Kirjoitukset avainsanalla egyptiläinen

Egyptiläinen hedelmällisyyden jumalatarpatsas on varmasti ollut aikoinaan paitsi taide- niin ehkä enemmänkin taikakäytössä. Sitä on käytetty juuri siihen, mitä sen nimi lupaa eli tuomaan hedelmällisyyttä. Teos on tehty noin 1000 eKr. Teos kertoo meille paljonkin omasta ajastaan, jos haluamme ja jaksamme kuunnella sitä silmillämme.

Se kertoo aikansa tavoista ja käsityksistä, sekä esteettisestä ihanteesta. Nukella on peruukki päässään. Egyptiläisillä oli tapana ajella päänsä kaljuksi. Se esti syöpäläisiä. Hiuksia silti pidettiin esteettisesti kauniina, niinpä kalju pää peitettiin peruukeilla. Hedelmällisyyteen liittyvistä ajatuksista kertoo hahmon vartalon malli. Leveä lantio ja pyöreät rinnat liitettiin terveeseen naiseen. Jos nainen oli aliravittu ja laiha oli todennäköisempää, että hän ei joko saanut lapsia lainkaan, tai lapset saattoivat syntyä heikkoina, jopa kuolleina. Hyvin ravittu, mieluummin hieman pullea nainen oli parempi siksi kuvastamaan juuri hedelmällisyyttä ja siihen liittyviä toiveita.

Egyptiläisillä suuret silmät kuuluivat myös kauneusihanteeseen. Tässä silmät ovat suorastaan korostetun suuret. Tarkan katsojan huomio kiinnittyy myös siihen, ettei naisen hahmolla ole kulmakarvoja. Egyptiläisillä oli tosiaan näihin aikoihin tapana ajella myös kulmakarvansa pois. Naiskauneuden ihanteeseen kuului vaaleus. Naiset ovat Egyptiläisessä taiteessa vaaleita, lähes valkeita. Miestä esittävien patsaiden pinnat maalattiin tummemmalla sävyllä. Sillä kerrottiin myös yhteiskunnan ajatuksesta, että naiset ovat enemmän kotona, sisätiloissa ja miehet töissä ulkona. Alemman sosiaaliluokan naisilla saattoi iho olla tummempi, koska he joutuivat työskentelemään ulkona, mutta taide esittää ihannetta: ylhäistä, varjon alla tai sisätiloissa aikaansa viettävän naisen vaalean kuultavaa ihoa.

Kommentit (4)

pitulo1
Liittynyt24.8.2015
1/4 | 

Mielestäni "tavallisten" egyptiläisten kauneuskäsitteet eivät ole paljoakaan muuttuneet 3000 vuodessa. Edelleenkin ihastellaan vaaleaa ihoa. Suuret silmät ja muun väriset kuin ruskeat silmät ovat jatkuvan ihastelun ja ihmetyksen kohde.  Suurin osa egyptiläisistä miehistä tuntee kiinnostusta pyöreisiin naisvartaloihin.... edelleenkin... Naisten hiukset ovat tärkeät. Niiden pitää olla pitkät ja tuuheat. Harvoin näkee lyhyttukkaisia naisia Egyptissä.

Ja mitä tulee naisten kotona olemiseen ja yksinomaan miesten töissä käymiseen. Näinhän se tuppaa edelleen olemaan . Nainen hoitaa kodin ja lapset. Egyptiläinen mies takaa toimeentulon. Nykyaikana naiset tosin opiskelevat enemmän kuin ennen ja suorittavat jopa yliopistotutkintoa mutta naimisiin mentyään jäävät kotiin eivätkä koskaan palaa työelämään.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat