Kirjoitukset avainsanalla älykoti

Niin sanotussa älykodissa jääkaappi muistuttaa maidon loppumisesta ja internetiin liitetty leivänpaahdin kertoo säätilan aamiaisella. Valot sammuvat kännykällä ja ovet sulkeutuvat ihan itsestään.

Kalliita ja älyvapaita esimerkkejä on toisteltu vuosikymmeniä.

Älykodeista on povattu jopa kotihoidon ongelmien pakettiratkaisua. Mainoksissa hälytys- ja valvontajärjestelmät luovat vanhuksen kotiin turvallisen ilmapiirin ja hyvinvointiteknologia mahdollistaa kotona asumisen hamaan kuolemaan asti.

Hermoromahdus verhojen vaihdosta

Teknologiauskovaisten visioissa älykoti koostuu aina esineiden internetistä eli verkkoon liitetyistä laitteista, jotka keräävät tietoa ja viestivät keskenään.

Milloin herätään todellisuuteen?

Älyä olisi syytä kantaa kotiin myös ilman internetiä. Jotkin päättömät ratkaisut toistuvat asunnosta toiseen, ihan kuin kukaan ei tietäisi, mitä ihmisten arjessa tapahtuu.

Yritäpä esimerkiksi vaihtaa verhot ilman hermoromahdusta. Kiinnikkeet ovat aina vääränlaisia tai muuten vain hankalia. Vaihto on pakko tehdä mahdollisimman hankalassa asennossa, huoneen perimmäisessä nurkassa, katonrajassa keikkuen.

Ja väittääkö joku, että nämä nykyiset keraamiset sähköliedet hipaisunäppäimineen olisivat jotenkin erityisen käytännöllisiä? Puuronsa voisi keittää taatusti helpommallakin.

Äly hoi! Veikkaan, että yhdessä saisimme aikaan pitkän listan.

Portaat eivät vie mihinkään.

Huono rakentaminen on jo kaikkien tiedossa, mutta yhtä lailla oman panoksensa ihmisten arjen hankaloittamiseksi antavat arkkitehdit ja kaiken maailman suunnittelijat.

Joka kerta kun avaan sateessa kotitalon porraskäytävän alaovea, kiroan suojakatoksen suunnitelleen ammattilaisen. Lyhyt katos kerää kaiken sadeveden ja kaataa sen suoraan kulkijan niskaan.

Samaisen kerrostalon pihan suunnittelijalle ei ole tullut mieleen piirtää yhtään kävelyväylää kauppojen suuntaan, vaan jalankulkijat ovat joutuneet tallaamaan savisen polun nurmikkojen ja ojan poikki. Huonojalkaisella ei ole täältä mitään asiaa lähikauppaan lyhintä ja luontevinta reittiä.

Sen sijaan pihassa on kivistä sommiteltu puro ja yhdet portaat, jotka eivät vie mihinkään.

Kommentit (3)

Vierailija
1/3 | 

Kohtahan robotitkin ovat tätä päivää joita ilman ei tulla toimeen. Elisahan mainostaa omaa robottiaan televisiossa ahkeraan ja ihmettelen aina että mikä idea siinä on että kaveri kulkee robotin kanssa matkasaarnaajan ominaisuudessa. Tuo matkasaarnaaja nimike tuntuu aika ikävältä. Ihmettelen myös noita kodin älylaitteita. Eikö ihminen enää kykene suoriutumaan kodin jokapäiväisistä tehtävistä ilman älylaitteita. Meillä on kotona hella jossa on neljä levyä ja nappuloilla se toimii. Nuoret tulivat kylään ja hämmästelivät miten "vanhanaikainen" hella meillä on. Kysyin että mikä siitä hyvin toimivasta hellasta tekee vanhanaikaisen, niin selitys, no kun siinä on tollaset levyt. On tietysti sellaisiakin älylaitteita joista on hyötyä elämässä, mutta ei kaikkea tarvitse teknistää niin ettei perässä pysy.  Noista poluista ja portaista vielä, meidän palvelutalolta on suora yhteys bussipysäkille mutta suunnittelija suuressa viisaudessaan ei tehnyt siihen pientä porrastusta eikä polkua. Yrittipä vielä pensailla estää suoran kulun bussille. Nyt bussille menijät joutuvat kulkemaan päinvastaiseen suuntaan ja kiertokautta pysäkille. Parempijalkaiset ovat tallanneet suoran polun pysäkille. Polun kohdalta pensas on tallautunut aikaa sitten. Olisiko järjen käyttö sallittu myös suunnittelijoiden päässä? Luin joskus artikkelin puistosuunnittelijasta joka kertoi että hän merkitseen polut vatsa sitten kun ihmiset ovat luontaisesti valinneet kulkureitit.

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015
2/3 | 

Kiitos kommentista. Minusta  "vanhanaikaiset" hellat ovat jopa parempia, koska jälkilämpö on niissä tasaisempi. Ja noiden suunnittelijoiden olisi tosiaankin syytä paitsi käyttää järkeä myös kuunnella käyttäjiä ja asiakkaita.

Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä. John Steinbeck

Ei kiitos lonkkamurtumalle
3/3 | 

Ikäihmisille suunnitellussa kerrostalossa oli automaattiovet, suuret hissit, sähköön kytketyt palovaroittimet sekä liiketunnistimilla toimivat valaisimet rappukäytävissä, mutta kaksi kävelytietä (suorimmat ja turvalliset reitit lähimarkettiin) piti blokata talvisin suurilla lumikasoilla. Lumikasat olisivat varmaan vaurioittaneet hienoja nurmikkoja. Uskollinen "talonmies" poisti joka päivä hiekoitukset toisen ulko-oven edestä, että varmasti liukastuisit suurilla sileillä laatoilla. Uloskäynti oli vielä kahteen suuntaan kalteva. Kaksi vuotta riitti ja muutin pois. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram