Kirjoitukset avainsanalla Vanha ja vireä – Virkistyskirja naisille

Kirjat | Vappu Taipale: Vanha ja vireä – Virkistyskirja naisille ja Isoäitikirja. Into Kustannus 2017.

Vappu Taipale, 77, on kirjoittanut vanhojen naisten kunniaksi kaksi kirjaa, joilla hän haluaa hälventää vanhenemiseen liittyviä pelkoja ja huolia.

Taipale kannustaa naisväkeä vanhenemaan iloisesti ja rohkeasti omalla tavallaan. Oma elämä on vain pieni lenkki sukupolvien ketjussa, mutta on tulevia sukupolvia – heidän tarpeitaan, ilojaan ja surujaan. Elämä jatkuu.

Filosofi Georg Henrik von Wright on sanonut, että ainoa, mikä ihmisen saavutuksista tässä elämässä jää pysyväksi, on rakkaus, jota on tuntenut, antanut ja jakanut. Vappu Taipale jakaa kirjoissaan vanhan naisen elämänviisautta. Vain rakkaus jää.

Ikä antaa anteeksi.

Viime kädessä jokainen itse määrittelee oman vanhenemisensa. Vanhaksi tuleminen on sisäinen tunne, joka voimistuu vähitellen. Vappu Taipale kutsuu itseään ”vanhaksi rouvaksi”. Ei ole mitään syytä kätkeä ikäänsä eikä hävetä sitä, päinvastoin. Vanha on kaunis suomen kielen sana.

Ikä antaa ymmärrystä.

Vappu Taipaleen ikäiset ihmiset kuuluvat isovanhempien sukupolveen, mutta voiko elämä olla kokonainen ilman lastenlasta? Taipaleen mukaan isoäitiys on sukupolvisuhde, jossa tulee hyväksyä elämän monimuotoisuus. Elämä kuljettaa mukanaan myös pettymysten ja vajavaisuuksien säikeitä. Voi olla mummo ilman omaa lapsenlasta.

Ikä lisää huumorintajua.

Kaikkien ei tarvitse olla teräsmummoja, rautarouvia eikä edes harmaita panttereita. Jokainen valitkoon itselleen sopivimman tien. Vanheneminen ei ole pelkästään kykyjen ja aistien asteittaista rappeutumista. Ikääntyessä monet mahdollisuudet ovat avoinna, ja niihin Vappu Taipale kehottaa tarttumaan. Vanhuus tuo pitkäjänteisyyttä ja huumorintajua.

Ikä tuo suhteellisuutta elämään.

Nuoret saattavat mieltää vanhuuden pelkäksi surkeudeksi ja katkeruudeksi. Todellisuudessa onni, tyytyväisyys ja harmonia ovat asettuneet monen vanhan ihmisen mieleen. Tutkimuksen mukaan ihminen on onnellisimmillaan 74-vuotiaana. Asenne ratkaisee.

Ikä antaa perspektiiviä.

Kauneus ei ole pintaa. Vaikka sisäisestä kauneudesta puhuminen saattaa vaikuttaa vanhanaikaiselta, sillä on Taipaleen mukaan merkitystä. Kauneus muodostuu sisäisestä olemuksesta ja ihmisyydestä. Kauneuteen liittyvät läheisesti sellaiset käsitteet kuin hyvyys, rehellisyys ja totuudellisuus. Kauneus sisältää läheisyyttä, lämpöä ja myötätuntoa.

Ikä huomaa ilon aiheet läheltä.

Vanhojen naisten touhut ovat loputtomia. Aina puuhataan ja järjestellään ja siivotaan, mutta kaikkein eniten tehdään ruokaa ja tarjotaan syötävää. Ruoalla osoitetaan rakkautta ja herkuilla hemmotellaan. Ruoka merkitsee niin huolenpitoa, yhteisyyttä ja ilon jakamista kuin omia juuria ja omaa kulttuuria.

Ikä luo sallivuutta.

Vanhalle naiselle menneisyydessä tarjotut roolit olivat harvoin aktiivisia ja vaikutusvaltaisia perheen ulkopuolella. Nykypäivän mummo rikkoo monin tavoin kangistuneita roolikuvia. Ikä antaa myös pilkettä silmään.

Ikä tuo viisautta.

Vappu Taipaleen mukaan hyvää vanhenemista voi edistää noudattamalla viittä yksinkertaista ohjetta: Liity! Harrasta! Opi uutta! Anna! Naura!

Ihminen tarvitsee toisia ihmisiä ja paljon iloisia, stressittömiä hetkiä. Vanhoilla ihmisillä on yltäkylläiset mahdollisuudet antamiseen: kokemusta, muistoja, osaamista. Arvostusta vanhoille ei kuitenkaan anneta ulkoapäin. Arvostus täytyy itse hankkia, ja vanhojen naisten on näytettävä maailmalle, millainen voima ja viisaus heissä piilee.

Kommentit (3)

75-v
1/3 | 

Kiitos noista viisauksista ja armollisista elämänohjeista!

Nykyään toitotetaan ihan liikaa miten meidän seniori-ikäisten, eli suomeksi vanhojen tulee harrastaa seksiä, jumpata, humpata, osallistua ym. Miksi me emme kelpaa sellaisina kuin olemme?

70-v
2/3 | 

Täytyy nyt nauraa itselle Vapun ohjeen mukaan, sillä nimimerkki meni ihan väärin, eli pudotan iästä pois viisivuotta! Onneksi en muistanut itseäni nuoremmaksi! Siis 70-v

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram