Sosiaalinen osallistuminen kuuluu onnellisen vanhuuden reseptiin.

Vanhuuden onnellisuus on elämänmittainen projekti.

SUOMI on valittu jo viisi kertaa peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi. Onko onnellinen vanhuus maailman onnellisimmassa maassa utopiaa vai realistinen mahdollisuus? 

Professori Timo Strandberg ja emeritusprofessori Eino Heikkinen pohtivat onnellisen vanhenemisen edellytyksiä pari vuotta sitten ilmestyneessä kokoomateoksessa Suomiko onnellisen vanhuuden maa? (Into Kustannus 2021).

Se, onko pitkä ikä onni vai onnettomuus, riippuu paljon siitä, millaista on pitkän iän elämänlaatu – tai onnellisuus. Strandberg ehdottaa onnelliseen vanhenemisen reseptiin neljää ainesosaa:

  1. hyvä terveys ja toimintakyky
  2. hyvä fyysinen ja kognitiivinen kunto
  3. myönteinen asennoituminen ja mukautumiskyky
  4. sosiaalinen osallistuminen ja sitoutuminen.

 Suomella olisi kaikki edellytykset nousta onnellisen ikääntymisen mallimaaksi.
Suomella olisi kaikki edellytykset nousta onnellisen ikääntymisen mallimaaksi.

MUTTA onko Suomi onnellisen vanhuuden maa? Elävätkö meillä maailman onnellisimmat vanhukset? Totuuden nimessä asiasta on vaikea sanoa mitään varmaa.

Eino Heikkinen kiteyttää teoksessa osuvasti, että vanhuuden onnellisuus on elämänmittainen projekti. Eletty elämä – aika itsessään – toimii vanhuuden voimavarana ja mielen resurssina.

Samaan hengenvetoon Heikkinen muistuttaa, että elämä on paitsi itsenä olemista myös yhteisöön kuulumista. Henkilökohtainen vanheneminen eletään ja koetaan aina yhteiskunnassa vallitsevien ehtojen mukaan.

Yhteiskuntaa pitäisi rakentaa jatkuvan välittämisen kulttuurissa.

VAALIEN alla jokainen eduskuntavaaliehdokas vannoo hyvän hoidon ja huolenpidon nimeen. Suomella olisikin kaikki edellytykset nousta onnellisen vanhuuden mallimaaksi, jos kansalaiset ja päättäjät vain tahtovat. Olemme vauras, vakaa ja turvallinen hyvinvointivaltio. Sanoista tekoihin!

Jotta Suomesta tulisi aidosti onnellisen vanhuuden maa, yhteiskuntaa pitäisi rakentaa jatkuvan välittämisen kulttuurissa, jossa kunnioitetaan yhteisyyttä, yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta. Silloin myös vanhukset saisivat elää viimeisiä vuosiaan tyynen tyytyväisenä. 

Vanhalle ihmiselle se voisi olla onnellisin mahdollinen olotila. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla