Enrique Grau Araújon maalaama teos: Nuori kommunisti, on vuodelta 1942. Teos on maalattu Kolumbiassa. Tekijä oli juuri ennen tämän maalaamista käynyt Amerikan Yhdysvalloissa. Taideteos on aina hyvä asettaa taustaansa. Vain siten voimme ymmärtää sen paremmin. Etelä-Amerikassa kommunistinen aate oli levinnyt pitkälle ja siihen suhtauduttiin toiveikkaasti.  Kommunistinen liike edisti Kolumbiassa tuolloin myös vahvaa rauhanliikettä. Maailman tilanne oli kuitenkin jo kärjistynyt maailman sotaan, jossa Yhdysvallatkin olivat mukana. Kuvan teema on selvästi pettymys ja väsymys. Nuori ei jaksa enää taistella. Hän on istahtanut väsyneen liikkumattomuuden tilaan. Hänen kasvoistaan näkyvät lukemattomat valvotut yöt ja taistelut idealismin puolesta. Nyt hän ei taistele enää. Hahmon pinta on maalattu hieman viivamaisesti. Se tekee nuoresta ennen aikojaan  vanhenneen näköisen. Saattaa tulla jopa voimakas tunne siitä, että hän odottaa kuolemaa.

Teoksen tekemisen aikoihin oli vielä voimissaan valoväriteoria, joka piti pääväreinä keltaista, sinistä ja punaista. Tässä nuoren kommunistin hahmo on maalattu juuri perusvärien varaan. Punainen, kommunistisen liikkeen symboliväri, joka varmasti kuvaa ideaalinen paloa nuoren naisen sielussa on voimakkaimmin esillä oleva väri housuissa ja kengissä.

Jaksaako nuori vielä nousta kapinaansa ja kulkea taistelun tietä punaisilla kengillään? Onko hän istahtanut lopullisesti vaiko vain kerää voimiaan noustakseen uudelleen? Se jää katsojan ratkaistavaksi.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla