Kirjoitukset avainsanalla huoltosuhde

Kyllä ei ollut ennen niin huonosti kuin nyt. Mielensäpahoittaja tietää, että vanhuus ei tule yksin. © Solar Films / Marek Sabogal
Kyllä ei ollut ennen niin huonosti kuin nyt. Mielensäpahoittaja tietää, että vanhuus ei tule yksin. © Solar Films / Marek Sabogal

Ihmiskuntaa ja maapalloa uhkaavina riskeinä on pidetty niin asteroideja kuin ilmastonmuutosta. Ydinsota alkaa. Avaruusolennot hyökkäävät.

Nyt Kauppalehti (13.8.2016) tietää kertoa vaaratekijästä, jonka uskotaan olevan jo voittamaton. Vanhukset valtaavat maailman.

Shokki! Ikäkirous!

Lehti referoi vauhdikkaasti taloustietotoimisto Bloombergin uutista kansainvälisen eliniänodotteen pitenemisestä. Yhä useamman maan väestösuhde on kääntymässä päälaelleen, ja vuoteen 2030 mennessä yli 56 maassa on enemmän vanhuksia kuin lapsia.

Ongelmiahan siitä syntyy.

Minusta tässä vanhusongelmassa on kiinnostavaa se, että kansainvälisen eliniänodotteen kasvattamiseen on pyritty hyvin määrätietoisesti. Lääketieteen edistysaskeleet tautien ehkäisemisessä ja hoitamisessa ovat nostaneet elinikää etenkin Afrikassa.

Euroopan kansalaisista suurin osa voi viettää tervettä ja osallistuvaa elämää pitkälle vanhuusvuosiin ensimmäistä kertaa historiamme aikana. EU:n virallisena tavoitteena on lisätä vielä kaksi tervettä elinvuotta eurooppalaisten keskimääräiseen elinikään vuoteen 2020 mennessä.

Väestön vanhenemista voidaan siis juhlia myös globaalina menestystarinana. Julkilausumissa sukupolvien välinen solidaarisuus mahdollistaa eri-ikäisten ihmisten vahvuuksien tunnustamisen ja arvostamisen.

Vallataan vanhuus!

Vai kuulummeko me vanhukset vuonna 2030 sittenkin paarialuokkaan, jota säilytetään jossain robottien pyörittämissä ongelmajätelaitoksissa? Huoltosuhde ei toiminut. Vallankaappaus epäonnistui.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram