Jokaisella kulttuurilla on oma symboliikkansa. Buddhalaisen symboliikan keskiössä on luonnollisesti Buddhan kuvat. Ensimmäinen Buddha oli Siddartha, josta tuli Buddha, kun hän valaistui. Sen jälkeen on ollut monia muitakin Buddhia eli valaistuneita.

Buddha eli valaistunut kuvataan tiettyjen symbolien avulla. Indokiinalaiset Buddhat ovat useimmiten hieman hoikempia kuin Kiinalaiset. Niiden symboliikan kannalta on oleellista kuitenkin asento. Buddhan symbolisia asentoja kutsutaan nimellä asana. 

Uskonto on määritellyt neljä eri asanaa. Buddha voi olla 1) istuva, 2) kävelevä, 3) makaava 4) seisova. Kukin asento kertoo jostain Buddhan elämän vaiheesta. Yleisin asana on istuva, sillä hän istui aina meditoidessaan sekä myös valaistumisensa hetkellä.

Kaikki eleet ja seikat ovat symbolisia. Buddhan pitkät korvanlehdet symboloivat valaistumista. Ushisna eli päässä oleva liekin muotoinen uloke symboloi hänen henkistä tietoaan. Hymy symboloi lempeää luonnetta. Renkaat kaulalla symboloivat hänen pyhää ääntään, jolla hän opetti. Käsien asennot ovat myös symbolisia. Vasen käsi pystyssä merkitsee opettamista, oikea käsi pystyssä kämmen edellä merkitsee lohdutusta, oikea käsi maata kohden oli avunpyyntö maan jumalattarella, kun hän taisteli pahuutta vastaan. Oikea käsi vasemman päällä, molemmissa kädet ylöspäin symboloi meditaatiota. Käsi, jossa etusormi ja peukalo muodostavat ympyrän, symboloi opetusta. Hoikka Buddha kuvastaa henkistymistä. Lihava Buddha, joka nauraa tunnetaan onnellisena Buddhana. Se on hyvin tyypillinen Kiinan alueilla. Lihavuus symboloi onnellisuutta. Suuren vatsan ajatellaan sisältävän koko maailmankaikkeuden viisauden.

Kommentit (2)

Vierailija
3/2 | 

Kiinassa on hyvin tavallinen näky patsas/ kuva, jossa on pulleavatsainen naurava munkki, jolla on säkki. Kyseinen hahmo ei ole Gautama Buddha, vaan ns. naurava munkki, hyvän onnen ja menestyksen tuoja. Lihavuus, nauravat kasvot ja säkki täynnä hyviä asioita viittaavat hyvinvointiin. Patsaan vatsan rapsuttamisen uskotaan tuottavan myös  palvojalle hyvinvointia ja menestystä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla