa suomeksi poskettoman sekopäisenä ilotteluna. Ja uskokaa tai älkää, jotenkin tähän soppaan liittyy myös Irwin Goodman.

Mutta kiiruhtakaa, kiiruhtakaa! Esityksiä on vain elokuun loppuun asti.

Ooppera | Gioachino Rossinin Sevillan parturi Aleksanterin teatterissa. Opera Box. Ohjaus Ville Saukkonen, kapellimestari Jonas Rannila, pukusuunnittelu Hanna Hakkarainen, lavastus Tinde Lappalainen, valot Kalle Paasonen, maskeeraus Miika Heikkinen. Rooleissa Markus Nieminen (Figaro), Essi Luttinen (Rosina), Ville Salonen (Almaviva), Heikki Kilpeläinen (Bartolo), Juha Pikkarainen (Basilio), Reetta Haavisto (Berta), Jussi Vänttinen (Fiorello). Mieskuoro Manifestum, Sinfonietta Ariadne. Ensi-ilta 24.8.2017. Kuvat: Opera Box, Markku Pihlaja

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram