1700-luvulla maalattu anonyymiksi jääneen tekijän Nuori nainen helmikaulanauhalla sijaistee Marseillen kaupungin taidemuseossa. Kuva on kaunis ja kiehtoo silmää. Mutta mistä siinä on kyse? Jälleen kerran symbolit toimivat lopullisena avaimena teoksen kertomukseen.

Kaunis neito on pukeutunut tummaan, ajalleen tyypilliseen asuun. Hän on selkeästi vauras. Voimme päätellä sen hänen kalliista vaatteistaan kampauksestaan sekä koruistaan. Aluksi merkilliseltä voi tuntua taustalla näkyvä hahmo, joka katselee tyttöä. Tarkastellessamme taustan hahmoa paremmin, näemme hänen kätensä avaavan neidon viitan. On oletettavaa, että neito riisuu viittansa ja palvelija auttaa siinä. Neito itse on taas ottamassa huppua pois kasvoiltaan.

Onko kyseessä vain kauniin neidon kuvan, jossa hän riisuutuu? Arvoitus aukeaa juuri korujen kautta. Hänet on koristeltu helmin. Helmi on neitsyyden symboli. Se on ollut sitä länsimaisessa taiteessa jo Antiikista alkaen. Venus-jumalatarkin tuli simpukan kuorella merestä rannalle. Hänkään ei syntynyt sukupuoliyhteyden kautta vaan merenvaahdosta. Neitseellinen syntymä ja rakkauden jumalatar osoitetaan maalauksissa Venukseksi juuri simpukan ja helmien avulla. Tässäkin maalauksessa leikitellään ajatuksella erotiikasta sekä neitsyydestä. Riisuutumisen symboliikka on myös selvä. Riisuutuessaan tai pukeutuessaan uusiin vaatteisiin kerrotaan muutoksesta. Tässä maalauksessa on kuvattu nuori neito, joka on neitsyt. Hän on riisuutumaisillaan. Taustalla on vanhempi ihminen, joka auttaa häntä riisuuntumisessa.

Symbolit ja niiden selitykset ovat seuraavat.

Helmi: neitsyys.

Riisuuntuminen: muutos

Eri ikäisten ihmisten rinnakkain asettelu: ihmisen elämän eri vaiheet

Kyse on siis aikuistumiskuvasta. Neidosta on kehkeytymässä aikuinen nainen. Tulkintaa tukee myös neidon hieman utelias ilme, kun hän kurkistaa huppunsa alta. Hänelle on avautumassa aikuisen naisen maailma.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla