Ja niin tuli väri. Ihmisen esteettinen kaipuu sai hänet käyttämään myös värejä. Punainen väri saatiin maasta. Useimmissa esihistoriallisen ajan maalaukissa näemme kuvatun eläimiä Tämä härän pää kuvaa alkuhärkää. Lukemattomissa kulttuureissa eri puolilla maailmaa on härkä nähty alkuvoimaisena eläimenä. Sitä kunnioitettiin ja samalla hieman pelättiin. Se on nimittäin ollut monissa uskonnollisissa riiteissä myös kuoleman symboli. Näissä kuvissa näemme myös uskonnon ja taiteen läheisyyden. Ne näyttävät toimivan samoja tarkoitusperiä varten: säilyttää, kertoo, edistää taitoja. Samoin sekä uskonto että taide pohtivat samoja asioita: elämää, kuolemaa sekä maailmankaikkeutta. Tämä härän pää on tehty sen verralle syvälle luolan onkaloon, ettei sitä ole tehty koristamaan asumusta vaan pyhää tilaa. Homo Religiosus ja Homo Artisticus ovat kohdanneet toisensa. Miten pitkälle tämä liitto kestääkään!

Kommentit (2)

Käyttäjä4564_0
Liittynyt15.2.2016
4/2 | 

Cala del Moral, Malagan Provinssi, Andalusia, Espanja. Mutta vain osa siita on auki yleisolle, ihan turvallisuussyista. Auki olevassa osassa vain vahan kalliopiirroksia, mutta joitain sentaan. Enemmakin on loydetty siis.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla