Kirjoitukset avainsanalla Tyttö

Hollantilaisen pikkupojan muotokuva vuodelta 1618. Katsotaanpa, mitä se meille kertoo. Uuden ajan alussa kaikki alle viisivuotiaat lapset, myös pojat, puettiin aikuisten naisten vaatteisiin. Lapsi miellettiin niin voimakkaasti äitinsä kuvaksi, että heidät puettiin hänen kaltaisekseen. Tälläkin pojalla on naisten vannehame ja esiliina. Esiliinaa toki käytettiin pitkään senkin tähden, ettei vaatekerta ollut ihmisillä yleensäkään, ei myöskään lapsilla niin monta. Esiliina oli helpompi vaihtaa ja pestä, kuin koko puku. Lasten yleensäkin oletettiin käyttäytyvän, kuin aikuiset. Heidän piti olla maltillisia ja hillittyjä. Lasten elämä oli täynnä komentoja ja sääntöjä. Voimme todella puhua lasten käytöksen etiketistä.

Tässä kuvassa siihen, että kyseessä on poika viittaa ase, hilpari, jota hän pitää kädessään, aivan aikuisen miehen tapaan. Kaulalla oleva korallinauha kertoo meille hänen uskostaan. Hän on kristillisen perheen poika, mitä todennäköisemmin katolisen perheen vesa. Protestantit käyttivät korallia Kristustunnuksena harvemmin, kuin katoliset. Korallin verenpunainen väri ja se, että koralli kasvina muistuttaa ihmisen verisuonistoa, teki siitä krusifiksia vastaavan symbolin, jolla muistutettiin Jeesuksen ristinkuolemasta.

Taustan verho toimii paitsi sommitelmallisesti tilan jakajana, on myös hieno viite siihen, että tässä aukeaa tulevaisuuden verho. Lapsesta kasvaa aikuinen ja tulevaisuuden tekijä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat