Katri Helena kertoo saaneensa elämältä enemmän kuin olisi koskaan uskaltanut toivoa.

Elämäkertateos enteilee jo uran päättymistä.

VUOSI sitten Katri Helena esiintyi Kuopion musiikkikeskuksessa ja pääsin nauttimaan korkeatasoisesta viihdekonsertista pitkän tauon jälkeen. Sinivalkoiseksi luonnehdittu ääni soi kauniimmin kuin aikoihin ja tulkinnat pysyivät koossa tyylikkäästi. Elämä oli taas laulu, niin ihana laulu.

Tänä keväänä on kulunut kuusikymmentä vuotta siitä, kun Katri Helena teki ensimmäisen keikkansa Joensuun Karjala-talolla. Juhlavuoden kunniaksi on julkaistu iskelmäkansan hanakasti odottama elämäkerta, joka komeilee saman tien myynti- ja varauslistojen kärjessä.

Katri Helena kertoo tarinansa Elina Hirvosen kirjoittamassa teoksessa Katri Helena, laulaja (Johnny Kniga 2023). Olisin itse lukenut ennemmin musiikista kuin miehistä, mutta tällaisenakin kirja on mielenkiintoinen katsaus Katri Helenan ajatusmaailmaan ja iskelmätaivaan kulisseihin. 

Elina Hirvosen kirjoittamassa teoksessa Katri Helena pohtii, miten paljon hän on muuttanut itseään ollakseen ihmisten toiveiden mukainen. Kuva: Johnny Kniga / Lauri Laukkanen
Elina Hirvosen kirjoittamassa teoksessa Katri Helena pohtii, miten paljon hän on muuttanut itseään ollakseen ihmisten toiveiden mukainen. Kuva: Johnny Kniga / Lauri Laukkanen

KATRI Helena muistelee sanoneensa jo toisella luokalla koulussa ”Minä olen Katri ja olen laulaja”. Iskelmät soivat radiossa ja elokuvissa, ja pikku Katri lauloi niitä äitinsä kanssa. Isä piti iskelmälaulajan ammattia humpuukihommana, mutta kun äiti vei tytön laulutunneille, loppu on historiaa. 

Katri Helena toteaa, että iskelmää on laulettava aina tunteella. Hän ounastelee, että iskelmälaulajiksi päätyvät hyvin tunteelliset ihmiset, sillä ammatissa on osattava tulkita rakkautta ja rakkauden tuskaa. Se ei kuitenkaan vielä riitä.

”Olen ollut sipuli täynnä omia luulojani elämästä, ihmisistä ja itsestäni. Elämä on kuorinut luulojen kerroksia, ja olen siitä kiitollinen ihmisille, joiden kanssa olen jakanut tätä matkaa. Se ei aina ole tuntunut kivalta, mutta lopputulos on hyvä”, Katri Helena pohdiskelee teoksessa.

Jokainen loppu on ollut alku jollekin uudelle.

KATRI Helena nousee estradeille vielä syksyllä, mutta sen jälkeen aikakausi iskelmälaulajana lähestyy loppuaan. Uran päättyminen ei kuitenkaan tarkoita elämän loppumista eikä tekemisen loppumista. ”Elämässäni jokainen loppu on ollut alku jollekin uudelle. Uskon, että niin tapahtuu myös nyt.”

Katri Helena kertoo saaneensa elämältä jo enemmän kuin olisi koskaan uskaltanut toivoa. Nyt hän on vapaa odotuksista ja pelosta. ”Olen ollut monta kertaa muutoksen äärellä. Muutos, joka tapahtuu, kun olen laulanut viimeisen lauluni, on ehkä kaikkein suurin.” 

Katri Helena katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen. Kaiken tähänastisen on saanut aikaan yleisö, ihmiset, jotka ovat eläneet elämäänsä iskelmän säestyksellä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla