
Karnevaali aika päättyy rasvatiistaihin eli laskiaiseen. Siitä alkaa laskeutuminen paastoon. Niinpä laskiainen on yleensä rasvan ja lihan suurta juhlaa.
Makuja maailmalta. Viimevuonna kerroin italialaisen laskiaispizzan ohjeen. Kokeillaanpa tällä kertaa tyypillistä espanjalaista laskiaisruokaa Galician autonomiselta alueelta.
Karnevaali pata Galiciasta siis.
Tarvitset:
1 kg kikherneitä
2 suurta lehtikaalia
2 suolattua porsaan kieltä
1 kokonainen porsaan pää
Vasikan reisi
1 kg perunoita
8 chorizo makkaraa
2 suolattua porsaan korvaa
2 suolattua porsaan häntää
hieman rasvaa, laardia
Porsaan luuta
vettä ja suolaa
Kaksi päivää ennen laskiaista laitetaan j porsaan suolatut osat: pää, korvat, häntä ja luu likoamaan veteen. Toisena päivänä vaihdetaan niihin vesi.
12 tuntia ennen ruoan valmistusta niiden joukkoon lisätään kikherneet.
Laskiaisen aamulla laitetaan kaikki liotetut elintarvikkeet isoon pataan, joka laitetaan hiljaiselle tuelle. vihannekset ja loputkin lihat laitetaan miedolle tulelle. Ainoastaan chorizo makkaroiden kanssa odotetaan vielä, jotta ne eivät hajoa pataan. Haudutetaan 1.5 tuntia. Puolivälissä kypsymistä otetaan lihat ulos ja ne leikataan kaikki sopivan kokoisiksi paloiksi. Sen jälkeen ne palautetaan takaisin pataan ja jatketaan kypsentämistä.
20 minuuttia ennen valmistumista lisätään laardi ja chorizo makkarat.
Eiköhän tällä pärjää paastonajan eli 40 päivää!